Στο νεανικό και επιχειρηματικό κοινό των Χανίων και της Κρήτης, ο Ασκληπιός συνάντησε τον Μίνωα και ο Δαίδαλος την τρικαλινή καινοτομία. Στο TEDx Χανίων, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τα όσα έχουν γίνει στον Δήμο με το συγκεκριμένο μότο «αγάπη για την πόλη και στόχευση».
Δανείστηκε αρχικώς μυθολογικές εικόνες για να συνδέσει τον παρελθοντικό χρόνο με τη σημερινή δεδομένη κατάσταση:
«Αν η ιστορία γραφόταν σήμερα, η Αριάδνη, για να θολώσει τα νερά με τον Θησέα, δεν θα έβγαζε τον έρωτά της φόρα παρτίδα. Θα έβαζε ένα… its complicated στο προφίλ της και θα γλυτώναμε μερικούς σκοτωμούς!»…
Κι ακόμη περισσότερο, ο Μίνωας «μπορεί να ήταν μπερμπάντης, ήταν όμως και technofreak! Και μάλιστα είχε φτιάξει την πρώτη θερμοκοιτίδα για startup, μαζεύοντας τον Δαίδαλο από την Αθήνα. Μάλλον το ΙΤΕ ήρθε ως φυσικά εξέλιξη στις μέρες μας!», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Και μετέφερε αυτή τη χιουμοριστικά δοσμένη μεταφορά, στο παρόν: «ο Δαίδαλος δημιούργησε το πρόβλημα (τον λαβύρινθο), αυτός τελικά το έλυσε (με τον μίτο). Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό, αυτή και η λύση: Εμείς δημιουργήσαμε το πρόβλημα, εμείς θα πρέπει να βρούμε και τη λύση».
Πώς;
«Βγάζοντας προς τα έξω τον Άλλο μας εαυτό. Τον Δαιδ-άλλο μας εαυτό!».
Και συγκεκριμένα:
«- Πρώτα να δούμε τί έφταιξε, για να ξέρουμε πώς θα το διορθώσουμε
– Το θέμα είναι να το πιστέψουμε. Και στα Τρίκαλα το πιστέψαμε.
– Στα Τρίκαλα αλλάζουμε σιγά-σιγά τις ζωές μας, μέσα στην κρίση, χωρίς πολλά λεφτά, προτάσσοντας τον καλό μας εαυτό».
Και αναφέρθηκε ο κ. Παπαστεργίου στο πλήθος των αλλαγών αυτών: ΑΤΜ πιστοποιητικών, τηλεφωνικό κέντρο (2431020000), επικοινωνία με τον πολίτη, αφού οφείλουμε «Να δείξουμε ότι ο Δήμος, το Δημόσιο, έχει πρόσωπο, είναι αξιόπιστο, ενδιαφέρεται».
Αλλά εκτός από τα έργα πληροφορικής και την καινοτομία, ο Δήμος Τρικκαίων στοχεύει στην ουσιαστική ανάπτυξη
«Η ιστορία, η μυθολογία έχουν τις απαντήσεις», τόνισε, αναφερόμενος στον τρικαλινό Ασκληπιό, τον πρώτο γιατρό της ανθρωπότητας, ο οποίος βάσιζε τις θεραπείες του σε φάρμακα που έφτιαχνε από βότανα και αρωματικά φυτά. Και παρουσίασε το «Σχέδιο Ασκληπιός» για την αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της περιοχής σε πέντε διαφορετικά επίπεδα (συνεδριακό κέντρο, πρωτογενής τομέας, εναλλακτικός τουρισμός, φαρμακευτικά φυτά, ιατρικός τουρισμός).
Ως προαπαιτούμενα, τόνισε την ανάγκη
– βελτίωσης της Παιδείας, με την πρωτοβουλία του Δήμου, να εξοπλίσει τα σχολεία με κιτ ρομποτικής, arduino και raspberry
– αλλαγής στο ελληνικό δημόσιο «με αξιολόγηση και επιμόρφωση»
– βελτίωσης των οικονομικών, με τον Δήμο Τρικκαίων να ξεχρεώνει σε περίπου 12 χρόνια τις οφειλές του, με ορθολογική και συνετή διαχείριση των οικονομικών
-διαλόγου και εθνικής συνεννόησης
Και όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων « τίποτε δεν θα αλλάξει γύρω μας αν δεν αλλάξουμε ΠΡΩΤΑ εμείς οι ίδιοι. Αν δεν γίνουμε εμείς οι ίδιοι, η αλλαγή που θέλουμε».
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων