Μελωδικότητα, φρεσκάδα, τρυφερότητα, λάμψη και βέβαια εορταστική διάθεση χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στα Τρίκαλα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα . η συναυλία θα δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων/ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ και του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Τρικάλων. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ενισχύει η παρουσία του γνωστού stand up κωμικού και performer Χριστόφορου Ζαραλίκου που, εμβόλιμα, θα αφηγηθεί με τον τρόπο του κλασικές και πολυαγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή από την όπερα (ή σωστότερα το παραμυθόδραμα) «Χένσελ και Γκρέτελ» του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, την Άρια (Air) από την Ορχηστρική Σουίτα αρ.3 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, τα «Ρόδα από το Νότο» του Γιόχαν Στράους και τις συνθέσεις «Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ» και «Βόλτα με έλκηθρο» του Λίροϊ Άντερσον.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Ο συνδυασμός σαφών βαγκνερικών επιρροών και παραδοσιακών γερμανικών μελωδιών διαπνέει την, παραμυθένιας ατμόσφαιρας, όπερα «Χένσελ και Γκρέτελ», το μόνο έργο του Γερμανού συνθέτη του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, το οποίο άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Γράφτηκε την περίοδο 1891-1892 πάνω σε λιμπρέτο που εμπνεύστηκε η αδελφή του συνθέτη Αδελαΐδα Βέττε από το ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαϊμάρη το Δεκέμβριο του 1893 υπό τη διεύθυνση του Ρίχαρντ Στράους.
Η ιταλικής τεχνοτροπίας Άρια είναι το δεύτερο μέρος της Τρίτης από τις τέσσερις σωζόμενες Ορχηστρικές Σουίτες του Μπαχ και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές σελίδες του μεγάλου Γερμανού Κάντορα. Η Σουίτα γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1731 και προοριζόταν να παιχτεί από το Collegium Musicum, έναν σύλλογο (νέων κυρίως) εκτελεστών μουσικής, που έδινε συναυλίες στην καφετέρια του Γκότφρηντ Τσίμερμαν, στη Λειψία.
Βασισμένο στο γνωστό παραμύθι του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα E.T.A. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» (1816), αλλά και στην ελαφρώς μεταγενέστερη εκδοχή του από τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα) «Ιστορία ενός καρυοθραύστη» (1844) ήταν το μπαλέτο του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, για το οποίο ο Τσαϊκόφσκυ κλήθηκε να γράψει μουσική το 1891. Ο συνθέτης ολοκλήρωσε την αποστολή του την άνοιξη του 1892 και η πρεμιέρα δόθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με μέτρια επιτυχία. Κι όμως σήμερα θεωρείται ένα από τα ομορφότερα έργα του Τσαϊκόφσκυ, ταυτισμένο μάλιστα -και λόγω θεματολογίας- με την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανάμεσα στα αποσπάσματα που επέλεξε η Κ.Ο.Α. για την Χριστουγεννιάτικη συναυλία της, ξεχωρίζει το γοητευτικό και εκφραστικό Βαλς των λουλουδιών, ίσως το πιο εμπνευσμένο από όλα τα βαλς του Τσαϊκόφσκυ.
Ο Γιόχαν Στράους (υιός), χρησιμοποίησε τέσσερα βαλς από την προγενέστερη (1880) οπερέτα του Το δαντελένιο μαντήλι της βασίλισσας, για να σχηματοποιήσει, την ίδια χρονιά, το δημοφιλές ορχηστρικό έργο «Ρόδα από το Νότο». Σε αντίθεση με την ξεχασμένη σήμερα οπερέτα, τα «Ρόδα από το Νότο» αποτελούν ένα πολύ προβεβλημένο και συχνά παιζόμενο έργο του «βασιλιά του βαλς» –ιδίως σε συναυλιακά προγράμματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ως «ο Γιόχαν Στράους (υιός) της αμερικάνικης μουσικής» χαρακτηρίστηκε ο Λίροϊ Άντερσον, ο σουηδικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης που αφοσιώθηκε στην ελαφρά ορχηστρική μουσική κατορθώνοντας, το έργο του να κερδίσει μέγιστη απήχηση σε ένα ευρύτατο κοινό διεθνώς. Το «Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ» (1950) είναι μία συμφωνική ουβερτούρα, ένα είδος μουσικού ποτπουρί από δημοφιλέστατες μελωδίες συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα (όπως τα “Τρίγωνα–Κάλαντα”), τις οποίες ο συνθέτης επεξεργάστηκε αξιοποιώντας τα πλούσια συμφωνικά ηχοχρώματα. Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1946, στη διάρκεια ενός καύσωνα ο συνθέτης είχε συλλάβει την ιδέα μίας ηχητικής απεικόνισης του χειμώνα (!). Τελικώς το έργο «Βόλτα με έλκηθρο» ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 και ηχογραφήθηκε την επόμενη χρονιά, αποκτώντας εξαρχής τεράστια δημοτικότητα. Παρόλο που δεν ήταν πρόθεση του Άντερσον η σύνθεση να συσχετιστεί με τα Χριστούγεννα, το «Βόλτα με έλκηθρο» παραμένει και σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε όλο τον κόσμο.
Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ
Γεννημένος το 1968 ο Χριστόφορος Ζαραλίκος τελείωσε τη Δραματική Σχολή Βεάκη και σχεδόν αμέσως στράφηκε στο είδος της stand up comedy. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας κωμικών της Λουκίας Ρικάκη στις «Νύχτες Κωμωδίας» (1995) και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ανάλογες παραστάσεις. Έχει επίσης εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός (ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΝΕΤ 105,08, Best 92,6), παρουσιαστής και συγγραφέας κειμένων για γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές (σε Mega, Alter, NET, ANT1). Έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ συμμετείχε και στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη “Έφτασε”. Tον Οκτώβριο του 2014 παρουσιάζει στον Σταυρό του Νότου Plus, μαζί με τον τραγουδοποιό Σπύρο Γραμμένο, τη μουσικοθεατρική παράσταση “Ο Eνφιάς και η μικρή Δεή -Πληρώστε μας” η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ
Γεννημένος στην Αθήνα το 1968, ο Νίκος Χαλιάσας μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών, απ΄όπου αποφοίτησε το 1989 με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis και στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin. Για τις μεταπτυχιακές του σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.
Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music με τους J.Forster και B.Keefe και έκανε σχετικό μεταπτυχιακό στο Trinity College of Music με τον P.Stark, ενώ εμφανίστηκε ως αρχιμουσικός με αρκετές αγγλικές ορχήστρες.
Στην Ελλάδα ίδρυσε και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής ‘Συμφωνία’ Πειραιά και νήσων του Αργοσαρωνικού.
Έχει επίσης διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτός Ελλάδας την Thüringen Sinfoniker, την σουηδική ορχήστρα Musica Vitae, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν κ.ά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 20.30
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων
ΕΝΓΚΕΛΜΠΕΡΤ ΧΟΥΜΠΕΡΝΤΙΝΚ (1854–1921)
Χένσελ και Γκρέτελ, εισαγωγή
ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685–1750)
Air, από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 3 σε ρε μείζονα, BWV 1068
ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840–1893)
Αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης»
ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ, υιός (1825–1899)
Ρόδα από το Νότο, έργο 388
ΛΙΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ (1908–1975)
Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ (A Christmas Festival)
Βόλτα με έλκηθρο (Sleigh ride)
Αφηγητής Χριστόφορος Ζαραλίκος
Μουσική διεύθυνση Νίκος Χαλιάσας
Τιμές και τρόπος διάθεσης εισιτηρίων θα ανακοινωθούν με νεότερη ανακοίνωση.
Πληροφορίες:
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων
Δ/νση Παιδείας & Πολιτισμού
Τμήμα Πολιτισμού & Αθλητισμού
Τ.24313 53567
Μουσείο Τσιτσάνη
Τ.24310 77977
Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων
www.sfmt.gr
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3
www.koa.gr