Στόχος μας, η ανασύνταξη του σωματείου, όχι η πάλη για τις καρέκλες!


Τις μέρες πριν την πρώτη συνεδρίαση για την συγκρότηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, είχαμε, ως Αγωνιστική Κίνηση, δημοσιεύσει μια επιστολή, σύμφωνα με την οποία καλούσαμε την Πρωτοβουλία και την Αγωνιστική Συσπείρωση να συζητήσουμε για την συγκρότηση προεδρείου, πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις. Η Πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα, βάζοντας φυσικά και δικές της απόψεις, με τις οποίες εμείς διαφωνούμε (γι’ αυτό εξάλλου είμαστε και διαφορετικές παρατάξεις), ενώ η Αγωνιστική Συσπείρωση δήλωσε ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτα, τόσα μαζί μας, όσο και με την Πρωτοβουλία.

Στην πρώτη συνεδρίαση για εκλογή του Δ.Σ., τόσο η ΔΑΚΕ, όσο και η Αγωνιστική Συσπείρωση δήλωσαν ότι η πρόταση τους για συγκρότηση προεδρείου είναι η αναλογική-αντιπροσωπευτική, δηλαδή να ψηφιστεί πρόεδρος κατά σειρά ψήφων, ενώ Πρωτοβουλία και Αγωνιστική Κίνηση, θεώρησαν ότι μια σύγκλιση πάνω σε ζητήματα που μας απασχολούν είναι αναγκαία για την ψήφιση ενός προεδρείου. Δηλαδή, οι 5 από τους 9 αντιπροσώπους μας θεωρούν ότι οι θέσεις του προεδρείου πρέπει να είναι αναλογικές, ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων.

Έχουμε κι άλλες φορές αναφερθεί στο ζήτημα αυτό, θεωρούμε εντελώς απολίτικη μια τέτοια άποψη και νομίζουμε ότι συγκαλύπτει τις διαφορετικές πολιτικές γραμμές που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πιστεύουμε ότι η Αγωνιστική Συσπείρωση, καθώς δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από την ΔΑΚΕ, κάνει πολιτικό λάθος τηρώντας αυτή τη στάση, όμως είναι μια στάση παρ’ όλα αυτά.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, με αυτήν την πολιτική άποψη, να εκλεγεί Πρόεδρος (και ίσως και άλλες θέσεις) με τις ψήφους της πλειοψηφίας του ΔΣ. Η Αγωνιστική Συσπείρωση όμως, αντί να στηρίξει την άποψη της για αναλογικό προεδρείο, ψήφισε λευκό, έτσι ώστε στις δύο πρώτες ψηφοφορίες να μην εκλεγεί κάποιος. Στο σημείο αυτό, η Αγωνιστική Κίνηση ζήτησε διακοπή της διαδικασίας για την Δευτέρα, προκειμένου να συσκεφτεί πάνω στο ζήτημα.

Την επόμενη όμως μέρα, μάθαμε από διάφορα δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ ότι η Αγωνιστική Κίνηση είναι «το μήλον της έριδος» και ο «ρυθμιστής» της κατάστασης! Φυσικά, δεν μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μας, οπότε η ενημέρωση προήλθε από κάπου αλλού, εντελώς εσφαλμένα, καθώς παραγνωρίζονταν όλες οι παραπάνω πτυχές. Πέρα λοιπόν από το ότι μας δίνουν την θέση του «ψηφοφόρου» ο οποίος πρέπει να αποφασίσει, και αγνοούν την πολιτική μας πρόταση και στάση, πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα μερικά πράγματα:

  1. Η Αγωνιστική Κίνηση, θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για την συνεννόηση/ συνεργασία δυνάμεων που έχουν αναφορά στο κίνημα και τις λαϊκές δυνάμεις, σε όλες τις εκδοχές της. Φυσικά και υπάρχουν διαφορές, γι’ αυτό είμαστε και διαφορετικές παρατάξεις! Όμως τα ζητήματα της αξιολόγησης, των διαθεσιμοτήτων, των πενιχρών μισθών μας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλα, είναι το μίνιμουμ τουλάχιστον όσων μπορούμε να παλέψουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τις απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μνημόνιο, την αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουμε και άλλα. Η απόκρουση όμως της επίθεσης στην εκπαίδευση, είναι κομμάτι της πάλης ενάντια σε όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός μας. Η πρότασή μας δεν είχε ορίζοντα την εκλογή προεδρείου, αλλά την κατεύθυνση που πρέπει να έχει το σωματείο την ερχόμενη χρονιά.

  2. Η συγκρότηση προεδρείου δεν σημαίνει και συγκρότηση σωματείου! Όποιος και να είναι πρόεδρος, αν δεν δημιουργηθεί κίνηση επιτέλους στην ΕΛΜΕ, με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σχολεία, συσπείρωση του κλάδου γύρω από την ΕΛΜΕ, σύνδεση με τα άλλα κομμάτια των εργαζομένων και του λαού, δεν πρόκειται να αγκαλιάσει ο κλάδος το σωματείο. Αυτό εξάλλου ήταν το πνεύμα και της πρότασής μας, αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε με τις επισκέψεις σε σχολεία και με τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς, η εκλογή προέδρου έχει νόημα μόνο για το βιογραφικό ή για την ιστορία και το αρχείο!

  3. Με βάση τα παραπάνω, δεν θεωρούμε ότι η μάχη της καρέκλας είναι τόσο σημαντική, όσο ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν. Έχει βέβαια την αξία της, συμβολική και εν μέρει πολιτική, αλλά, αφού όλα τα μέλη του ΔΣ και όλες οι παρατάξεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι καρέκλες και ότι θα υπηρετήσουν το σωματείο από οποιαδήποτε θέση, ποιος ο λόγος να δημιουργείται τόση συζήτηση περί…λευκών καπνών, ρυθμιστών και άλλων ιστοριών;

  4. Ας πάρουμε όμως την όποια πολιτική αξία έχει η εκλογή προέδρου. Άραγε, μπορεί ο πρόεδρος να επιβληθεί στα άλλα μέλη του Σωματείου, αν υπάρξει αντίθετη πλειοψηφία σε κάποιο ζήτημα; Μπορεί να αλλάξει την απόφαση του Δ.Σ.; Αντίθετα, αν δεν υπάρχει σύγκλιση και συμφωνία από την αρχή, στα βασικά τουλάχιστον ζητήματα, όπως είχαμε προτείνει, είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος να «συρθεί» σε κινήσεις τις οποίες δεν τον εκφράζουν. Μπορούμε να σκεφτούμε πολλές τέτοιες άβολες καταστάσεις…

  5. Με βάση τα παραπάνω, η Αγωνιστική Κίνηση θα επιμείνει και στην επόμενη συνεδρίαση στην πρόταση της για συμφωνία των παρατάξεων που αναφέρονται στην αριστερά και το κίνημα, να συγκροτηθεί προεδρείο που να εκφράζει αυτήν την συμφωνία και να προσπαθήσουμε να ξαναζωντανέψουμε το σωματείο μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Προηγούμενο άρθρο Διαμορφώνουν πρόταση για τη βοήθεια απόρων στα Τρίκαλα - Θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο
Επόμενο άρθρο Άθληση για Όλους