Ηλ. Βλαχογιάννης: «Αρκετά τιμωρήθηκε ο Νομός Τρικάλων, για πολιτικούς λόγους. Περιμένουμε από εσάς να αποκαταστήσετε τη σε βάρος μας αδικία»
«Στη γειτονική Λάρισα έχουν εντάξει εκατό χιλιόμετρα υπογειωμένου αρδευτικού δικτύου και στα Τρίκαλα μηδέν. ..»
Αυτά είπε μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ., κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, την Παρασκευή 17-5-3013, στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «Ένταξη έργων του Νομού Τρικάλων στο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»», την οποία για δεύτερη φορά κατέθεσε, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παράλληλα, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, αναφέρθηκε και στα θέματα εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας και της απονιτροποίησης των καλλιεργειών, που αφορούν σημαντικό μέρος των παραγωγικών δυνάμεων του Νομού.
Δεν παράλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην αποβολή του Π. Ηλιόπουλου-βουλευτή της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς και στη φραστική επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάκη Βορίδη.
Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της συζήτησης του ΗΛΙΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ και εγώ, πρώτον, σε αυτό που συνέβη στην προηγούμενη ερώτηση.(σχετικά με την αποβολή του Π. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ από την αίθουσα της Ολομέλειας). Δυστυχώς, το Προεδρείο άργησε –πιστεύω- να εφαρμόσει τον Κανονισμό, κύριε Πρόεδρε και πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση να κινηθούμε.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ο αξιότιμος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο και στο τι έκανε στα φοιτητικά του χρόνια. Πιστεύω ότι το τι έκανε ο καθένας από εμάς πριν από είκοσι πέντε ή τριάντα χρόνια, δεν είναι θέμα σημερινό. Ο λαός σήμερα έχει μιλήσει και έχει τάξει τον καθένα μας στη θέση στην οποία τον έχει τάξει.
Ως Νομός Τρικάλων και ως Νομάρχης Τρικάλων και ως Νομαρχία Τρικάλων ήμασταν οι πιο έτοιμοι από όλες τις νομαρχίες την περίοδο 2007-2008, όταν άρχισε να υλοποιείται αυτό το Πρόγραμμα και είχαμε την ετοιμότητα να εντάξουμε τότε πολλά έργα στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Κι ενώ περιμέναμε ότι αυτά θα υλοποιηθούν, όλως αιφνιδίως με την κυβερνητική αλλαγή που έγινε το 2009, η μετέπειτα Υπουργός κ. Μπατζελή απένταξε όλα τα έργα του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Νομού Τρικάλων.
Και όλως περιέργως από το 2009 μέχρι σήμερα, ο μόνος Νομός ο οποίος είχε ώριμα έργα το 2008 και το 2009, δεν ενέταξε κανένα έργο στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και εντάχθηκαν νομοί που μετά από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια είχαν ετοιμότητα και ωριμότητα μελετών. Εάν αυτό έγινε για καθαρά κομματικούς λόγους, επειδή εγώ δεν ήμουν προσκείμενος στην κυβερνητική κατάσταση του 2009-2011, δεν πρέπει να τιμωρηθεί ο Νομός.
Ξέρετε ότι λόγοι δικαιοσύνης επιβάλλουν να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι αγρότες και οι περιοχές, τουλάχιστον εκείνες που έχουν ωριμότητα και ετοιμότητα μελετών και περιμένω από εσάς να αποκαταστήσετε μία αδικία που είναι ξεκάθαρη και την έχετε αναγνωρίσει. Από το σύνολο των έργων που είχαμε εντάξει, τουλάχιστον τα τέσσερα που ήταν ενταγμένα από τον Ιούνιο του 2009, το αγρόκτημα Κάτω Ελάτης, Φήκης, Γοργογυρίου, Ελευθεροχωρίου, Λιλής, η κατασκευή υπογείων αρδευτικών δικτύων στο Δήμο Βασιλικής, η βελτίωση της λειτουργικότητας υφισταμένων αντλιοστασίων και η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Παλαιομονάστηρο, τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μία στοιχειώδης υποχρέωση του Υπουργείου σας να ενταχθούν, έστω και ως overbooking στο Πρόγραμμα.
Ξέρουμε ότι αυτές οι εργολαβίες δίνουν μεγάλες εκπτώσεις και υπάρχει περιθώριο να εντάξετε τέτοια έργα. Είναι κρίμα να αδικείται ένας νομός, όταν οι γειτονικοί του νομοί έχουν εντάξει εκατό χιλιόμετρα υπογειωμένο αρδευτικό δίκτυο στη Λάρισα και τα Τρίκαλα μηδέν. .
Πιστεύω ότι υπηρετούμε τη νομιμότητα εδώ μέσα και δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν. Δεν ανεχόμαστε όμως και την αδικία που έχει γίνει σε βάρος του Νομού Τρικάλων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Εσείς προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ξέρετε ότι οι μεν ΤΟΕΒ έχουν μετατεθεί ως αρμοδιότητα στον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους Δήμους, οι δε ΓΟΕΒ στο Β’ Βαθμό, δηλαδή στις Αντιπεριφέρειες και στις Περιφέρειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετές δυσλειτουργίες.
Αυτή την ώρα έχουμε βρει πάρα πολλούς ΤΟΕΒ που κατάφεραν να λειτουργήσουν τα αρδευτικά δίκτυα -τα οποία μελετά, υλοποιεί η Κυβέρνηση και τους τα παραδίδει με το κλειδί στο χέρι- σε άριστο βαθμό. Έχουμε δει όμως και ΤΟΕΒ που δυσλειτουργούν και φυσικά πολλά προβλήματα και στους ΓΟΕΒ.
Χαίρομαι που επιμένετε, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία εδώ στο Σώμα να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τα έργα αυτά και ιδιαίτερα το νερό, έναν σημαντικό πόρο για τη γεωργία, έναν πόρο που συνεχώς η διαθεσιμότητά του στη γεωργία συρρικνώνεται και θα συρρικνώνεται είτε γιατί οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές θα τον περιορίσουν είτε γιατί οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές θα αλλάξουν την κατανομή νερού και την κατανομή των βροχοπτώσεων στη χώρα μας, είτε γιατί στον ανταγωνισμό του νερού, της ύδρευσης των αστικών κέντρων σε βάρος της άρδευσης των αγρών βλέπουμε να περιορίζεται το νερό της άρδευσης.
Η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τους μεγάλους κανόνες του «Ευρώπη 2020» λέει: «Χρησιμοποιήστε τα κονδύλια της γεωργίας σε αναπτυξιακούς στόχους με το σκεπτικό να αντιμετωπίσετε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές».
Γι’ αυτό, όπως είπα και εκεί, στην νέα ΚΑΠ εμείς κάναμε σημαντική προσπάθεια να εντάξουμε κονδύλια, να τροποποιήσουμε τον Κανονισμό 48 στο άρθρο 3, ώστε να επιτρέπει -και αυτό που θα πω είναι πολύ σημαντικό για εμάς- όχι μόνον να μελετούμε και να κατασκευάζουμε νέα αρδευτικά έργα, αλλά να γυρίσουμε πίσω και να δούμε και τα παλαιότερα αρδευτικά έργα που φτιάχτηκαν πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν, πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη η διαχείριση του νερού, πώς μπορούμε να πάμε σε νεότερα συστήματα άρδευσης όχι με κατάκλιση, να πάμε σε στάγδην άρδευση, σε υπόγεια στάγδην άρδευση όπου μπορεί κανείς με ένα χιλιοστό του νερού να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Τώρα για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, να σας πω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα χρήματα που διατέθηκαν και διατίθενται στο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» δεν αφορούν μόνο νέα ενταγμένα έργα, τα οποία εντάχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Αφορούν και μία σειρά έργων, με τον όρο «γέφυρες», που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην Γ’ Προγραμματική Περίοδο και συνεχίστηκαν –και είναι λογικό, γιατί δεν μπορούσε να μείνει ένα έργο στη μέση- για να τελειώσουν στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο, στα πλαίσια του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Εσείς έχετε τέσσερα-πέντε τέτοια έργα ενταγμένα από το –ας πούμε- Γ΄ ΚΠΣ. Ένα μεγάλο έργο, αυτό του Φράγματος, που είναι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται και μάλιστα με επιτυχία αλλά και μία σειρά προηγούμενων έργων τελειώνουν και αυτά με επιτυχία, όπως επίσης και εντάχθηκαν και θα σας διαβάσω και τα έργα που έχουν παραμείνει ενταγμένα κατά δήμο στην περιοχή σας.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ:
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά περίμενα σήμερα να είστε πιο ξεκάθαρος.
Περίμενα να αναγνωρίσετε ένα λάθος που έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώρησε μία νομαρχία, ένα νομάρχη κι αν θέλετε όλους τους πολίτες του Νομού που είχαν την ετοιμότητα κι ωριμότητα μελετών από το 2007, 2008, αλλά δυστυχώς δεν ήταν με το ΠΑΣΟΚ το 2009, το 2010 και το 2011. Κι έρχεστε τώρα το 2013 και μας λέτε ότι έχετε ένα έργο-«γέφυρα» ενταγμένο, το «Φράγμα Ληθαίου». Μα, σε αυτό το «Φράγμα Ληθαίου» εγώ κήρυξα έκπτωτο τον ανάδοχο. Πήγαμε στον δεύτερο, είχαμε μία καθυστέρηση μόνο τεσσάρων μηνών και μπήκε ο δεύτερος ανάδοχος. Έπρεπε να μείνει το έργο στη μέση;
Δηλαδή, αυτό που σας ζητάμε, μία λιμνοδεξαμενή, που θα είναι μόνο ενάμισι εκατομμύριο το κόστος -στην ουσία 800.000 ευρώ- στο Παλαιομονάστηρο- αλλά θα έχει χωρητικότητα πάνω από δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και θα αρδευτούν 10.000-15.000 στρέμματα, είναι δυνατόν να μην εντάξετε αυτό το έργο; Δεν θα εντάξετε επίσης το έργο «Βελτίωση λειτουργικότητας υφισταμένων αρδευτικών δικτύων», με το οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε στροφόμετρα για να μην χάνουμε νερό; Εμείς αυτό θέλουμε, να βοηθήσουμε τους αγρότες και να βοηθήσουμε να μην γίνεται σπατάλη νερού.
Αυτά τα έργα πρωτίστως υπηρετούν το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και θα έπρεπε να τα έχει προτάξει το Υπουργείο σας, κύριε Υπουργέ.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θέλουμε τώρα την ένταξη, τη διεκδικούμε, αλλιώς όλος ο Νομός Τρικάλων θα είναι απέναντι. Διότι αισθανόμαστε την αδικία του να υπάρχουν εκατό χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου στο Νομό Λάρισας και κανένα χιλιόμετρο υπογείως αρδευτικού δικτύου στο Νομό Τρικάλων. Γιατί έγινε αυτό; Αν υπάρχει ευθύνη κάποιων που το πρότειναν από τη Λάρισα, από την Περιφέρεια, να μας το πείτε.
Δεν μπορεί ο Νομός Τρικάλων να αισθάνεται την αδικία στο πετσί του και να ερχόμαστε με όλη την ευγένεια και όλη τη στοιχειώδη λογική που επιβάλλουν τα πράγματα, να σας ζητάμε μία αποκατάσταση δικαιοσύνης και να την αρνείστε. Δεν πρέπει να την αρνηθείτε, κύριε Υπουργέ.
Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να τα εντάξετε, γιατί υπάρχουν ανακατανομές χρημάτων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, υπάρχουν προβλήματα απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ.
Εμείς σας έχουμε έργα που σε έξι μήνες θα έχουν απορροφητικότητα και δεν μας τα εντάσσετε. Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι δεν θέλει το Υπουργείο να υλοποιηθούν τα προγράμματα και να έχουμε απορροφητικότητα.
Υπάρχουν κι εκκρεμότητες που ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Για παράδειγμα, τα ΤΟΕΒ -που είπατε κι έχετε απόλυτο δίκιο- πρέπει να τα συνενώσετε. Δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει ΤΟΕΒ. Τα ΤΟΕΒ πρέπει να είναι το πολύ κατά καποδιστριακούς δήμους. Πολλά ΤΟΕΒ μαζί να κάνουν ένα δυνατό ΤΟΕΒ και τα ΓΟΕΒ να γίνουν πιο λειτουργικά.
Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας. Όταν θέλουμε τον κτηνοτρόφο στο χωριό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να τον βοηθήσουμε. Από το 2008 έχουν εκκρεμότητα οι κτηνοτρόφοι μας γιατί το δασαρχείο τις αιτήσεις του 2008 τις ικανοποίησε στις αρχές του 2012.
Είναι δυνατόν να απεντάσσουμε αυτόν τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, που δεν φταίει σε τίποτα, επειδή το κράτος λειτουργεί με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί; Δείξτε μία ανοχή κι εντάξτε αυτούς τους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους. Προσφέρουν στην εθνική οικονομία.
Το ίδιο και με τα προγράμματα απονιτρορύπανσης. Κάνουμε δηλαδή προγράμματα οικολογικά, για να βοηθήσουμε το έδαφος να μην ρυπαίνεται από τα νιτρικά . Τους αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δεν πρέπει να τους βοηθήσετε, να δώσετε και παράταση σε αυτούς και το νέο πρόγραμμα να προβλεφθεί, γιατί υπηρετεί και την οικολογία, αλλά υπηρετεί και τη βιώσιμη ανάπτυξη;
Για μια ακόμη φορά απευθύνω έκκληση, κύριε Υπουργέ. Ξέρω ότι είστε έντιμος άνθρωπος, ξέρω ότι έχετε μια σπουδαία καριέρα, σας σεβόμαστε και σας εκτιμούμε όλοι. Αποκαταστήστε μία αδικία. Αλλιώς θα αισθάνομαι κι εγώ προσωπικά ότι αδικήθηκα -γιατί σαν Νομάρχης δούλεψα και είχα έτοιμα έργα από το 2007 και το 2008 και εντάχθηκαν έργα το 2012 και το 2013 με πολιτικές σκοπιμότητες- αλλά και σαν νομός αισθανόμαστε την αδικία. Πρέπει να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ : Θέλω να σας διαβεβαιώσω σαν Θανάσης Τσαυτάρης ότι δεν έχω υπογράψει την ένταξη κανενός έργου από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό.Δεύτερον, πρέπει να ξέρετε ότι τα ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι τρεις φορές επάνω από τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για τα έργα αυτά. Έχουμε, δηλαδή, 500 εκατομμύρια για να κάνουμε αυτά τα έργα και έχουν ενταχθεί έργα 1,5 δισ.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πότε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω. Θα σας διαβάσω, όμως, τα έργα αυτά για να είμαστε εντάξει. Αναφέρθηκα στο μεγάλο έργο με τα 8 εκατομμύρια, δηλαδή το φράγμα Ληθαίου, για το οποίο αναφερθήκατε και εσείς. Επίσης, θα σας αναφέρω ότι στον Δήμο Τρικκαίων υπάρχουν τέσσερα ενταγμένα έργα, στο Δήμο Φαρκαδόνας επτά ενταγμένα έργα, στο Δήμο Καλαμπάκας πέντε και στο Δήμο Πύλης ένα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων υπάρχει κανένα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Κατανοώ ειλικρινά και σας συγχαίρω για την αγωνία σας. Ο Βουλευτής είναι ζωντανή δίοδος μεταφοράς των προβλημάτων του τόπου προς το Κοινοβούλιο, τον Υπουργό, την Κυβέρνηση. Θα ήθελα να σας συγχαρώ γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Βουλευτή και τον κάνετε πολύ σωστά.
Θα ήθελα, όμως, να σας πω κάτι και να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε σε αυτό. Επειδή θέλετε να παρελθοντολογείτε, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχθούν αυτά τα έργα. Μακάρι να βρεθούν κονδύλια και να υλοποιηθούν όλα. Δεν θα υλοποιηθούν όλα γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα.
Τι είναι εκείνο που περιμένουμε; Υπάρχουν δυο-τρία μεγάλα έργα σε εξέλιξη, τα οποία έχουν «κολλήσει» στα δικαστήρια για διάφορους λόγους, νομικούς, περιβαλλοντολογικούς κ.λπ. Περιμένουμε την εξέλιξη αυτή. Αναλόγως με το αν τα έργα αυτά γίνουν ή δεν γίνουν, θα αποδεσμεύσουν κονδύλια τα οποία θα έχουν σαν συνέπεια να καταφέρουμε να πάμε την κόκκινη γραμμή των υλοποιούμενων ή των ενταγμένων έργων ακόμη λίγο πιο κάτω.
Σας διαβεβαιώνω ότι εφόσον αυτό γίνει, θα βοηθήσει την ένταξη νέων έργων στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή πολύ σύντομα. Πρέπει να παρθεί μία απόφαση ως προς το τέλος.
Θα ήθελα, όμως, να σας πω κάτι και θα σας παρακαλούσα να με βοηθήσετε σε αυτό. Επειδή δεν θέλω να παρελθοντολογώ, θέλω να επισημάνω ένα λάθος που γίνεται. Η Θεσσαλία, ο νομός σας, έτυχε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο παρελθόν, να έχει εξαιρετικούς πολιτικούς άνδρες, υψηλά ιστάμενους και ισχυρούς. Εσείς είχατε τον κ. Χατζηγάκη, ο Νομός Καρδίτσας είχε τον κ. Σιούφα –Υπουργός Ανάπτυξης και μετέπειτα Πρόεδρος της Βουλής- η Λάρισα είχε τον κ. Σουφλιά. Είχε, δηλαδή, ισχυρούς άνδρες οι οποίοι ενέταξαν πάρα πολλά έργα, ίσως περισσότερα από όσα αντέχει το Πρόγραμμα.
Εγώ συμφωνώ με αυτά. Ο κάμπος της Θεσσαλίας χορταίνει τον τόπο μας ψωμί και μακάρι να έχουμε περισσότερες δυνατότητες να εντάξουμε ακόμη περισσότερα έργα. Θέλω, όμως, να έρθετε σε αυτό το Βήμα, κύριε Βλαχογιάννη και να σας ρωτήσω: Θέλετε να δείτε πόσα έργα εντάχθηκαν στο δικό μου δήμο, σε ένα χωριό της Δράμας; Θέλετε να σας τα διαβάσω; Μηδέν! Θέλετε να σας δείξω πόσα από τα έργα αυτά αφορούν ολόκληρο το Νομό Δράμας; Μηδέν! Είναι λευκή η λίστα. Δεν υπάρχει ο Νομός Δράμας σ’ αυτόν τον κατάλογο των έργων.
Εάν, λοιπόν, κύριε Βλαχογιάννη, ήσασταν εσείς εδώ σε αυτό το Βήμα και σας δινόταν η ευκαιρία να περισσέψει 1 εκατομμύριο και να βάλετε και κάπου αλλού κάποια έργα, πού θα τα βάζατε; Θα κάνατε ένα δωδέκατο έργο στα Τρίκαλα ή θα κάνατε έστω ένα έργο στη Φλώρινα –που αγωνίζονται να ποτίσουν από τη λίμνη τα φασόλια τους- και στη Δράμα;
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί χθες. Εμείς είχαμε ώριμα έργα το 2008, κάποια έργα εντάχθηκαν το 2012 και μας λέει ο κύριος Υπουργός ότι αποκαθιστά τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη ήταν: Αυτοί που ήταν έτοιμοι το 2008, αυτοί να εντάξουν έργα. Κανένα έργο της πρώην Νομαρχίας Τρικάλων δεν εντάχθηκε, κύριε Υπουργέ, στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μπορεί να εντάχθηκαν κάποια μικρά, των δήμων.
Εγώ σας μιλάω ως πρώην νομάρχης για το σύνολο του Νομού κι όχι για το αν εντάχθηκαν κάποια μικρά των δήμων. Κανένα νομαρχιακό έργο σε επίπεδο Νομαρχίας, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων δεν εντάχθηκε και τιμωρείται ο Βλαχογιάννης και ο Χατζηγάκης. Θέλω να αποκαταστήσετε μία αδικία που έγινε.