Με τρία θέματα που κυριολεκτικά «καίνε» για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία θα ασχοληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Διαβούλευσης Όπως είπε χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, η παραπάνω Επιτροπή θα ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα της λαϊκής αγοράς, τις πέργκολες και τον εθελοντισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Λάππα θα ζητηθεί από τους Φορείς να τοποθετηθούν και να εκφέρουν τη δική τους άποψη για τα τρία συγκεκριμένα ζητήματα.
Συνεδρίαση
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος Τρικκαίων θα συνεδριάζει στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων, και σε αυτή προεδρεύει ο Δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο Δήμαρχος με απόφασή του.
Ειδικότερα, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά τον χρόνο, πριν από την σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων.
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.
Πλειοψηφία
Για την συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης απαιτείται μετά από σχετικό αίτημα πλειοψηφία μεταξύ των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Τα θέματα αυτά έπονται στη σειρά συζήτησης εκείνων για τα οποία ζητήθηκε η σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.
Η άρνηση ψήφου και η λευκή ψήφος θεωρούνται αρνητικές ψήφοι. Τα μέλη που προσέρχονται στη συνεδρίαση θεωρούνται παρόντα μέχρι τη λύση της συνεδρίασης.
Οι αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης λαμβάνονται σε πνεύμα συναίνεσης.
Σε περίπτωση που απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί με την συναίνεση των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης αυτή λαμβάνεται μετά από ψηφοφορία των παρόντων μελών με απλή πλειοψηφία (50% +1). Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητη για τη λήψη απόφασης η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της.
Κάθε μέλος, τέλος έχει μία ψήφο.