Οι αιτήσεις Τρικαλινών για ρύθμιση ξεπερνά κάθε εκτίμηση


 Η υπερχρέωση πολλών τρικαλινών νοικοκυριών είναι μια πραγματικότητα με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενδιαφερομένων για υπαγωγή στο νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού να ξεπερνά κάθε αρχική εκτίμηση.

 Οι μεγαλύτερες τράπεζες των Τρικάλων, έχουν λάβει από την 1η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου) εκατοντάδες αιτήσεις για χορήγηση αναλυτικής κατάστασης χρεών από τους δανειολήπτες πελάτες τους, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις και δικηγόροι έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν τις αιτήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη.

Στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, που εδρεύει στο τμήμα Εμπορίου (Γραφείο 324), η προσέλευση καθημερινά είναι πολύ μεγάλη με τους λιγοστούς υπαλλήλους να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο σε μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς απαιτείται μεγάλος όγκος εγγράφων.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου που τέθηκε σε λειτουργία το συγκεκριμένο γραφείο στη νομαρχία μέχρι και σήμερα περίπου 130 άτομα έχουν σπεύσει για πληροφορίες, ενώ γύρω στους 110, μέσω των δικηγόρων τους, έχουν καταθέσει αιτήσεις. Η υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 10.30 π.μ. αν και συνήθως λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς το ωράριο επεκτείνεται κατά πολύ. Λόγω πάντως της μετάβασης στο νέο θεσμό του «Καλλικράτη» η υπηρεσία θα είναι ακόμα σε λειτουργία μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου.

Η δυνατότητα εξώδικου συμβιβασμού δίδεται αρκεί να συμφωνήσουν οι πιστωτές με απαιτήσεις που ξεπερνούν το 51% των οφειλών. Εάν δεν αποδώσει αυτή η προσπάθεια τότε το ζήτημα εξετάζεται από το Ειρηνοδικείο με κατάθεση αιτήσεων από 1ης Ιανουαρίου του 2011. Από τη στιγμή που θα κάνει την αίτηση υπαγωγής ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να μην καταβάλλει ούτε τις τρέχουσες δόσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους (και εδώ είναι ένα θέμα), οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Ν. Λέγκα στα ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Ενημέρωσε αντιδημάρχους και πρόεδρο Δ.Σ. ο κ. Λάππας