Συνεχίζονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κουκλοθεάτρο του Πολιτιστικού Oργανισμού του Δήμου Τρικκαίων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη (Οδός Βασίλη Τσιτσάνη 48), οι παραστάσεις με τους μύθους του Αισώπου.
Είσοδος ελεύθερη για όλους.
Επίσης πραγματοποιούνται οργανωμένες πρωϊνές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως για σχολικά τμήματα. Πληροφορίες: 24310-73066.
Την Τρίτη 10/5 επισκέφθηκαν το ΔΚ και παρακολούθησαν την παράσταση τα παιδιά του 32ο Δημ. Σχολ. Τρικάλων.
Οι Μύθοι του Αισώπου αποτελούν ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους. Δεν έχουν μόνο μεγάλη λογοτεχνική αξία αλλά και παιδαγωγική καθώς περιέχουν συμβολισμού και μηνύματα που διδάσκουν και καλλιεργούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, ιδιαίτερα δε τα παιδιά στα οποία εμπνέουν αξίες και αρετές. Η μεταφορά των πασίγνωστων αριστουργημάτων με τους Μύθους του Αισώπου σε Θέατρο Κούκλας έγινε από τον εμψυχωτή κ. Νίκο Τζίκα και προσέδωσε στο κλασσικό κείμενο νέες θεατρικές διαστάσεις. Επίσης η μουσική επένδυση συνέβαλε ώστε η παρουσίαση των μύθων να είναι ευχάριστη στα παιδιά και πέρα από το διδακτικό σκοπό να τα ψυχαγωγήσει.
Οι μύθοι του Αισώπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί στην αρχαιότητα. Ο δημιουργός τους – που θεωρείται και ο πατέρας της μυθογραφίας- ήταν πανάσχημος και καμπούρης σύμφωνα με τους βιογράφους του. Έζησε τον 6ο π. Χ. αιώνα και ήταν σκλάβος στη Σάμο. Διέθετε πανέξυπνο μυαλό και κοφτερή γλώσσα και πραγματοποίησε πολλά ταξίδια , ενώ πιστεύεται ότι είχε συναντήσεις με τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας. Πρωταγωνιστές ανθρώπινοι χαρακτήρες και κυρίως ζώα τα οποία διαθέτουν ομιλία. Οι μυθοπλασίες του έχουν την μορφή σύντομων αφηγήσεων με στοιχεία από τη λαϊκή σοφία αλλά και φιλοσοφικούς στοχασμούς για τη ζωή. Κύριο στοιχείο η στηλίτευση του κακού στις πιο έντονες μορφές του: βία, αυθαιρεσία, απάτη, εγωισμός, ματαιοδοξία, αλαζονεία, ψέμα, πονηριά. Αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα και έγινα εξαιρετικά δημοφιλείς στην αρχαιότητα. Η πρώτη τους κωδικοποίηση σε γραπτή μορφή έγινε τον 4ο αι. π.Χ. Η ρωμαϊκή δε και η βυζαντινή φιλολογία κατόρθωσε να τους διασώσει διαμέσου των αιώνων , έως το 1479 που έγινε η πρώτη έντυπη έκδοσή τους.