Σαράντα επιχειρήσεις, οργανισμοί και δομές καταργούνται λόγω Καλλικράτη


Η κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και η συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών που επιβάλλει ο Καλλικράτης έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο στο νέο, διευρυμένο δήμο Τρικκαίων.  Στους επτά «Καποδιστριακούς» δήμους που συγχωνεύονται στο νέο, διευρυμένο δήμο Τρικκαίων, λειτουργούν 40 επιχειρήσεις, οργανισμοί και κοινωνικές δομές οι οποίες θα καταργηθούν λόγω του Καλλικράτη. Πρόκειται για μέρος από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις σ’ όλους τους δήμους της χώρας, από τις οποίες θα καταργηθούν οι 4.500, χωρίς ωστόσο να γίνουν απολύσεις (για τους μονίμους και τους αορίστου χρόνου) όπως υπογράμμισε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Ομοειδής Οργανισμοί, όπως οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί που διαθέτουν οι έξι από τους επτά «Καποδιστριακούς» δήμους που ενσωματώνονται στο δήμο Τρικκαίων, θα συγχωνευθούν στο νέο, διευρυμένο ΠΟΔΤ.

Ανάλογη τύχη επιφυλάσσεται και για τις ΔΕΥΑ Φαλώρειας και Εστιαιώτιδας, όπως και για τα ΚΑΠΗ που λειτουργούν σε όλους τους υπό κατάργηση δήμους. Μπορεί να παραμείνουν σε λειτουργία ΚΑΠΗ στα χωριά που εντάσσονται στο δήμο Τρικκαίων, αλλά ο φορέας διαχείρισής τους θα είναι ένας και θα είναι το ΚΑΠΗ του κεντρικού δήμου. Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που συναντώνται σε όλους τους «Καποδιστριακούς» δήμους εκτός από τον δήμο Εστιαιώτιδας, αυτοί δεν έχουν μέλλον στη νέα «Καλλικρατική» εποχή. Η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη και θα καταργηθούν. Το ίδιο και η Αναπτυξιακή Επιχείρηση του δήμου Φαλώρειας που είναι και η μοναδική από τους υπό κατάργηση δήμους.

Αναλυτικά, ανά πρώην δήμο καταγράφονται οι εξής επιχειρήσεις, οργανισμοί και κοινωνικές δομές:

Δήμος Εστιαιώτιδας
Στο δήμο Εστιαιώτιδας λειτουργεί ΔΕΥΑ, Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός, ΚΑΠΗ και Παιδικός Σταθμός.

Δήμος Καλλλιδένδρου
Στο δήμο Καλλιδένδρου λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση, ΚΑΠΗ και πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Δήμος Κόζιακα
Στο δήμο Κόζιακα λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση, Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός, Βρενονηπιακός Σταθμός και πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Δήμος Μεγάλων Καλυβίων
Στο δήμο Μεγάλων Καλυβίων λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση, Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός, ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ και πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Δήμος Παληοκάστρου
Στο δήμο Παληοκάστρου λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση, Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός, ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ και πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Δήμος Παραληθαίων
Στο δήμο Παραληθαίων λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση, Πολιτιστικός Οργανισμός, Αθλητικός Οργανισμός, ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ και πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Δήμος Φαλώρειας
Στο δήμο Φαλώρειας λειτουργεί ΔΕΥΑ, Κοινωφελής Επιχείρηση, Αναπτυξιακή Επιχείρηση, Πολιτιστικός Οργανισμός ο οποίος εμφανίζεται ως ανενεργός, Αθλητικός Οργανισμός που εμφανίζεται ως ανενεργός, ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός και πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Προηγούμενο άρθρο Ενημερώθηκε αναλυτικά
Επόμενο άρθρο Διήμερη απεργία των ιατρών του ΙΚΑ (30/11 & 1/12)