Ειδήσεις

ΣΘΕΒ : Άμεση αποπληρωμή υποχρεώσεων προηγούμενων επενδυτικών νόμων


Επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, για την καθυστέρηση πληρωμών για τα παλιά επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου.  Με την επιστολή του ο ΣΘΕΒ υποστηρίζει τα εξής: “Στις καινοτομίες του νέου νόμου που θα ψηφιστεί άμεσα είναι η στήριξη, μεταξύ των άλλων, καινοτόμων και εξαγωγικών επιχειρήσεων και φυσικά επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχει και ειδική πρόνοια για τη διευκόλυνση δημιουργίας Business Centers Ελλήνων και ξένων επενδυτών το οποίο θεωρούταν πάγιο αίτημα των θεσσαλικών επιχειρήσεων για την ένταξη τους στο νέο νόμο.

Πέρα από τις ρυθμίσεις για τα νέα επενδυτικά σχέδια, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει, για πρώτη φορά, χρονοδιάγραμμα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των παλιών αναπτυξιακών νόμων  του 2004 και του 2011.

Στον νέο νόμο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων τους που υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου 3299/ 2004 έληξε στις 31-12-2015 θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 να πραγματοποιήσουν δαπάνες, τουλάχιστον του 50% του εγκεκριμένου κόστους τους. Με την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα ενάμιση (1,5) ακόμη έτους να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του συνόλου των επενδυτικών τους δαπανών.

Αντίστοιχη ημερομηνία, ήτοι η 30-6-2018, προβλέπεται και για τα επενδυτικά σχέδια των οποίων προθεσμία ολοκλήρωσής των λήγει την 31 Δεκεμβρίου 2016 (προϋπόθεση είναι να υλοποιήσουν μέχρι την 31-12-2016 το 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου), έτσι ώστε τον Ιούνιο του έτους 2018 να επιδιωχθεί η διευθέτηση του συνόλου σχεδόν των επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στον νόμο 3299/2004.

Ελλείψει χρημάτων ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων 3299/ 2004 και 3908/2011 να επιλέξουν αντί το κίνητρο της επιχορήγησης, με το οποίο είχε εγκριθεί η επενδυτική τους πρόταση, να επιλέξουν τη χρήση του φορολογικού κινήτρου με το οποίο θα αποκτήσουν, πραγματοποιώντας κέρδη από την παραγωγική τους λειτουργία, τη δυνατότητα απαλλαγής καταβολής φόρου, ίσου με το ποσό της δικαιούμενης επιχορήγησης.

Στην περίπτωση πάντως που ο επενδυτής δεν επιλέξει το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής η καταβολή της επιχορήγησης προβλέπεται να πραγματοποιείται σε επτά ετήσιες δόσεις περιλαμβανομένων και των ενδιάμεσων δόσεων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.

Αυτή τη στιγμή έχουν καταμετρηθεί ως εκκρεμή πάνω από 6.370 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων 5.200 επενδύσεις από τον νόμο του 2004 και άλλα 1.100 επενδυτικά έργα από εκείνον του 2011.

Και η επιστολή του ΣΘΕΒ συνεχίζει: “Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους είναι οι καθυστερήσεις στον έλεγχο ολοκλήρωσης μιας επένδυσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καθυστέρηση η οποία συνεπάγεται και καθυστέρηση στην εκταμίευση του υπολοίπου ποσού της κρατικής επιχορήγησης.

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θέλει να εκφράσει την ανησυχία του και τον προβληματισμό  του θεωρώντας ότι στη Θεσσαλία ένας πολύ μεγάλος αριθμός έργων, δεν θεωρούνται «ενεργά» και κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θα απενταχθούν, ενώ σημαντικός αριθμός επενδυτικών σχεδίων εκτιμάται ότι θα τεθούν εκτός νόμου μέχρι το τέλος του έτους καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες οι επενδυτές δύσκολα θα προλάβουν να ολοκληρώσουν το ήμισυ των επενδύσεων που θα προβλέπει ο νόμος.

Για την ομαλή υλοποίηση και αποπληρωμή των παλιών επενδυτικών σχεδίων o ΣΘΕΒ ζητά  την άµεση υποστήριξη του Υπουργού Οικονομίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να καταβληθούν στις δικαιούχους επιχειρήσεις τα οφειλόμενα ποσά για να ανταποκριθούν και αυτές µε τη σειρά τους στις πάγιες υποχρεώσεις τους χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Συλλήψεις ημεδαπών φυγόποινων