Δύο τεχνικές παρεμβάσεις θωρούνται ως πλέον ενδεδειγμένες για την οριστική αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου που παρατηρήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο στο Παλαιοχώρι Καλαμπάκας, με τεράστιους χωμάτινους όγκους και άλλα φερτά υλικά να κατρακυλούν από το βουνό, σε υψόμετρο 1.200 και πλέον μέτρων.
Το φαινόμενο, το οποίο έχει πλέον σταματήσει, δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ασφάλεια του οικισμού.
Ωστόσο, στην τεχνική έκθεση που θα συνταχθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, θα πρέπει να προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην εξακολουθήσουν να διολισθαίνουν ρεύματα λάσπης προς το ακραίο βόρειο τμήμα του Παλαιοχωρίου.
Σύμφωνα με τον γεωλόγο Ανδρέα Χριστοδούλου, ο οποίος μίλησε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της Ε.ΡΑ., ως κατάλληλες λύσεις προκρίνονται “αφενός η αποστράγγιση των υπογείων υδάτων στην περιοχή, κάτω από την επιφάνεια των πλαγιών του βουνού, αφετέρου η κατασκευή φραγμάτων σε συγκεκριμένα σημεία, συγκρατώντας έτσι τα ρεύματα λάσπης που διολισθαίνουν”.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η προσέγγιση της πηγής του φαινομένου κατολίσθησης δεν κατέστη ακόμη εφικτή από τους γεωλόγους, λόγω της διάβρωσης τους εδάφους και του δύσβατου της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, δε, η αρμόδια Υπηρεσία θα συντάξει τη σχετική τεχνική έκθεση, προκειμένου να αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο προς εκτίμηση και εξεύρεση κονδυλίου για να προχωρήσει η όποια τεχνική παρέμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την εξέλιξη του φαινομένου είχαν καταπλακωθεί ή προκληθεί ζημιές σε μικρά ποιμνιοστάσια και αντίστοιχες ξύλινες κατασκευές.
Thessalianews.gr