Στον αέρα η αποκομιδή απορριμμάτων στα χωριά του Δ. Τρικκαίων


 Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ..πνιγούν στα σκουπίδια τα χωριά των καποδιστριακών δήμων που εντάσσονται στο νέο δήμο Τρικκαίων είναι υπαρκτός. 

Και είναι υπαρκτός, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά με βάση μία απλή ανάλυση των δεδομένων η οποία έγινε χθες στην ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο. Ο προϊστάμενος της καθαριότητας κ. Μυστακίδης ήταν σαφής για τις δυνατότητες της υπηρεσίας του. Το υπάρχον προσωπικό και κυρίως με το υπάρχον μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα κλπ) δεν επαρκούν προκειμένου η υπηρεσία να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαριότητας της περιφέρειας που ενσωματώνεται από 1ης Ιανουαρίου 2011 στο δήμο Τρικκαίων.

Ο ίδιος ζήτησε στοιχεία από τους υπό κατάργηση δήμους για τους κατοίκους της ανάγκες συλλογής των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο νέος δήμαρχος κ. Χρήστος Λάππας ζήτησε να ενημερωθεί αν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις που έχουν οι περισσότεροι καποδιστριακοί δήμοι με εταιρίες εργολάβων προκειμένου να συνεχιστεί μέσω αυτών η αποκομιδή μέχρι την οργάνωση της νέας υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου. Όπως διαβεβαίωσε τόσο ο κ. Μυστακίδης, όσο και ο δήμαρχος Εστιαιώτιδας κ. Γιάννης Περιστέρας κανείς δήμος άνω των 5.000 κατοίκων δεν μπορεί να συνάψει σύμβαση με εργολάβο. Εξάλλου, ο δήμος Τρικκαίων έχει υπηρεσία καθαριότητας, οπότε δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να προωθήσει μία τέτοια σύμβαση.

Υπάλληλοι, αλλά και μηχανολογικός εξοπλισμός σε ορισμένους από τους δήμους που συνενώνονται με τον δήμο Τρικκαίων υπάρχουν. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Κόζιακα κ. Κίμων Αναστασόπουλος έχει 10 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που ανήκουν στην υπηρεσία καθαριότητας και μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως εκτιμήθηκε στη σύσκεψη, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αποκομιδής για κάποιους από τους περιφερειακούς δήμους. Ωστόσο και με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους προκύπτει ένα ζήτημα δεδομένου ότι αυτοί εντάσσονται στην κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Κόζιακα η οποία θα περιέλθει στη ΔΕΚΑ και απ’ αυτή θα πρέπει να ενταχθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας! Πρόκειται, επομένως, για ένα γόρδιο δεσμό τον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων προκειμένου, εν μέσω γιορτών, να μην… πνιγούν τα χωριά του νέου δήμου στα σκουπίδια.

Προηγούμενο άρθρο Δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων
Επόμενο άρθρο Υπό κατάργηση οι ΔΟΥ Καλαμπάκας, Πύλης