Η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι η μείωση στις συντάξεις του δημοσίου θα αγγίξει το 10% με 20%, καθ’ όσον αυτή σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει το 50%, τόνισε ο Ν. Λέγκας, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Ο βουλευτής Τρικάλων, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οικοδομεί καθαρά, ένα μηχανισμό μείωσης των συντάξεων, στον οποίο κυριαρχεί, όχι ο αναλογιστικός αλλά ο δημοσιονομικός στόχος του περιορισμού της αύξησης του συνταξιοδοτικού κόστους, κατά 2,5% του ΑΕΠ, στα επόμενα πενήντα χρόνια. Ο στόχος αυτός, επιβάλλει, όχι συγκρατημένες αυξήσεις στις συντάξεις, όχι πάγωμα των συντάξεων, αλλά καθαρή μείωση τους, και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.
Ο πρώην Υφυπουργός, αναπτύσσοντας την επιχειρηματογία του, δήλωσε ότι η μεγάλη αυτή μείωση, θα προκληθεί εξαιτίας δύο λόγων.
Πρώτον, λόγω της αναπλήρωσης, η οποία από ποσοστό 80%, θα μειωθεί, όπως παραδέχεται η κυβέρνηση, στο 64%. Και δεύτερον, επειδή στους μισθούς του δημοσίου, συμμετέχουν τα επιδόματα και οι λοιπές παροχές, σε ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ως και 50%.
Με δεδομένο πλέον ότι η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται επί του μέσου όρου των συντάξεων των αποδοχών των τελευταίων χρόνων και όχι επί του καταληκτικού μισθού, ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων, θα οδηγήσει σε μειώσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 50%, υπογράμμισε ο Ν.Λέγκας.
Ο Τρικαλινός πολιτικός, έδωσε επίσης, για μια ακόμη φορά, έμφαση στις αδικίες και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν το νέο ασφαλιστικό Νόμο, όσον αφορά τις γυναίκες με ανήλικα ή τρία παιδιά και άνω.
Από τη μια, επισήμανε, το δημογραφικό αναγνωρίζεται και από την κυβέρνηση, ως βασική αιτία για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στο ασφαλιστικό κι από την άλλη, το νομοσχέδιο βρίθει αντιφάσεων, καθ’ όσον, με την αύξηση των ορίων ηλικίας και την απουσία κοινωνικών αντίβαρων, μόνο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν συμβάλλει.
Χαρακτηριστική αντίφαση είναι και η κατάθεση ρύθμισης για τα όρια ηλικίας που σταματά στα δύο παιδιά, και η οποία στέλνει λάθος μήνυμα, αφού για το νομοθέτη τα δύο παιδιά εξισώνονται με τα οχτώ. Επιπλέον, η επίκληση της δικαιολογίας ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν η ρύθμιση να «ανοίξει», και πέραν των τριών παιδιών, δεν μπορεί να σταθεί, είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., καθόσον ο αριθμός των γυναικών με δύο παιδιά και συνακόλουθα το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης, είναι πολλαπλάσιο από αυτό στην περίπτωση γυναικών με τρία παιδιά και άνω.
Επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ., εστίασε στο συνταξιοδοτικό των ένστολων, λέγοντας ότι οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής, αν και βελτιώνουν κάποια επιμέρους ζητήματα, στην κατεύθυνση που είχαν υποδείξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τον πυρήνα των προβλημάτων, που δημιουργούν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού.
Οι ένστολοι, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε πρέπει να λογίζονται ως τέτοιοι, αφού η φύση του λειτουργήματος τους, δικαιολογεί την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων τους. Πρόκειται για εργαζόμενους που αγωνίζονται μέρα και νύχτα κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, επισήμανε ο Τρικαλινός πολιτικός.
Ο Ν. Λέγκας, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με ενιαίο τρόπο, σοβαρότητα και μελέτη και όχι με τροπολογίες στα τυφλά. Χρειάζεται, τόνισε, ειδικός Νόμος και όχι ρυθμίσεις της στιγμής, μιας και πρόκειται για ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, που τώρα εξωθείται σε μαζικές αποχωρήσεις, από τις οποίες χάνει ο τόπος.