Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ECOMOBILITY ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ


Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21/11 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η πρώτη συνάντηση με την επιτροπή της εκστρατείας ECOMOBILITY 2012-13 και ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, μαθητών του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΑΘΗΝΑ με το συντονιστή του ECOCITY κ. Θάνο Ζαφειρόπουλο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Βασίλης Τσιάνας.

Έργο των μαθητών, θα είναι να ερευνήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλούν οι συνήθειες μετακίνησης των συμπολιτών τους και οι συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα καταθέσουν σε ειδικές εκδηλώσεις ,ε την παρουσία εκπροσώπων από τις Τοπικές Αρχές, τους Φορείς της πόλης και πολιτών, σε μια σημαντική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Η ομάδα με την καλύτερη εργασία θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες τον επόμενο Ιούνιο, ενώ οι ομάδες με τις τέσσερις πιο δημιουργικές παρουσιάσεις θα συμμετέχουν στο ECOCAMP τον επόμενο Αύγουστο.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια υλοποίησης. Έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

 

Οι φάσεις του προγράμματος

 

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (Σεπτέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013)

Το πρώτο βήμα για την συμμετοχή είναι η αίτηση του Γυμνασίου. Στη συνέχεια ο καθηγητής θα επιλέξει την ομάδα και θα στείλει τη σύνθεσή της στην οργανωτική επιτροπή του προγράμματος. Η ομάδα μπορεί να δουλέψει όποτε επιλέξει η ομάδα, ενώ αξιοποιούν ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.\

Στη διάρκεια του Ιανουαρίου παρουσιάζεται η Εκστρατεία στους εκπροσώπους Τύπου, όπου ανακοινώνονται οι τελικές συμμετοχές Γυμνασίων, Δήμων, Οργανισμών και Φορέων.

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2013)

Από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάρτιο, θα διοργανωθούν οι εκδηλώσεις, όπου θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών, σε κάθε μια από τις πόλεις που θα συμμετέχουν. Στην εκδήλωση καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια, εκπρόσωποι Φορέων από την Πόλη, Επιστήμονες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Σύλλογος των Καθηγητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Ενεργοί Πολίτες, Γονείς και οι συμμαθητές.

Η παρουσίαση των εργασιών και οι εισηγήσεις των μαθητών, έχουν σημαντικό χαρακτήρα για τον διάλογο που αναπτύσσεται στο τέλος των εκδηλώσεων.

Επιτροπή Αξιολόγησης, από προσωπικότητες των επιστημονικών ιδρυμάτων, της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναδεικνύουν τις καλύτερες εργασίες, που προκρίνονται για τα βραβεία.

 

Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (Απρίλιος – Ιούλιος 2013)

Το τελευταίο μέρος του Προγράμματος, έχει εορταστικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει την Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα γίνει τον Απρίλιο.

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Το πρώτο βραβείο για την περίοδο 2012-13 είναι ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου 2012 με συμμετοχή της πρώτης ομάδας των μαθητών και του καθηγητή.

Τα Δημιουργικά Βραβεία θα δοθούν σε τέσσερις κατηγορίες, που είναι :

  • Δραματουργική έκφραση (θέατρο – χορός),
  • Σύνθεση (τραγούδι – μουσική – video clip),
  • Εικαστική έκφραση (μακέτα – ζωγραφική – έντυπο)
  • Ηλεκτρονική έκφραση (φωτογραφία – video)

Οι μαθητές των δημιουργικών βραβείων φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στο ECOCAMP, την περιβαλλοντική κατασκήνωση για έφηβους στη περιοχή Ροδέα Καλαβρύτων. Η περίοδος της κατασκήνωσης είναι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Αναμνηστικό βραβείο απονέμεται και στον Δήμο που διοργανώνει την καλύτερη εκδήλωση στην περιοχή του.

Τέλος, σε όλους τους μαθητές, καθηγητές και Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης απονέμεται τιμητικός Έπαινος για την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση βραβεύσεων διακεκριμένων μαθητών σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς
Επόμενο άρθρο « Εναρκτήρια συνάντηση στα πλαίσια του Προγράμματος “Pr.In.Soc.Ser.Mun.” τύπου Leonardo στην Αθήνα, στις 13 Νοεμβρίου 2012»