Ποσό 5,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για επέκταση του ΤΕΦΑΑ


 Θετική κατάληξη για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ είχε η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν αρκετό καιρό, καθώς το πράσινο φως για χρηματοδότηση του έργου μέσα από το ΕΣΠΑ δόθηκε πριν λίγες μέρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ειδικότερα η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενέκρινε την αίτηση που είχε υποβάλλει η πρυτανεία του πανεπιστημίου για το έργο της επέκτασης του ΤΕΦΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

 Τον περασμένο Ιούλιο, είχε δοθεί και το πράσινο φως από την πολεοδομία του δήμου Τρικκαίων για την άδεια οικοδομής για το συγκεκριμένο έργο. Συγκεκριμένα, σε παρακείμενο οικόπεδο θα αναγερθούν δύο κτίρια, το ένα είναι το αμφιθέατρο στο οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορούν να φιλοξενηθούν 500 φοιτητές και στο δεύτερο θα στεγαστούν αίθουσες διδασκαλίας.

Πρόσκληση

Το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ διατίθεται συνολικά για υποδομές στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η σχετική πρόσκληση έχει ήδη εκδοθεί από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και απευθύνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας, τα οποία έχουν υποβάλλει προτάσεις έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013.

Υποδομές

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΕΡΕΥΝΑ ο νέος πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων κ. Γιάννης Κουτεντάκης, από αυτό το ποσό ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί και στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο επέκτασης του Τμήματος. Τα χρήματα θα κατανεμηθούν μεταξύ των πόλεων Βόλου και Τρικάλων ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή αμφιθεάτρου και αιθουσών διδασκαλίας.
Ειδικότερα από πλευράς υποδομών και τι πρέπει ακόμα να γίνει, ο κ. Κουτεντάκης σημειώνει στην ΕΡΕΥΝΑ:

«Αν και οριακά, οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι σχεδόν επαρκής προς το παρόν. Δυσκολεύουν όμως την όποια ανάπτυξη στο μέλλον. Είναι βέβαια παράδοξο το πώς ο χώρος στέγασης ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος με 800 φοιτητές και εργαζόμενους είναι μικρότερος από αυτούς τοπικών σχολείων που στεγάζουν 400 ή και 100 άτομα. Εκεί όμως που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στην ανάπτυξη του βασικού συστατικού των πανεπιστημιακών υποδομών που είναι το έμψυχο υλικό υψηλών προδιαγραφών.

Ως Τμήμα, είχαμε στον παρελθόν την ατυχία να προσλάβουμε εξαιρετικούς επιστήμονες του εξωτερικού, ακόμα και σε υψηλές ακαδημαϊκές βαθμίδες, οι οποίοι όμως απλά «ήλθον, είδον και απήλθον». Θα πρέπει λοιπόν να γίνουμε πιο ελκυστικοί και εκλεκτικοί ώστε επιστήμονες μεγάλης εμβέλειας να θέλουν να έρθουν στα Τρίκαλα και όχι να φεύγουν όπως ήδη έχει γίνει στο παρελθόν. Θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό για την βιωσιμότητα του Τμήματος εάν κάποιοι από τους επιφανείς επιστήμονες που σήμερα διαθέτει το Τμήμα φύγουν για ιδρύματα του εξωτερικού, κάτι που σαφώς έχουν την δυνατότητα να κάνουν ανά πάσα στιγμή λόγω αυξημένων προσόντων».

Προηγούμενο άρθρο Στο τελικό στάδιο κατασκευής το πολιτιστικό κέντρο Αγίας Μονής
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ