Ειδήσεις

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για το 33% των αγροτών


Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2024, διευρυμένη σύσκεψη εργασίας στην Καρδίτσα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του σχήματος της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Στη σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Καρδίτσας, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων αλλά και με τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης συμμετείχαν, επίσης ,ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Πέτρος Καμπούρης, οι Αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας και βουλευτές της Θεσσαλίας. Επίσης, στη σύσκεψη μετείχαν, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Διεύθυνσης, καθώς και οι Συντονιστικές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε και αναλύθηκε από τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, η πορεία υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2023. Κατά την ανάλυσή του ο Υφυπουργός εστίασε στο έργο που υλοποιείται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ενώ επεσήμανε την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιτροπών και κλιμακίων κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν μια σειρά από βελτιωτικές κινήσεις που δρομολογούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους πληγέντες, τα οποία είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην διάθεση των επιτροπών και των κλιμακίων της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση της εκτίμησης ζημιάς, σύμφωνα με την οποία διαμορφώνεται η προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής που καταβάλλεται στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Τέλος, τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, αφενός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, και αφετέρου της έναρξης της διαδικασίας καταβολής της τελικής επιχορήγησης προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους την αμέσως επόμενη περίοδο.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής μέσα από δύο κύκλους, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, (β) τη χορήγηση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε) που προχωρά κατά την παρούσα φάση, και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Μέχρι τώρα, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 8.095 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φτάνει τα 28,2 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, σε συνέχεια της ωρίμανσης της επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της αποστολής αυτών την τελευταία εβδομάδα στην Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, επίκειται η ολοκλήρωση  της διαδικασίας του 50% της κρατικής αρωγής για άλλες 3.500 περιπτώσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, μέχρι τώρα η συνολική ενίσχυση από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς αγρότες και κτηνοτρόφους (συμπεριλαμβάνοντας τους δυο κύκλους της πρώτης αρωγής και την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής) ξεπερνά τα 79,3 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη  ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως: «Συνεχίζεται η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους επι της υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής και στον πρωτογενή τομέα, ώστε να στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στις καταστροφικές πλημμύρες του 2023.  Σήμερα στην Καρδίτσα, μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη συμμετοχή εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα,  παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής εστιάζοντας στην διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής. Μέχρι και εχθές, η διαδικασία του 50% της κρατικής αρωγής έχει ολοκληρωθεί για 8.095 δικαιούχους, που αντιστοιχεί σε 28,2 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Και σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή, η όποια προστίθεται στις παραπάνω περιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία που έχει λάβει η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής από τις επιτροπές και τα αρμόδια κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας την τελευταία εβδομάδα, η διαδικασία της προκαταβολής αναμένεται τις επόμενες λίγες ημέρες να ολοκληρωθεί και για περίπου 3.500 δικαιούχους. Άλλωστε, όπως έχω σημειώσει ξανά, σε ένα πλαίσιο στενότατης και αποτελεσματικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει επιτευχθεί ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της υποβολής των οριστικών στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και της πληρωμής της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, να είναι κοντά στις επτά ημέρες. Έτσι, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για το 1/3 των αιτήσεων, ήτοι το 33% . Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνεχίζεται εντατικά το έργο των επιτροπών και των κλιμακίων της κρατικής αρωγής, αλλά και των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε κάθε νομό, με το μεγαλύτερο φόρτο και έργο που απαιτείται να εντοπίζεται στο νομό Λάρισας. Ενώ από την άλλη πλευρά, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα στο νομό Καρδίτσας. Προς ενίσχυση του έργου στο νομό Λάρισας, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής αποφάσισε την περεταίρω χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με 600.000 ευρώ για την ενεργοποίηση50, επιπλέον,  συμβασιούχων την επόμενη περίοδο που θα συνεισφέρουν κυρίως στο έργο που απαιτείται στο νομό Λάρισα. Οφείλουμε, όμως, να σημειώσουμε, όπως ανέφερα και στους εκπροσώπους των αγροτών σήμερα ότι, περίπου το 45% των αιτήσεων είτε δεν έχουν προσκομίσει φάκελο, είτε ο φάκελός τους παρουσιάζει ελλείψεις σε δικαιολογητικά τις οποίες πρέπει άμεσα να καλύψουν.».

Σημειώνεται, για ακόμα μια φορά, πώς αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης που χορηγήθηκε στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023διευκρινίζεται ότι, η πρώτη αρωγή αποτελεί έναντι της επιχορήγησης του ν.4797/2021 και συμψηφίζεται με αυτή. Οι δικαιούχοι της πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης, υποχρεούνταν να υποβάλουν αίτηση και πλήρη φάκελο στην οικεία Περιφέρεια για καταγραφή και εκτίμηση της ζημιάς από τις επιτροπές κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση του ν.  4797/2021.Σε περίπτωση μη υποβολής φακέλου ή σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση της πρώτης αρωγής δεν κριθεί δικαιούχος, η πρώτη αρωγή επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφαρμοζομένου κατά τα λοιπά του ΚΕΔΕ».

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχετικό πλαίσιο οι δικαιούχοι που έχουν λάβει πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης υποχρεούνται να υποβάλουν πλήρη φάκελο στην οικεία Περιφέρεια για την επιχορήγηση του ν.  4797/2021 προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Προηγούμενο άρθρο Υπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης
Επόμενο άρθρο Σακκάς: Ολοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας να ενταχθούν στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών