Τη ριζική αντίθεση της παράταξής του στην κατασκευή της σχεδιαζόμενης μονάδας βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο εξέφρασε ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο κ. Πουλάκης υπερψήφισε την αρνητική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, για τη μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εν λόγω μονάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι «η εισηγητική απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στηρίζεται σε ένα σημαντικό, πλην όμως επιμέρους και τεχνικής φύσης, επιχείρημα» και επικαλούμενος άλλα «πολύ σημαντικότερα προβλήματα σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο, τα οποία έχουν επισημανθεί τόσο εκ μέρους των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Τρικάλων όσο και εκ μέρους επιστημονικών φορέων, όπως ο Γεωπονικός Σύλλογος».
Αναλυτικότερα, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «πρώτιστο κριτήριο αποτελεί η εκφρασμένη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, μέσα από το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλόβρυσου, αλλά και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων», ενώ στη συνέχεια στηλίτευσε την ανυπαρξία σαφών κατευθύνσεων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Θεσσαλίας, η οποία «δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή», με αποτέλεσμα «οι διάφορες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ να γίνονται άναρχα, χωρίς σχέδιο και με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους των υποψήφιων επενδυτών, αδιαφορώντας για το συνολικό αποτέλεσμα που παράγεται για το περιβάλλον, το κλίμα, τη φυσιογνωμία και τις χρήσεις γης κάθε περιοχής».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη μονάδα βιοαερίου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε καλλιεργήσιμη γεωργική έκταση υψηλής παραγωγικότητας, αντίθετα προς το Γενικό Χωροταξικό, αλλά χωρίς καμία αναλυτική τεκμηρίωση για το θέμα της νιτρορύπανσης από τις ποσότητες υγρού υπολείμματος/λιπάσματος που θα παράγεται.
Εξάλλου, όπως επίσης υπενθύμισε ο κ. Πουλάκης, η χωροθέτηση της μονάδας που προτείνεται θα προκαλέσει, λόγω των ανέμων της περιοχής, σημαντική επιβάρυνση με οσμές σε όλη την πόλη των Τρικάλων, θα ακυρώσει επί της ουσίας το πλατανόδασος του Μπάτζιου, όπου σχεδιάζεται η ανάπλασή του και η ανάδειξή του σε σημαντικό χώρο αναψυχής,θα μετατρέψει σε χώρο απόθεσης των υπολειμμάτων της μονάδας το δανειοθάλαμο που δημιούργησαν οι εργολαβικές χωματουργικές επιχειρήσεις για την Ε-65, ο οποίος υποτίθεται ότι θα μετατρεπόταν σε «λίμνη» τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ, τέλος, υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψει το ποτάμι σε χώρο υποδοχής των αποβλήτων της μονάδας. Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Πουλάκης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επιλογή της συγκεκριμένης χωροθέτησης, αφού αυτή δεν υπακούει ούτε στα κριτήρια που τίθενται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ σε σχέση με τις προνομιακές περιοχές χωροθέτησης εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο.
Ο κ. Πουλάκης, ολοκλήρωσε, τέλος, την τοποθέτησή του εξηγώντας ότι στηρίζει την εισήγηση του κ. Μιχαλάκη, πλην όμως θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι απορριπτική για πολύ περισσότερους και πολύ ουσιαστικότερους λόγους και επισημαίνοντας ότι – ακόμα και αν με κάποιο τρόπο ξεπεραστεί η τεχνική αδυναμία την οποία διαπιστώνει η εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη – ο ίδιος, αλλά και η τοπική κοινωνία και οι φορείς της, θα συνεχίσουν να είναι αντίθετοι στη συγκεκριμένη επένδυση.
Κλείνοντας, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» διευκρίνισε ότι σαφώς και δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ, οι οποίες αντιθέτως αποτελούν «κορυφαία προτεραιότητα» στο πρόγραμμα της παράταξής του. Όπως όμως είπε, «υποστηρίζουμε, τη μετάβαση σε ΑΠΕ, με περιβαλλοντικά κριτήρια, με προτεραιότητα στις τοπικές ανάγκες και όχι στην κερδοφορία λίγων “αρπακτικών”, με ορθολογικό συνδυασμό των διαφόρων μορφών ΑΠΕ, βάσει των ενεργειακών αναγκών και με θεμελιώδη άξονα την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, ο τρόπος με τον οποίο και εσείς και η κεντρική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ΑΠΕ, ως ένα νέο “Ελντοράντο”, ως μία νέα πηγή ανεξέλεγκτου πλουτισμού διαφόρων “υμετέρων”, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διάφορες “επενδύσεις” σε ΑΠΕ, όπως η συγκεκριμένη που δεν πληροί κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο και είναι σε ευθεία αντίθεση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο δεν προωθούν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν ευθέως την υπόθεση της «πράσινης ενέργειας».