Δύο σημαντικά βήματα προόδου (ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η
τηλεφροντίδα) στον τομέα της παροχής υπηρεσίων ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα , παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (4-6/2/2014) σε διεθνές συνέδριο e-health ALEC 2014 στην Σουηδία. Η ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας ( e-health) έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς.
Ειδικότερα μετά από σχετική πρόσκληση , η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) Χρ. Παπανικολάου, παρουσίασε την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το μέχρι σήμερα κοινωνικό και οικονομικό όφελος αλλά και τις προκλήσεις απο την ευρεία εφαρμογή της. Παράλληλα ο κ Γ. Ε. Δαφούλας , ιατρός ειδικ. Παθολόγος, και επιστημονικός συνεργάτης εφαρμογών e-health της e-trikala AE παρουσίασε την υπηρεσία τηλεφροντίδας της Κεντρικής Ελλάδας. Φορείς υλοποίησης των υπηρεσιών τηλεφροντίδας είναι η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερέας Ελλάδας, οι “Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών) Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και της e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων , μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Renewing Health και United for Health. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών», της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το ΥΥΚΑ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος τηλεφροντίδας επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ’ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω των προγραμμάτων United for Health και Renewing Health παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών από την 5η ΥΠΕ και τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας.