Η Σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών στα πλαίσια της διεύρυνσης των γνώσεων που προσφέρει στους σπουδαστές της διοργανώνει τακτικά σεμινάρια με καταξιωμένους καθηγητές αλλά και καλλιτέχνες. Αυτή τη φορά διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: “Βυζαντινή μουσική και δημοτική παράδοση”. Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει σύντομη συναυλία του Μάνου Αχαλινωτόπουλου με την ορχήστρα της σχολής μας.
Το σεμινάριο – συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Τρίκκης και Σταγών ”Άγιος Βησσαρίων” την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 8 μ.μ.
Ο κ. Μάνος Αχαλινωτόπουλος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Έχει πλούσιο δισκογραφικό υλικό με προσωπικούς δίσκους και συμμετοχές σε δίσκους κορυφαίων ελλήνων και ξένων μουσικών δημιουργών.
Έχει συνεργαστεί με τους Δ. Σαββόπουλο, Γ. Νταλάρα, Χ. Αλεξίου, Μ. Θεοδωράκη, Ελ. Αρβανιτάκη, Χρόνη Αηδονίδη, Τασία Βέρρα, Α. Πρωτοψάλτη, Αρ. Μόσχο κ.α. Ανάλογες δημιουργικές συνεργασίες κάνει και στο εξωτερικό με πρόσωπα όπως ο Goran Brecovic, ο Ara Dinkjian, ο Peter Kowalt, ο Ocay Temiz, η Susheela Raman, η Νανά Μούσχουρη.
Συμμετείχε σε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο σε πάνω από 35 χώρες με κορυφαίες τη συμμετοχή στο μεγάλο Jazz Festival του Montreux δύο φορές το 1999 και το 2001, το Φεστιβάλ Sphinx του Βελγίου, το Σαββόραμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ ερμήνευσε ως σολίστ συνεργαζόμενος με την συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου με το κλαρίνο του Μίκη Θεοδωράκη στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ασχολείται από πολύ νεαρή ηλικία, συνδυάζοντας την τέχνη με την επιστήμη, με τη διάσωση, καταγραφή, καταλογογράφηση της εθνικής μας μουσικής κληρονομιάς.
Επίσης έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια πλούσια παιδαγωγική και διδακτική δραστηριότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε Ωδεία και μουσικούς οργανισμούς.
Επιπροσθέτως έχει στενή συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια με τον Τομέα Τέχνης και Λόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή κ. Αριστοτέλη Ράπτη διοργανώνοντας Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό, και όχι μόνο, χαρακτήρα.