Συνάντηση Παπατόλια με ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία


 Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλών Δύναμη» υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κος Απόστολος Παπατόλιας συναντήθηκε στις 22-10-2010 με τους εκπροσώπους της Περιφερειακή ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας, με τους οποίους είχε μακρά συζήτηση για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέπτυξε τις θέσεις του συνδυασμού και δεσμεύτηκε για την δημιουργία ενός οργανωμένου Δικτύου κοινωνικής προστασίας για τα άτομα με αναπηρία.

 Πιο συγκεκριμένα, ο Κος Παπατόλιας αφού ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τα άτομα με αναπηρία είναι αυτό της προσβασιμότητας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα τους και το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αφενός με παρεμβάσεις που θα αφορούν τις υπάρχουσες υποδομές ώστε αυτές να καταστούν προσβάσιμες και αφετέρου με την υιοθέτηση οριζόντιας πολιτικής διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας δηλαδή ολική προσβασιμότητα, που σημαίνει ότι δεν αρκεί η παρέμβαση μόνο στις υποδομές (φυσική προσβασιμότητα) αλλά αυτή πρέπει να επεκταθεί και στις υπηρεσίες

( υποστηριζόμενη προσβασιμότητα) ώστε να καλυφθεί όλη η διαδρομή πρόσβασης. και να αποφευχθούν αποσπασματικές δράσεις.

Στον τομέα της υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεσμεύτηκε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων αυτόνομης διαβίωσης και διημέρευσης, ανά κατηγορία ΑμεΑ, σε όλη τη Θεσσαλία καθώς και κέντρα αποκατάστασης, που θα προσφέρουν υποστήριξη και ανακούφιση. Θα ληφθεί δε ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους αναπήρους.

Επίσης σημειώθηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, τόσο ως μια κατεξοχήν διέξοδος για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όσο και ως μέσο για την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία σε συνέργεια με ειδικές δράσεις κατάρτισης, συμβουλευτικής και συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Εκ μέρους της ομοσπονδίας ο πρόεδρος Κος Ράλλης Τσιουλάκης, παρουσίασε με τη σειρά του τις θέσεις της ομοσπονδίας και αφού αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε θέματα προσβασιμότητας στη Θεσσαλία έδωσε μια ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της πρώιμης παρέμβασης των οικογενειών που γνωρίζουν την αναπηρία. Επίσης αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια αποστιγματισμού που έχει κάνει η ομοσπονδία και που έχει σαν στόχο να βγουν τα άτομα με αναπηρία από τα σπίτια τους κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές. Επιβεβαίωσε δε την αναγκαιότητα μονάδων φροντίδας, υποστήριξης και αποκατάστασης. Έθεσε τέλος και το ζήτημα των γραφείων που έχει ανάγκη η ομοσπονδία για να λειτουργήσει. Εκφράστηκε δε από την ομοσπονδία η ικανοποίηση για τις θέσεις που διατυπώθηκαν από τον Κύριο Παπατόλια αναφορικά με τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και αναμένει με ενδιαφέρον την υλοποίηση των δεσμεύσεων ( ή και ότι θα είναι αρωγοί και τιμητές στην υλοποίηση των δεσμεύσεων).

Ο Κύριος Παπατόλιας στο τέλος της συζήτησης ανέφερε ότι η Περιφερειακή ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας  θα αποτελέσει τον κύριο συνομιλητή για τη συνδιαμόρφωση των θέσεων κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και συμφώνησε με τις προτάσεις της, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί και η υλοποίησή τους είναι δεσμευτική. Τέλος ο Κος Παπατόλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη πρόσκληση εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία στα εργαστήρια σκέψης που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περιοχή μας.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Λάππα σε Λογγάκι και Κρηνίτσα
Επόμενο άρθρο Στην ΚΕΚΑΝΕΜ Ο Κώστας Αγοραστός