Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, πραγματικά, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι στο σημερινό σύστημα υγείας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί υπό τις παρούσες πληθυσμιακές συνθήκες και με την αλλοίωση της απογραφής όπου τα αστικά κέντρα έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ, ενώ τα αγροτικά κέντρα έχουν περιοριστεί σε πληθυσμιακή συγκέντρωση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επιβάλλεται να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και η ανασυγκρότηση.
Νομίζω ότι λίγο-πολύ όλα τα κόμματα έχουν στο πρόγραμμά τους καταλήξει σε αυτήν τη δομή που προτείνει σήμερα το νομοσχέδιο: ενιαία πρωτοβάθμια περίθαλψη και το ΕΣΥ ως δευτεροβάθμιος βαθμός νοσοκομειακής υγείας.
Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ, που μεταβατικά συγκέντρωσε όλη την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, φάνηκε ότι δεν μπορούσε να περπατήσει άλλο. Νομίζω ότι αυτό το ξεκαθάρισμα που γίνεται τώρα, δίνει τη δυνατότητα και ο ΕΟΠΥΥ να παίξει το ρόλο του ως ο βασικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας είτε από το δημόσιο τομέα είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
Άρα, όλη αυτή η μεταρρύθμιση, δεν μπορεί παρά να έχει την υποστήριξή μας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη που θα έχει στις επόμενες φάσεις, τις οποίες προφανώς πρέπει να μελετήσουμε όλοι μαζί με προσοχή.
Εγώ δεν θα σταθώ στο τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διότι κάθε κράτος έχει τους δικούς του τρόπους να αναπτύξει το σύστημά του. Η ιδιομορφία της Ελλάδας ξέρουμε ότι είναι ειδική, με τα πολλά νησιά και τους ορεινούς της όγκους, επομένως όλα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Θα σταθώ, όμως, σε κάποιες παραδοχές όλου αυτού του συστήματος, όπως είναι το να υπάρχει μία μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε δήμο. Άρα, δεν θα παρατηρηθεί το φαινόμενο που πολλοί φοβούνταν, ιδίως στην επαρχία, και δεν θα απομακρυνθούν τα κέντρα υγείας που σήμερα υπάρχουν. Ακούστηκαν πολλές φήμες ότι θα κλείσουν διάφορα κέντρα υγείας και ότι θα αναγκάζονται οι πολίτες να μεταβαίνουν από πόλη σε πόλη, ότι θα κάνουν μεγάλες αποστάσεις για να καλυφθούν σε ό,τι αφορά την υγειονομική τους περίθαλψη.
Νομίζω ότι και η δημιουργία αστικών κέντρων υγείας στις πρωτεύουσες, με τη μετατροπή του πολυϊατρείων, είναι και αυτό μία ενδεδειγμένη εξέλιξη -ούτως ή άλλως αυτό είχε ζητηθεί εδώ και χρόνια- για να μην υπάρχει πολλαπλή επικάλυψη σε ό,τι αφορά την παροχή υγείας και στο νοσοκομείο και με το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Όλη αυτή η ορθολογικοποίηση της παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νομίζω ότι αδίκως έχει επισύρει τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, μιας και σε γενικές γραμμές όλοι συμφωνούμε. Ποια είναι τα σημεία, λοιπόν, όπου υπήρξε και εστιάστηκε η διαφωνία;
Πρώτον, τι θα γίνει με τους γιατρούς και το υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό των υπολοίπων ειδικοτήτων δηλαδή, που ήταν στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Δόθηκε η λύση της μεταφοράς όλου του προσωπικού αυτού με μία απλή αίτηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Φυσικά θα υπάρξουν γιατροί που είχαν δουλειά και μέσα στο ΙΚΑ αλλά είχαν και το ιατρείο τους, οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί μέσα σε επτά μέρες πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, κύριε Υπουργέ.
Νομίζω ότι η υιοθέτηση της ενδιάμεσης πρότασης, που λέει ότι από την ώρα που κάνω την αίτηση μέχρι την ώρα που θα αξιολογηθώ, αν μπορώ να μπω στο ΕΣΥ και πραγματικά να έχω τη θέση που μου ανήκει και μου αναλογεί με βάση την προϋπηρεσία μου σε ό,τι αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας και σε ό,τι αφορά τις σπουδές γενικότερα και την εξειδίκευση, είναι ένα εύλογο αίτημα, το οποίο πρέπει να δει το Υπουργείο και μέχρι και την τελευταία ημέρα να κάνει αυτήν την παραχώρηση για το μεταβατικό διάστημα αυτών των οχτώ μηνών, στο οποίο όλοι πιστεύουν ότι θα γίνει η αξιολόγηση της κάθε αίτησης.
Εν τοιαύτη περιπτώσει πολλοί αξιόλογοι γιατροί που υπηρετούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα αναγκαστούν να επιλέξουν να φύγουν, γιατί ακριβώς δεν μπορούν να μπουν στο δίλλημα τι θα κάνουν με τα ιατρεία τους. Θυμίζω ότι υπάρχουν χειρουργικές ειδικότητες, οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με τη σημερινή παροχή υγείας που πια παρέχουν.
Το Υπουργείο δίνει εναλλακτικές προτάσεις που πρέπει να τις δούμε με μακροπρόθεσμη πολιτική, γιατί σε όσους έχουν υπηρετήσει το σύστημα υγείας επί πολλά χρόνια νομίζω ότι αξίζει μία καλύτερη συμπεριφορά.
Θέλω να ελπίζω ότι επί των άρθρων, όταν θα κουβεντιάσουμε αύριο, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες λεπτομέρειες του όλου νομοσχεδίου, έτσι ώστε, κατά το δυνατόν, το νομοσχέδιο να είναι πιο πλήρες και να μπορέσει πραγματικά να καλύψει τις ανάγκες που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή και να ξεκινήσει ένα καινούργιο ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, και οι πολίτες να απολαμβάνουν πραγματικά ισότιμα όλες αυτές τις παροχές υγείας, τις οποίες δικαιούνται.
Ευχαριστώ πολύ.