Σε ισχύ το νέο ωράριο των φαρμακείων


 Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της εφαρμογής του νέου «απελευθερωμένου» ωραρίου των φαρμακείων που τυπικά θα ξεκινούσε από σήμερα. Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι τα φαρμακεία της χώρας θα λειτουργούν πλέον και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης καθώς και το Σάββατο.

Οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους για λειτουργία σύμφωνα με το νέο ωράριο στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους (η προθεσμία έληγε στις 21 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, οι αιτήσεις σε σύνολο 12.500 φαρμακείων δεν ξεπερνούν τις 80, οι μισές εκ των οποίων αφορούν στην Αττική.

Οι 54 φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας που έχουν την αρμοδιότητα για τη σύνταξη των καταστάσεων με τα εφημερεύοντα φαρμακεία τις έχουν προωθήσει προς έγκριση στις οικείες Περιφέρειες. Ως καταληκτική προθεσμία ορίζεται η 5η Νοεμβρίου (κάθε έτους), μετά την παρέλευσης της οποίας οι πίνακες δημοσιεύονται και αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Έτσι, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα  που ορίζει η υπουργική απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου για το νέο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, το «απελευθερωμένο» ωράριο θα ισχύσει από το ερχόμενο Σάββατο.

Κατά πληροφορίες, οι νέοι πίνακες με τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα «ενισχύουν» περιοχές όπου τα φαρμακεία εφημέρευαν με το σταγονόμετρο, διπλασιάζοντας σε πρώτη φάση τον αριθμό τους για τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Σε ό,τι αφορά το Σάββατο, όμως, οι φαρμακοποιοί έχουν  αυξήσει σημαντικά, έως και 25%, το ποσοστό των εφημερευόντων φαρμακείων, ποσοστό που σε κάθε περίπτωση βεβαίως απέχει από τα οριζόμενα στην υπουργική απόφαση…

Σταματούν την πίστωση φαρμάκων σε πέντε Ταμεία  

Οι φαρμακοποιοί, που είναι αντίθετοι με το νέο ωράριο, απαντούν με κινητοποίηση των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά και δεν θα δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους πέντε Ταμείων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της εν λόγω υπουργικής απόφασης.

Προηγούμενο άρθρο Τρίκαλα: Σύμβολο και «σλόγκαν»
Επόμενο άρθρο «Σύντομη ιστορική αναδρομή στο θεσμό της δια βίου παιδείας και εκπαίδευσης»