Κοινή συνάντηση είχαν οι Δήμαρχοι Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος με το Διευθυντής της ΑΝΚΑ κ. Μπέλη με θέμα τη συμμετοχή των δύο δήμων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “VILLAGES”. Στη συνάντηση συμμετείχαν και τα στελέχη της ΑΝΚΑ Παντελής Χαλιαμάλιας και Βικτωρία Τοπούζης που χειρίζονται το πρόγραμμα, όπως επίσης και ο συνεργάτης του κ. Κουφογάζου κ. Χρήστος Γκρέκος.
Το πρόγραμμα είναι “VILLAGES” το παρακάτω:

“VILLAGES” – Exchange of know-how for sustainable development of local communities in less favoured Mediterranean rural areas».
(Μεταφορά τεχνογνωσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στις μειονεκτικές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου)
Το έργο εντάσσεται στην Κοινοτική Πρωτοβουλία ENPI CBCMED. (Πρόγραμμα πολυμερούς διασυνοριακής συνεργασίας MED – νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίαση)
Άξονας προτεραιότητας 4: Προώθηση του πολιτιστικού διαλόγου και της τοπικής διακυβέρνησης»
Μέτρο 4.3: Βελτίωση των διαδικασιών διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο»
Προϋπολογισμός: 140.247,54€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (κατά 90%) και από εθνικούς πόρους (κατά 10%).
Χρονοδιάγραμμα: από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μεταξύ ΑΝ.ΚΑ. – Περιφέρειας Θεσσαλίας (16 / 02 / 2012) έως 4 Αυγούστου 2014
Εταίροι:: Διεθνές Κέντρο για το Αλπικό Περιβάλλον – Συντονιστής (Γαλλία) – Λίβανος – Παλαιστινιακή Αρχή – Ιταλία – Τυνησία – Αίγυπτος – Ισπανία – Ελλάδα (Περιφέρεια Θεσσαλίας)
Γενικός στόχος: η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων στις μειονεκτικές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου, παρέχοντας τους τα μέσα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία συστημάτων τοπικής διακυβέρνησης και υποστηρίζοντάς τους στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για την εφαρμογή αυτών στην τοπική ανάπτυξη. Επιπλέον, αυτό επιτρέπει την επιβράδυνση της μείωσης του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών μειώνοντας ή αντιστρέφοντας την τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου και κατά συνέπεια υποστηρίζει τη διαδικασία της αποκέντρωσης.
Ειδικοί στόχοι:
· Προώθηση της ανταλλαγής και της μεταφοράς της πληροφορίας – τεχνογνωσίας, των πολιτικών ενημέρωσης, της μεθοδολογίας και των καλών πρακτικών, σχετικά με την εφαρμογή πολιτικών τοπικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ανάπτυξης των περιοχών της υπαίθρου, από το Βορρά προς το Νότο αλλά και μεταξύ των χωρών του Νότου.
· Προώθηση της επικοινωνίας και της ευαισθητοποίησης των πληθυσμών αναφορικά με το μέλλον τους και παράλληλα με τις μεθόδους διαλόγου και συμμετοχής των πολιτών.
· Επεξεργασία των καλών πρακτικών σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για την δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος τοπικής διακυβέρνησης
· Αξιολόγηση μιας καινοτόμου μεθόδου συνεργασίας για τη Μεσόγειο, που ονομάζεται «Countryside Exchange» (ανταλλαγή μεθοδολογιών της υπαίθρου), και προσαρμογή της στο πλαίσιο των Μεσογειακών Προδιαγραφών, ως μία μέθοδο «μεταφοράς τεχνογνωσίας»
· Ενθάρρυνση μιας βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης βασισμένη στην πολιτιστική κληρονομιά
· Δημιουργία ενός μόνιμου και διασυνδεδεμένου Ευρωμεσογειακού Δικτύου για την ανάπτυξη των χωριών σε συνδυασμό με ένα διασυνοριακό δίκτυο εμπειρογνωμόνων
Βασικό στοιχείο του Έργου είναι η εφαρμογή της μεθόδου “Countryside Exchange” (ανταλλαγή μεθοδολογιών της υπαίθρου), η οποία είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος που αναπτύχθηκε από κέντρα αγροτικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κεντρική ιδέα στην οποία βασίζεται η εφαρμογή της μεθόδου είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, που επιθυμούν να αναπτύξουν μια στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή τους, να χρησιμοποιήσουν το εξωτερικό όραμα μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα. Η εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Δράσεις
· Ανταλλαγή και μεταφορά πληροφοριών, μεθοδολογιών και καλών πρακτικών, που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο των πολιτικών τοπικής διακυβέρνησης και έχουν στόχο την τοπική ανάπτυξη και την μείωση της τάσης εγκατάλειψης της υπαίθρου
· Μεταφορά τεχνογνωσία από τον Βορρά προς Νότο των χωρών της Μεσογείου και εφαρμογή της μεθόδου “Countryside Exchange” (ανταλλαγή μεθοδολογιών της υπαίθρου)
· Δημιουργία δικτύου Μεσογειακών χωριών
· Προβολή και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και διάδοση των μεθόδων τοπικής ανάπτυξης.