Ειδήσεις

Περιβάλλον, εκπαίδευση και τεχνολογία στον νέο λόφο Προφήτη Ηλία


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης και πνοής για τα Τρίκαλα δημοπρατεί ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για την ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία και τμήματος του στρατοπέδου της πρώην ΤΑΞΥΠ. Εργο που διαμορφώνει μια εντελώς νέα εικόνα, σύγχρονη και διαμορφωμένη με διπλό σκοπό: να δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο επισκεψιμότητας, προστατεύοντας τον λόφο, και να αξιοποιήσει τα βασικά στοιχεία της φύσης στην περιοχή.
Η σημαντικότητα του έργου φαίνεται και από τον προϋπολογισμό των 7.000.000 € (με ΦΠΑ) και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης – ένα ακόμη έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ο ακριβής του τίτλος είναι  «Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσίου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων Υποέργο 2: Ανάδειξη, προστασία και αναβάθμιση λόφου προφήτη Ηλία».
Το έργο είχε ξεκινήσει να μελετάται από τον Δήμο Τρικκαίων ήδη από το 2018 και αφού ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία προτάσεων και μελετών, πλέον δημοπρατείται (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://trikalacity.gr/paremvaseis-veltiosis-toy-dimosioy-choroy-ston-dimo-trikkaion-ypoergo-2/)

 

Το έργο

Ουσιαστικά ο λόφος αποκτά νέες δραστηριότητες, με αναβάθμιση των υπαρχουσών και στόχευση στη νεολαία αλλά και κάθε επισκέπτη/τρια. Θα αποτελεί, μόλις ολοκληρωθεί το έργο, έναν ακόμη μεγάλης κλίμακας επισκέψιμο χώρο στα Τρίκαλα, στο φυσικό περιβάλλον, με δραστηριότητες και εκπαιδευτικές δράσεις, με έμφαση στο περιβάλλον, τη φύση, την τοπική γαστρονομία.

Τι περιλαμβάνει

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα εξής έργα:

  1. Δίκτυο Περιπατητικών Διαδρομών και Σημείων Στάσης

Α. Διαμορφώνονται 4 συνολικά είσοδοι – έξοδοι προς τον λόφο, με μέριμνα για μείωση κίνησης οχημάτων, προστασία περιβάλλοντος,
Β. Διαμορφώνεται δίκτυο 4 διαδρομών – μονοπατιών
Γ. Γίνεται ανάδειξη και σήμανση των διαδρομών
Δ. Αναπλάθεται η υφιστάμενη παιδική χαρά
Επίσης, γίνονται νέες φυτεύσεις με συγκεκριμένα είδη, χρησιμοποιούνται φιλικά στο περιβάλλον υλικά, τοποθετούνται νέες περιφράξεις, καθώς και πινακίδες σήμανσης
Χαρακτηριστικό των αλλαγών είναι το ότι μία περιπατητική διαδρομή, διαμορφώνεται από την πρώην ΤΑΞΥΠ και τον προς δημιουργία Διαδραστικό Χώρο Τεχνολογίας, με κατάλληλη διαμόρφωση νέας διαδρομής και έμφαση στην πεζοπορία.

  1. Δημιουργία Πάρκου Ενδημικής Χλωρίδας & Πανίδας

Α. Δημιουργείται Πάρκο Ενδημικής Χλωρίδας στον υπάρχοντα χώρο Forest Park (πρώην ζωολογικό κήπο).
Β. Περιλαμβάνει κτήριο υποδοχής Info Point, πλατώματα, βοτανικό κήπο με θερμοκήπιο και εκπαιδευτικό – βιωματικό κήπο, σημεία συνάντησης, αναψυκτήριο, πυροφυλάκιο, λίμνη με υδροχαρή φυτά, λαβύρινθο, κιόσκι, νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ολες οι κατασκευές θα γίνουν με υλικά που ταιριάζουν στο περιβάλλον, ενώ θα τοποθετηθούν και ειδικές ξύλινες κατασκευές για παιδιά

  1. Νέο κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης
    Μεταφέρεται στο Πάρκο Ενδημικής Χλωρίδας & Πανίδας και διαμορφώνεται πέριξ κυκλικής αίθουσας, με χώρους υποδοχής, πωλητηρίου, βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου, καθιστικού, εκθέσεων και τουαλετών.
  2. Χώρος ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας
    Δημιουργείται στο παλιό τουριστικό περίπτερο, με χώρους γευσιγνωσίας, έκθεσης τοπικών προϊόντων, κουζίνας και τουαλετών.
    Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργούνται ειδικές κατασκευές, όπως πέργκολα και υπερυψωμένα παρτέρια λαχανόκηπου, με πρόσθετες φυτεύσεις κατάλληλων ειδών.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται και όλα τα σχετικά με τη λειτουργία ασύρματου κόμβου επικοινωνίας, τον φωτισμό, τις περιφράξεις, τα ήπια υλικά, τα υλικά για το οδόστρωμα και τους πεζούς, τις υποδομές, τις πιστοποιήσεις κ.α.

  1. Διαδραστικός Χώρος Τεχνολογίας

Ο χώρος αυτός δημιουργείται σε υπάρχοντα κτήρια της πρώην ΤΑΞΥΠ, με τον υπόλοιπο χώρο να αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ίδρυση του Μουσείου των Τρικάλων.
Ο Διαδραστικός Χώρος Τεχνολογίας διαμορφώνεται από δύο ανεξάρτητα τμήματα στα βόρεια του χώρου του πρώην στρατοπέδου. Το ένα τμήμα περιλαμβάνει στεγασμένο ημιυπαίθριο χώρο, χώρο υποδοχής, κατάστημα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. η αίθουσα αυτή θα μπορεί να μετασχηματίζεται σε αίθουσα εκδηλώσεων/συνεδριακός χώρος για 40 άτομα. Εκτός από τα εκθέματα, θα είναι προσβάσιμος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Χώρου.

Το δεύτερο τμήμα διαμορφώνεται με ανεξάρτητη είσοδο και περιλαμβάνει αναψυκτήριο και χώρους υγιεινής, με εσωτερικό αίθριο και θέα προς τον λόφο.
Η είσοδος στον Χώρο Τεχνολογίας θα γίνεται από την Οδό Ελληνικού Στρατού, από όπου θα ξεκινά και το μονοπάτι με κατεύθυνση τον λόφο και τους λοιπούς νέους χώρους που δημιουργούνται (Πάρκο, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ.α.)

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Τρικκαίων συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Στη Θεσσαλία πετύχαμε γιατί υλοποιήσαμε έργα στο παρόν και δεν τα προεξοφλήσαμε στο μέλλον