Κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του Σχεδίου Νομού για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την αρμόδια Υπουργό, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, ο οποίος και προήδρευσε στη συνεδρίαση τόνισε τα ακόλουθα:
«Είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης και περιοριστικών πολιτικών υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους και κυρίως των Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας, γιατί αυξάνονται οι χρήστες, αφού το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται και η δυνατότητα προσφυγής στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας περιορίζεται ή καθίσταται αδύνατη. Είναι ακόμη γνωστό, ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που ανέλαβε προ οκτώ μηνών κληρονόμησε πάρα πολλά προβλήματα. Επισημαίνω τα τεράστια χρέη των νοσοκομείων σε τρίτους, τις οφειλόμενες εφημερίες πάνω από δέκα μηνών στους γιατρούς, τη μη εφαρμογή του ψηφισθέντος προ εξαμήνου από τότε νέου μισθολογίου και τον μη υπολογισμό των υπερωριών βάση αυτού, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τις ανεξέλεγκτες σπατάλες, την πρωτόγνωρη κακοδιοίκηση και πολλά άλλα.
Είναι επίσης αλήθεια ότι έγιναν έως σήμερα από την τωρινή κυβέρνηση σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των επειγόντων προβλημάτων παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Υπενθυμίζω την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, την καταβολή των οφειλομένων για πολλούς μήνες εφημεριών, υπολογισμένων μάλιστα με το νέο μισθολόγιο, τη ρύθμιση των χρεών, τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τη θέσπιση της λίστας φαρμάκων και άλλα. Είναι αλήθεια ότι παρατηρήθηκε πρόβλημα από την περικοπή του κονδυλίου των εφημεριών κατά 10% περίπου στα πλαίσια του περιορισμού των δαπανών που είναι πολύ μικρότερο ποσοστό από τις περικοπές σε άλλους τομείς αλλά πρέπει να γίνει προσπάθεια αντιμετώπισής τους με συμπληρωματική έγκριση και με καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των εφημεριών ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ειδικότητας και του κάθε τμήματος.
Υπάρχει, όμως, ανάγκη επιτάχυνσης των βημάτων και επίσπευσης των παρεμβάσεων από το Υπουργείο για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το παρόν σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιτρέψτε μου, όμως, στη σημερινή διαδικασία να κάνω κάποιες ουσιαστικές παρατηρήσεις και να καταθέσω περιληπτικά συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί αναλυτικότερα θα μιλήσω κατά τη συζήτηση, επεξεργασία και ψήφιση του νομοσχεδίου στην επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα για την καλύτερη αντιμετώπιση του χρονίζοντος ζητήματος των εφημεριών θεωρώ απαραίτητη την πλήρη αλλαγή του προτύπου εφημέρευσης στα νοσοκομεία, αφού σε καμία άλλη χώρα του δυτικού κόσμου και όχι μόνον δε γίνονται έτσι οι εφημερίες, ούτε αποτελούν τρόπο ενίσχυσης του εισοδήματος των γιατρών ούτε μέσω των εφημεριών ασκείται σε μεγάλο ποσοστό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πρέπει, λοιπόν, εκτός των άλλων, να γίνει σύντομα πράξη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία και οι εφημερίες τους και πρέπει να ενταχθούν όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, στρατιωτικά, ΙΚΑ, πανεπιστημιακά κλπ στα ΕΣΥ για να υπάρχει σωστός συντονισμός και αρμονική συνεργασία. Για να γίνουν, όμως, αυτά πρέπει να ενοποιηθούν οι κλάδοι υγείας των ταμείων και η περίθαλψη που θα παρέχεται να είναι καθολική, ίδια και καλού επιπέδου για όλους τους ασφαλισμένους μέσα από τον ενιαίο φορέα που θα δημιουργηθεί.
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας θεωρώ τη θέσπιση κινήτρων ενδιαφέροντος, γνώσης και προσφοράς στους λειτουργούς του ΕΣΥ ταυτόχρονα με την έμπρακτη αποδοκιμασία της άγνοιας, της αδιαφορίας και της οκνηρίας από κάποιους υπαλλήλους σε αυτό. Αυτή η ισοπέδωση λειτουργεί ως αντικίνητρο, απογοητεύει τους συνεπείς εργαζόμενους και μειώνει συνολικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να αμείβεται το ίδιο ένας χειρουργός που ξέρει και χειρουργεί διαρκώς και μάλιστα με κίνδυνο καθημερινά με κάποιον άλλον που δεν ξέρει ή δεν θέλει να πιάσει νυστέρι και αποφεύγει το περιστατικό και το χειρουργείο. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι μιας μονάδας αιχμής που λειτουργεί εντατικά και νυχθημερόν να έχουν τις ίδιες αποδοχές με αυτούς κάποιας άλλης που έχει ελάχιστη δουλειά. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, θα πρότεινα να εξεταστεί η χορήγηση οικονομικού κινήτρου σε κάθε κλινική και μονάδα ανάλογα με την προσφορά και την παραγωγικότητα με βάση και τα διεθνή στάνταρ και η κατανομή του να γίνεται αναλογικά και δίκαια σε όλο το προσωπικό της.»