Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση “opnHealth hosts ΤΕDxNijmegen” https://opnhealth.gr/about/ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 8/4/2013, όπου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και το προγράμμα τηλεφροντίδας της Κεντρικής Ελλάδας, που υλοποιείται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Τρικκαίων, την “e-Trikala AE” του Δήμου Τρικκαίων και τις “Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών). Την παρουσίαση έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας της e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων, κ Γεώργιος Ε. Δαφούλας, ειδικ. ιατρός Παθολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη διάρκεια της ημερίδας εκτός απότην ζωντανή παρακολούθηση επιλεγμένων παρουσιάσεων από τοΤΕDxNijmegen στην Ολλανδία, η διοργανώτρια ομάδα opnHealth φρόντισε ώστε oι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλές πρακτικές από την Ελλάδα με χαρακτηριστικά την καινοτομία, πρακτικότητα και χρηστικότητα στο χώρο της υγείας.
Εκδήλωση ΤΕDxNijmegen
Το θέμα του TEDxNijmegen για φέτος ήταν “Επιταχύνοντας από την ηλικία 0 στα 110 χρόνια σε 25 βήματα” και αναφέρεται στους ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς στη ζωή μας και στη μεγαλύτερη μακροβιότητα μας.
Οι εκδηλώσεις ΤΕDx διεθνώς, έχουν σχεδιαστεί γύρω από τη γενική θεματολογία ΤΕD: τεχνολογία, διασκέδαση, σχεδιασμός και στο πνεύμα που διέπει τις εκδηλώσεις ΤΕD:“ιδέες που αξίζει να ακουστούν” .
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανωθεί το TEDMED Live Athens 2013, την Κυριακή, 21η Απριλίου 2013, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, στo πλαίσιo του οποίου θα φιλοξενηθούν ολιγόλεπτες ομιλίες και εξαιρετικές παρουσιάσεις που στόχο έχουν παρουσιάσουν νέες δυνατοτήτων στο χώρο της υγείας. https://www.tedmedliveathens.com/
Πρόγραμμα Τηλεφροντίδας Κεντρικής Ελλάδας
Το πρόγραμμα τηλεφροντίδας της Κεντρικής Ελλάδας, υλοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health www.renewinghealth.eu μαζί με φορείς από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας και Αυστρίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Πνευμονολογική, Καρδιολογική και Ενδοκρινολογική Κλινική) με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Ήδη σχεδόν 300 ασθενείς έχουν ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, ενώ το πρόγραμμα θα ενταχθεί σε δεύτερη φάση, για την επόμενη τριετία, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος United for Health.
To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών»και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.