Ειδήσεις

Τη γλώσσα της τεχνολογίας μαθαίνουν ή γνωρίζουν μαθήτριες από τα Τρίκαλα


Τη γλώσσα της τεχνολογίας μαθαίνουν ή γνωρίζουν μαθήτριες από τα Τρίκαλα, σε ένα πρωτότυπο σεμινάριο – πρόγραμμα. Πρόκειται για τη δράση CodeGirls, που υλοποιεί το Mataroa, ένα μη-κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού με έδρα την Καλαμάτα. Η δράση αφορά σε γνωριμία και εκμάθηση των γλωσσών προγραμματισμού και δημιουργία ιστοσελίδων. Απευθύνεται, όμως, αποκλειστικά σε κορίτσια – σε αντιδιαστολή με τη συνήθη πρακτική, που θεωρεί τον προγραμματισμό υπολογιστών, ανδρική υπόθεση. Η όλη δράση υλοποιείται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν, παραβρέθηκε στο 7ο Λύκειο Τρικάλων – όπου ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης – ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας κ. Μάικ Σνάιντερ. Σε σύντομο χαιρετισμό του, δε, ευχαρίστησε τον Δήμο Τρικκαίων και την εκπρόσωπό του, αντιδήμαρχο παιδείας κ. Βασιλένα Μητσιάδη, για την υποστήριξη αι την αποδοχή υλοποίησης το προγράμματος. Ο εκ των συνιδρυτών της Mataroa κ. Αντώνης Παπαδόπουλος τόνισε τα θετικά του προγράμματος, βεβαιώνοντας τους γονείς για τη σημαντικότητά του.
Οι 55 μαθήτριες, ηλικίας 10-16 ετών, χωρίστηκαν σε ομάδες και άρχισαν να μετέχουν στο σεμινάριο – πρόγραμμα, με στόχο την εντρύφηση στους υπολογιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αυτές υπερκαλύφθηκαν. Κάτι που καταδεικνύει, αφ’ ενός τη σημαντικότητα του προγράμματος, αφ’ ετέρου τη ‘δίψα» των τρικαλινών μαθητριών για μάθηση.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 4 ημέρες (2-3 Απριλίου και 9-10 Απριλίου, με τη μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στις σύγχρονες αίθουσες πληροφορικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων.
Εισηγήτριες ήταν οι:
– Χάιδω Σαμαρά, Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και καθηγήτρια Πληροφορικής στο Κολλέγιο Ανατόλια
– Χρύσα Κολλιδά, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
– Βασιλική Φίσκα, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει και ενισχύει παρόμοιες δράσεις, καθώς η μάθηση, ως συνεχής διαδικασία μόρφωσης, είναι ένα προσόν που, για τη νέα γενιά των Τρικάλων αποτελεί «όπλο» στη σύγχρονη κοινωνία.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο 5 συλλήψεις στη Φαρκαδόνα για κλοπή - Μεταξύ αυτών και ένας ανήλικος
Επόμενο άρθρο Νέα δεδομένα οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε τρικαλινούς και Γερμανούς