Ειδήσεις

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος γιορτάζει


Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (ΤΓΙΥΠ), στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας (2002-2022) διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων στη Ν. Ιωνία Βόλου την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022.

Ο εορτασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ενημερωτικού περιπτέρου στην πλατεία Γερμανικών (Πρόνοια) της Ν. Ιωνίας. Στον εκθεσιακό χώρο του ΤΓΙΥΠ θα παρουσιαστούν, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι δραστηριότητες του Τμήματος (Εργαστήρια, Ερευνητικές ομάδες, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Ο εκθεσιακός χώρος θα φιλοξενήσει ζωντανές επιδείξεις διαφόρων πειραμάτων, τεχνολογικών & ψηφιακών εφαρμογών και βίντεο με προβολή καινοτόμων επιτευγμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων του Τμήματος. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 17.00 έως τις 19.00 την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

Σε συνεργασία με την ομάδα artspirators και τη θεατρική ομάδα ‘3ος Όροφος’ του ΠΘ, θα διοργανωθεί, ένας περίπατος μνήμης στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας, με τίτλο «Με ένα καράβι μνήμες κι όνειρα…». Το καθένα από τα δύο απογεύματα θα πραγματοποιηθούν 4 περίπατοι, σε κυλιόμενη μορφή, από τις 19.00 έως τις  2100 με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και τερματισμό στην πλατεία Γερμανικών. Η δράση εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις πολιτισμού του ΤΓΙΥΠ, για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του (2002-2022), και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων στην πόλη του Βόλου (1922-2022). Χαιρετίζουμε και αυτή τη δράση και τιμούμε τον τόπο που μας φιλοξενεί είκοσι χρόνια.

Το ΤΓΙΥΠ σήμερα αποτελεί το μοναδικό πενταετούς φοίτησης Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απονέμει Πτυχίο-Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) (ΦΕΚ 496/20-02-2019/τ. Β’) επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων στην Επιστήμη της Ιχθυολογίας με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Το πρόγραμμα σπουδών έχει αξιολογηθεί με επιτυχία από την ΑΔΙΠ και έχει πιστοποιηθεί. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες να απασχοληθούν επαγγελματικά στους τομείς: Υδατοκαλλιέργειας, Αλιείας, Τεχνολογίας αλιευτικών προϊόντων και τροφίμων και Διαχείρισης υδάτινου περιβάλλοντος.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του ΤΓΙΥΠ έχουν αποφοιτήσει 571 Πτυχιούχοι Ιχθυολόγοι, έχουν αποκτήσει Μεταπτυχιακό Τίτλο ειδίκευσης 340 απόφοιτοι και 22 διδάκτορες. Σήμερα στο Τμήμα υπηρετούν 21 μέλη Δ.Ε.Π. με αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Π.Θ. το σύνολο των ενεργών προγραμμάτων είναι περισσότερα από 60. Στο ΤΓΙΥΠ σήμερα λειτουργούν 6 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, τα 4 εξ αυτών είναι διατμηματικά, και το 1 είναι αγγλόφωνο. Σήμερα στο Τμήμα φοιτούν 748 προπτυχιακοί και 218 μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ εκπονούν τις διδακτορικές τους σπουδές 30 υποψήφιοι διδάκτορες.

«Με ένα καράβι μνήμες κι όνειρα…»

Το Τμήμα Γεωπονίας,  Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος  της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την ομάδα artspirators και τη θεατρική ομάδα ‘3ος Όροφος’ του Π.Θ., διοργανώνουν έναν διαφορετικό περίπατο μνήμης στη Νέα Ιωνία Βόλου, με διαδρομές και διαδοχικές δράσεις, με τη συν εργασία των φοιτητών της πόλης του Βόλου και τη συμμετοχή του κοινού, με τίτλο «Με ένα καράβι μνήμες κι όνειρα…», την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, σε επιλεγμένη διαδρομή, στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Το project βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της εικαστικού και ερευνήτριας Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου, που έχει τη γενική επιμέλεια, σε αρχειακή έρευνα και κείμενα της αρχειονόμου-φιλολόγου Αγγελικής Νικολάου, σε θεατρικά δρώμενα που επινοήθηκαν από τη  θεατροπαιδαγωγό-σκηνοθέτρια Μαρία Καραζάνου και την ομάδα, με πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Θοδωρή Ζιάρκα.

Βασικός στόχος του Αφιερώματος είναι η μελέτη και διερεύνηση της συλλογικής μνήμης και της διαδικασίας συγκρότησης της ταυτότητας των προσφύγων της Νέας Ιωνίας Βόλου μέσα στην πόλη. Επιδίωξή μας είναι να γνωρίσουμε την προσφυγική Ιστορία της Νέας Ιωνίας και των γειτονιών της μέσα από τους ‘πραγματικούς’ ανθρώπους, μέσα από τους αληθινούς πρωταγωνιστές και τις ιστορίες τους, παράλληλα με την ιστορική τεκμηρίωση από τις ποικίλες αρχειακές πηγές και την πλούσια βιβλιογραφία. Στόχος μας είναι επίσης ο εντοπισμός και η ανάδειξη μικρών, κρυφών αλλά σημαντικών πτυχών της καθημερινότητας, της ιστορίας «από τα κάτω», που μπορούν να φωτίσουν, να διασαφηνίσουν και να εμπλουτίσουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης
Επόμενο άρθρο Mε τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ συναντήθηκε η Ομοσπονδία Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά