Στέκια παραγωγών κατά μήκος της ΠΑΘΕ πρότεινε ο Αστέριος Ροντούλης από τα Τρίκαλα


 Τη Λαϊκή Αγορά των Τρικάλων επισκέφθηκε ο βουλευτής και υπ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αστέριος Ροντούλης, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των παραγωγών-πωλητών λαϊκή αγοράς κ. Ρέππα Παναγιώτη με τον οποίο συζήτησε το θέμα των ταμειακών μηχανών και των βιβλίων εσόδων εξόδων που από 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να τηρούν οι παραγωγοί-πωλητές των λαϊκών αγορών.

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος ζήτησε τη συνδρομή και την συμπαράσταση του υπ. Περιφερειάρχη, για να τροποποιηθούν οι κείμενες διατάξεις που θεωρούνται δυσβάστακτες και ανεφάρμοστες από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Από την πλευρά του ο κ. Ροντούλης τόνισε:

«Τόσο μεγάλη είναι η προσοχή που δίδει στους ανθρώπους της υπαίθρου και του αγροτικού χώρου το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που στην πραγματικότητα κατακρεουργεί τα συμφέροντα των παραγωγών .

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση υπαγωγής των παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών σε λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους με τη χρήση ταμειακής μηχανής και την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Πρώτον, πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες, κατάλληλες και απαιτούμενες γνώσεις θα πρέπει να χειρίζονται ταμειακή μηχανή και να έρχονται σε επαφή με λογιστή που θα τηρεί τα βιβλία των εσόδων-εξόδων, γεγονός που έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.

Δεύτερον, το επάγγελμα παραγωγού πωλητού λαϊκών αγορών, είναι δομημένο επάνω σε ένα είδος οικογενειακής επιχείρησης. Υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται στο χωράφι και βγάζουν τα προϊόντα, για παράδειγμα ο ένας ο γιος, ενώ ο άλλος ο γιος είναι στη λαϊκή με τον πατέρα του. Πώς θα δικαιολογούνται οι ώρες εργασίας των ανθρώπων αυτών; Θα κόβει αποδείξεις ο πατέρας στους γιους για να τα βάζει ως έξοδα λογιστικού προσδιορισμού;

Τρίτον, τι θα γίνει με τους εποχικούς παραγωγούς που βγαίνουν στη λαϊκή αγορά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να πουλήσουν τη μικρή ποσότητα των αγροτικών τους προϊόντων;

Τέταρτον, ποιος εγγυάται στους ανθρώπους αυτούς, ότι στο μέλλον η παρούσα Κυβέρνηση ή μία άλλη κυβέρνηση δεν θα έρθει και θα πει: «Τώρα ασκείτε μία εμπορική δραστηριότητα, άρα, λοιπόν, να φύγετε από τον ΟΓΑ που είστε ασφαλισμένοι και να πάτε στον ΟΑΕΕ με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών». Αυτός είναι ένας ορατός κίνδυνος, διότι κάτι ανάλογο συνέβη και με πρόσφατο νόμο, που λέει ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ασκούν μικροεπαγγέλματα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον ΟΓΑ και να περάσουν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ».

Τέλος, ο υπ. Περιφερειάρχης προχώρησε και στην εξαγγελία μιας σημαντικής πρότασης. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε ότι εάν ο συνδυασμός «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» κερδίσει στις επικείμενες εκλογές, η αιρετή πλέον περιφερειακή αρχή θα προχωρήσει στη συγκρότηση και λειτουργία μικρών λαϊκών αγορών, με την επωνυμία «Στέκια Παραγωγών», κατά μήκος της ΠΑΘΕ που διέρχεται από το Θεσσαλικό έδαφος, στα οποία θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνον παραγωγοί-πωλητές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και εφόσον θα διαθέτουν την σχετική άδεια.

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη για το Δημοτικό Κουκλοθέατρο
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική Ημερίδα για το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων