Με τη συμβολή και του Δημάρχου Τρικκαίων στην υιοθέτηση του αιτήματος, η ΚΕΔΕ κατέθεσε πρόταση- σχέδιο διάταξης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Η πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπει επίσης την επιστροφή στους Δήμους, των πρώην δημοτικών αστυνομικών που σήμερα υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Πριν έναν περίπου μήνα, στις 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είχε δεχθεί αντιπροσωπεία των τέως δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι του είχαν θέσει το αίτημα. Την επόμενη ημέρα, 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε το αίτημα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη, όπως είχε υποσχεθεί στους εργαζόμενους και, πλέον, η πρόταση κατατέθηκε επισήμως. Εξάλλου, το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι φλέγον για την Αυτοδιοίκηση. Όπως είχε επισημάνει στη συνάντηση του Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Τρικκαίων, υπάρξαν πάμπολλες σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα, από την κατάργηση της Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο, να μην μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο να προωθήσει τις αποφάσεις που λαμβάνει.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν οι ανάλογες βελτιώσεις στη λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά και το θέμα να συζητηθεί ουσιαστικά.
Μετά από αυτή τη συνάντηση, κινήθηκαν αναλόγως και άλλοι τέως δημοτικοί αστυνομικοί σε επίπεδο Θεσσαλίας και υπήρξαν σχετικές συζητήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Πλέον, η πρόταση που κατατέθηκε, είναι ένα θέμα που θα εξετάσει η κυβέρνηση και προφανώς θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου.
Είναι, πάντως, σημαντικό για την πόλη των Τρικάλων, να εμφανιστούν ξανά στους δρόμους οι δημοτικοί αστυνομικοί, καθώς αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό βραχίονα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τι προτείνει η ΚΕΔΕ
Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ, με το σχέδιο διάταξης προτείνει τα εξής:
Μέχρι την 1η Μαΐου 2015 καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που συστάθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους και συγκεκριμένα σε Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η κατάργηση των θέσεων γίνεται όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάταξή τους και σε κάθε περίπτωση έως και την 1η Μαΐου 2015.
Οι υπάλληλοι- δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της.
Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού και των κατά περίπτωση αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Επίσης στο σχέδιο διάταξης υπάρχει πρόβλεψη ώστε μετά τη συμπλήρωση συνολικής υπηρεσίας ενός υπαλλήλου δέκα ετών στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, ενός ή περισσότερων δήμων, να επιτρέπεται η μετάταξή του σε άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων. Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία το χρονικό διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι την ημερομηνία που τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.
Από το γραφείο Τύπου