Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη ρύπανση του Πηνειού ποταμού στα Τρίκαλα


Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Για τη ρύπανση του Πηνειού ποταμού» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ρύπανση στον Πηνειό ποταμό αποτελεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την ευθύνη να βαρύνει -κυρίως- κάποιες βιομηχανίες οι οποίες με τα λύματά τους καταστρέφουν κάθε πηγή ζωής σ’ αυτόν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, πατώντας πάνω στην προκλητική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης.

Ένα ακόμα δείγμα αυτής της θανατηφόρας ρύπανσης αποτελεί, τις τελευταίες μέρες, το κυριολεκτικό “άσπρισμα” των νερών του ποταμού και η εμφάνιση χιλιάδων ψαριών που ξεβράστηκαν νεκρά στην επιφάνεια.

Το “φαινόμενο” της ρύπανσης και των νεκρών ψαριών, που παρατηρείται για πολλοστή φορά την τελευταία 15ετία, έλαβε χώρα στη διαδρομή του ποταμού μέσα στο Νομό Τρικάλων, κοντά στα χωριό Μεγάλα Καλύβια. Οι καταγγελίες είναι συνεχείς, χωρίς όμως ποτέ να έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα από την πλευρά των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων.

Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση του Πηνειού είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Υποβαθμίζεται το περιβάλλον της περιοχής, καθώς ο Πηνειός αποτελούσε πηγή ζωής για τη χλωρίδα και την πανίδα της Θεσσαλίας, αλλά και προκαλούνται και μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Από τα νερά του ποταμού αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και η ρύπανση μεταφέρεται, μέσω της τροφικής αλυσίδας, σε χιλιάδες ανθρώπους όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα, ουσιαστικά και δραστικά μέτρα θα παρθούν προκειμένου να σταματήσει και να αποτραπεί το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Πηνειό, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία του θεσσαλικού λαού;».

 

 

 

             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Προηγούμενο άρθρο Μ. Χαρακόπουλος: Τι γίνεται με Αχελώο και υδατικά Θεσσαλίας;
Επόμενο άρθρο Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακές ικανότητες στελεχών έξυπνων πόλεων