Κύριε Δήμαρχε
Κύριοι Βουλευτές
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Σεβαστό Ιερατείο
Κυρίες και Κύριοι
Φίλοι του έργου του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων,
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στη συνέντευξη τύπου που παρουσιάζεται επίσημα η συνεργασία του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων με την έδρα της Μουσικοθεραπείας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κύριες και Κύριοι,
για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται μια τέτοια συνεργασία με στόχο τη βελτίωση της υγείας των Περιθαλπόμενων του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων αλλά και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.
Ποσοτική έρευνα έδειξε ότι η Μουσικοθεραπεία συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης του ανθρώπου ανεξάρτητα από την παθολογία του ή/και την συμμετοχή του σε άλλες θεραπείες, και ότι όσο πιο βαριά είναι η αρχική κατάσταση του ανθρώπου τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η βελτίωση μέσα από τη Μουσικοθεραπεία.
Σε ανάλογες επιστημονικές έρευνες που παρουσιάστηκαν στα δύο παγκόσμια συνέδρια της ISME και της IMPC-ESCOM, ήταν εμφανής η αποτελεσματικότητα της Μουσικοθεραπείας σε αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, όπου παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και θεαματική μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.
Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή της μουσικοθεραπείας στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων.
Να σας αναφέρω κάποιες ισχύουσες απόψεις για τη Μουσικοθεραπεία:
l Ο περιθαλπόμενος – ασθενής δε χρειάζεται καμία γνώση μουσικής
l Όλα τα είδη μουσικής μπορεί να έχουν θεραπευτική αξία για τον ασθενή. Δεν υπάρχουν συνταγές
l Η μουσικοθεραπεία δίνει έμφαση στη θεραπευτική διαδικασία που δημιουργείται στην τριμερή σχέση θεραπευτή – περιθαλπομένου – μουσικής
l Ο μουσικοθεραπευτής δημιουργεί μαζί με τον περιθαλπόμενο αυτή τη μοναδική μουσική για τη θεραπεία του, και χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, που προκύπτουν από τη μουσική αλληλόδραση (αυτοσχεδιασμό, σύνθεση, κα).
l Πρόκειται για ολόπλευρη προσέγγιση του ανθρώπου με έμφαση στην αφύπνιση της δημιουργικότητάς του
l Εφόσον η διαπροσωπική σχέση παίζει ουσιαστικό ρόλο, πρόκειται για μορφή ψυχοθεραπείας και διέπεται από τις αντίστοιχες δυναμικές (Bruscia, 1998).
l Σε κάθε περίπτωση ο μουσικοθεραπευτής από την εκπαίδευσή του ακόμα υποχρεούται να βρίσκεται σε προσωπική θεραπεία και να λαμβάνει εποπτεία (Ψαλτοπούλου, 2006).
Η Μουσικοθεραπεία, μια καινοτόμος θεραπεία, στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανοίγει επίσης δρόμους για περαιτέρω επιστημονική και κλινική έρευνα, καθώς και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια με απώτερο σκοπό την ουσιαστική συμβολή στην εξέλιξη επαγγελμάτων υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για το λόγο αυτό ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων προχωρούμε στη συνεργασία με τη διδάκτορα Μουσικοθεραπείας κ. Ψαλτοπούλου Ντόρα, που εργάζεται ως λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο «Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή».
Όλη η παραπάνω συνεργασία θα ενταχθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, που επεξεργάζεται σήμερα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται νέες προκλήσεις ποιότητας και βιωσιμότητας του συστήματος αυτού, οι οποίες επιβάλλουν την άμεση προώθηση και εφαρμογή σχετικών συστημικών παρεμβάσεων του ΕΠ ΑΝΑΔ 2007-2013. Βασικός στόχος των παρεμβάσεων είναι ο θεσμικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός του μοντέλου κοινωνικής πρόνοιας, που θα κατοχυρώσει την σταδιακή μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο σύστημα φροντίδας με γνήσιους αναπτυξιακούς στόχους, οι οποίοι θα αμβλύνουν τους μονοδιάστατους επιδοματικούς προσανατολισμούς των κοινωνικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων φροντίδας ΑΜΕΑ, όπως Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, προγράμματα προστατευόμενης απασχόλησης και αναψυχής, υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, εναλλακτικές- συμπληρωματικές προσεγγίσεις θεραπείας (μουσικοθεραπεία), καθώς και εκσυγχρονισμός του τομέα ανθρώπινων πόρων της κοινωνικής φροντίδας όπως, τυπική εκπαίδευση, αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, δια βίου μάθηση.
Αυτή η συνεργασία που ανακοινώνεται σήμερα, θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για το νομό Τρικάλων τόσο στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης , όσο και στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.