Παρέμβαση Κ. Αγοραστού για την καταβολή της ενίσχυσης βάμβακος 2011


 

Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έκανε με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας διαβεβαίωση από τον Υπουργό για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011, ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ζητά επίσης την παρέμβαση του Υπουργού προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ακυρωθούν οι πράξεις επιβολής προστίμου για το έτος 2010 και να πληρωθούν στο ακέραιο οι παραγωγοί την ενιαία ενίσχυση του 2011, καθώς και να μην ληφθούν υπόψη όσες αντίστοιχες περιπτώσεις ελέγχων έχουν διενεργηθεί για το 2011 για το σημείο των όρων πολλαπλής συμμόρφωσης που αφορά την άδεια χρήσης νερού άρδευσης και πρόκειται να επιβληθούν αντίστοιχα πρόστιμα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και έκδοσης αδειών χρήσης νερού (16.06.2012) από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας.

Στην επιστολή του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρει αναλυτικά:

«Θα ήθελα με την παρούσα να σας μεταφέρω την ανησυχία αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες αγροτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για δύο θέματα που προέκυψαν προσφάτως.

1ο Σε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα της Περιφέρειάς μας η παραγωγή βάμβακος ανά στρέμμα δεν καλύπτει το απαιτούμενο όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα βάμβακος, λόγω έντονων εντομολογικών προσβολών για 2η συνεχή καλλιεργητική περίοδο.

Επειδή δε δεν έχουν προκύψει επιτόπιοι έλεγχοι από καμία Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ) για την επισήμανση της κατάστασης, οι παραγωγοί των εν λόγω περιοχών ζητούν με ανησυχία, διαβεβαίωση από τον ΥΠΑΑΤ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011, ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

2ο  Στην πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 πολλών παραγωγών της Περιφέρειάς μας, διαπιστώθηκε ελλιπής πληρωμή λόγω επιβολής προστίμου αναδρομικά από τους ελέγχους που αφορούν την ενιαία ενίσχυση του 2010 και ειδικότερα το σημείο των όρων πολλαπλής συμμόρφωσης που αφορά την «άδεια χρήσης νερού άρδευσης». Πρόκειται για παραγωγούς που ελέγχθηκαν στο δείγμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2010 και είχε λήξει η άδεια χρήσης νερού από την γεώτρηση τους.

Επειδή κατά το έτος 2010 και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2011 η διαδικασία καθορισμού της έκδοσης αδειών χρήσης νερού για τους αγρότες ευρίσκετο στο στάδιο της διαβούλευσης και της έκδοσης συνεχών αποφάσεων-διευκρινίσεων  εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ ή του ΥΠΕΚΑ.

Επειδή ήδη η αρχική προθεσμία 16.12.2011 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αδειών χρήσης νερού μετατοπίστηκε για τις 16.06.2012.

Επειδή το σύνολο σχεδόν των αγροτών βρίσκεται στη φάση έκδοσης νέων αδειών στα πλαίσια των αποφάσεων.

Επειδή είναι άδικη και αυστηρή η επιβολή προστίμου 3% επί του ποσού της ενιαίας ενίσχυσης του καθενός παραγωγού που «βρέθηκε» στη διαδικασία ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους όρους πολλαπλής συμμόρφωσης.

Σας καλούμε με παρέμβασή σας στον ΟΠΕΚΕΠΕ να ακυρωθούν οι πράξεις επιβολής προστίμου για το έτος 2010 και να πληρωθούν στο ακέραιο οι παραγωγοί την ενιαία ενίσχυση του 2011, καθώς και να μην ληφθούν υπόψη και όσες αντίστοιχες περιπτώσεις ελέγχων για το ίδιο θέμα έχουν διενεργηθεί για το 2011 και πρόκειται να επιβληθούν αντίστοιχα πρόστιμα μέχρι βεβαίως τις 16.06.2012 οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και έκδοσης αδειών από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας».

Προηγούμενο άρθρο Λαϊκή Επιτροπή του Δήμου Φαρκαδόνας: «Με γρήγορα βήματα έρχεται για να συνεχίσει τον σφαγιασμό μισθών»
Επόμενο άρθρο ΚΚΕ: Προβλήματα εργαζομένων στο ΚΤΕΟ SIOKAR που λειτουργεί στα Τρίκαλα