Πρόταση Λέγκα προς Κουσελά: Μια τουλάχιστον Δ.Ο.Υ. ανά «Καλλικρατικό» Δήμο


 

  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης Δ.Ο.Υ. αφήνει το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της εξυπηρέτησης του Πολίτη και
  • Οι όποιες αλλαγές πρέπει να είναι συμβατές και να σέβονται αυτές στη Διοίκηση, τονίζει ο Τρικαλινός βουλευτής

 Τη λειτουργία τουλάχιστον μιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) ανά Δήμο, σύμφωνα με τη νέα αυτοδιοικητική δομή, όπως αυτή προέκυψε από το Σχέδιο «Καλλικράτης», πρότεινε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2011.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή και την απάντηση της κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προσφάτως για το θέμα στη Βουλή, επανέφερε  το ζήτημα της ενδεχόμενης κατάργησης της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Τρικάλων επέμεινε στην ανάγκη να υιοθετηθεί ως μοναδικό κριτήριο η λειτουργία τουλάχιστον μιας Δ.Ο.Υ. ανά Δήμο, εστιάζοντας στην ανάγκη η όποια φορολογική αναδιάρθρωση και οι ενδεχόμενες αλλαγές τόσο στον τρόπο λειτουργίας όσο και στη χωροταξική κατανομή των εν λόγω υπηρεσιών, να συμβαδίζουν με τις δομές που προέκυψαν από το νέο Αυτοδιοικητικό χάρτη.

Στην κατεύθυνση αυτή δε φαίνεται να συμφωνεί ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς, ο οποίος, πέραν του κριτηρίου «μια Δ.Ο.Υ. ανά Δήμο», προσθέτει, ως κυρίαρχο, το κριτήριο του μέσου εσόδου ανά υπάλληλο, γεγονός που θα σημάνει την κατάργηση πολλών Δ.Ο.Υ. οι οποίες, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούν μεγάλες χωρικές ενότητες, θα αποκλειστούν ως «φτωχές».   

Όπως επεσήμανε ο Τρικαλινός πολιτικός η υιοθέτηση του κριτηρίου των εσόδων ανά υπάλληλο της κάθε Δ.Ο.Υ. παραπέμπει σε μια καθαρά λογιστική λογική αναντίστοιχη του αποτελέσματος, καθόσον, αντί για αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων, θα προκληθεί αύξηση της ταλαιπωρίας του πολίτη. Προσθέτοντας με νόημα ότι δεν μπορεί, μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να επιβεβαιώνεται η λογική του «ράβε ξήλωνε», με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος λειτουργίας αλλά και την αποτελεσματικότητα των εν λόγω υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λέγκας στην ερώτησή του υπογράμμιζε την αγανάκτηση που προκαλεί η σχετική φημολογία περί κατάργησης των Δ.Ο.Υ. Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης στην τοπική κοινωνία και τους φορείς. Επεσήμαινε επίσης ότι  η επαναλειτουργία, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες, των συγκεκριμένων υπηρεσιών -οι οποίες, χωροταξικά και λειτουργικά, είναι ήδη απολύτως εναρμονισμένες ακόμη και με τη νέα διοικητική διάρθρωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη- υπαγορεύτηκε ακριβώς από την ανάγκη καλύτερης  εξυπηρέτησης του Πολίτη και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών που καλύπτουν. Τονίζοντας ότι εξυπηρετούν δεκάδες Δημοτικά Διαμερίσματα και δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, ανάμεσά τους κι ορεινών περιοχών, οι οποίοι πριν ήταν υποχρεωμένοι, -και στην περίπτωση που τελικώς πρυτανεύσει η κατάργηση των Δ.Ο.Υ. εκ νέου θα κληθούν- να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να διεκπεραιώσουν τις όποιες συνήθεις ή μη φορολογικές υποθέσεις τους.  

Προηγούμενο άρθρο Επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη
Επόμενο άρθρο Νεώτερον ουδέν για τους συμβασιούχους