Ειδήσεις

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Κωτσού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο


Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλία και στη Λάρισα , στην πόλη που αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων αναπτυξιακό και επιχειρηματικό κέντρο για τη χώρα μας
Σας καλωσορίζω στο κέντρο της αγροτικής παραγωγής, εδώ που χτυπά η καρδιά του πρωτογενούς τομέα, βασικού πυλώνα για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση. Σας καλωσορίζω τέλος και σε μία περιφέρεια που το υδατικό έλλειμμα είναι τεράστιο και απαιτεί άμεσες και στιβαρές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί και να υποστηριχθεί το παραγωγικό της σύστημα.
Σήμερα και αύριο αναμένεται να είναι ένα σημαντικό διήμερο για τη Θεσσαλία, καθώς φιλοξενείται εδώ το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειάς μας. Η παρουσία τόσων υπουργών της Κυβέρνησης αλλά και η αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες σε όλους εμάς τους Θεσσαλούς που ζούμε και προσφέρουμε στον τόπο αυτό.
Μέσα από τις παράλληλες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν, των οποίων η θεματολογία καλύπτει τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης μιας κοινωνίας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει αντιληπτό στους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης της χώρα μας ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν ώστε να αφήσουμε πίσω τα οχτώ χρόνια της κρίσης την οποία βιώνουμε όλοι μας.
Είμαι σίγουρος πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον αποκεντρωμένο διάλογο με όλους τους παραγωγικούς και δημιουργικούς φορείς της Θεσσαλίας , θα διαμορφώσουν και το πλαίσιο της Αναπτυξιακής Πολιτικής που χρειάζεται η περιφέρεια μας.
«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» έλεγε σε κάποιο από τα πνευματικά του αριστουργήματα ο Οδυσσέας Ελύτης, καλώντας την Ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει τα επικίνδυνα σύνδρομα αυτοκαταστροφής που έχουν πληγώσει στο παρελθόν βαθιά το έθνος μας και να πορευτεί στο μέλλον, με θάρρος και δημιουργικότητα!
Η προτροπή του αυτή παραμένει επίκαιρη, καθώς σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να συνέλθει από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που την χτύπησε και να σταθεί ξανά όρθια στα πόδια της!
Κυρίες και Κύριοι,
Η εν εξελίξει διαβούλευση, αποτελεί για την κεντρική εξουσία ανοιχτό πεδίο δράσης, όπου μπορεί να συμφωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες και τις παραγωγικές δυνάμεις, την χάραξη νέων αξιόπιστων δρόμων, οι οποίοι οδηγούν στην αληθινή ανάπτυξη!
Όμως σε αυτό το σημείο, είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι οποιαδήποτε ιδεοληπτικά προαπαιτούμενα τίθενται σε αυτήν την καλή προσπάθεια κοινωνικοπολιτικής συνεννόησης, της προσδίδουν προσχηματικό χαρακτήρα, την αδικούν και την ωθούν προς την αποτυχία!
Και εξηγούμαι…
Ενώ η κοινωνική διαβούλευση για την 1η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύσσωμοι οι φορείς της Θεσσαλίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης εκφράστηκαν θετικά στη μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα, με πολιτική παρέμβαση και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων, ανακοινώνεται μέσω Υπουργικών χειλιών ότι «σβήνονται» από τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, στον Θεσσαλικό κάμπο!
Και βέβαια, για μας τους Θεσσαλούς, αλλά και για την κοινή λογική, είναι άστοχη η ακύρωσή τους, καθώς κόστισαν μισό δις ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%!
Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (έγινε υπό την επίβλεψη του οικολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μασσαλίας PierreHeurteaux), η μεταφορά από τη Συκιά προς τη Θεσσαλία μιας ποσότητας 600-650 εκατ. κυβ. μέτρων ετησίως, δεν ενέχει κανέναν περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου! Αντίθετα, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν συχνά την Δυτική Ελλάδα!
Άρα, στην παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρόκειται για τον πλέον ενδεδειγμένο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο ενίσχυσης της λεκάνης του Πηνειού, με τον οποίο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δραματικού υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι, απομένουν εργασίες περίπου 250 -300 εκ. ευρώ για να τελειώσουν τα έργα, στον μικρότερο δυνατό χρόνο (5-8 έτη)!
Αντ’ αυτού, εξαγγέλλονται ανώριμα έργα ταμίευσης ύψους 1,3 δις ευρώ μέσα στη λεκάνη του Πηνειού! Ένα σχέδιο δηλαδή πανάκριβο, με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα και γεμάτο αβεβαιότητες!
Λέω μόνο ότι, μικρό μέρος αυτών των πιστώσεων είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν τα έργα Συκιάς – σήραγγας εκτροπής και οι ταμιευτήρες στον κάμπο (Πύλη, Παλαιοδερλί, Μουζάκι, Νεοχωρίτης κλπ).
Κυρίες και Κύριοι
Τα παραπάνω δεν αποτελούν σχέδια επί χάρτου, περιγράφουν με ακρίβεια και σαφήνεια την κατάσταση, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν στο μέλλον! Και επειδή η ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο, έχει την καθολική αποδοχή των κοινωνικών, επαγγελματικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών, αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας, καλώ τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την πληρότητα των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων!
Προτείνω ακόμη να δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να εγκρίνουν τις απαραίτητες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιδιωκόμενη ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και συνολικότερα της οικονομίας στην περιοχή μας!
Επίσης, καλώ τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να αφουγκραστούν τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των Θεσσαλών και :
1) Να δρομολογηθεί η κατασκευή των υπολειπόμενων τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), προς την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, μιας και είναι ο μοναδικός νέος οδικός άξονας στη χώρα που επιχειρείται να παραδοθεί προς χρήση «τυφλός», χωρίς ορατή προοπτική ολοκλήρωσης!
2) Να προχωρήσειη εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις ορεινές περιοχές των Αγράφων και της Πίνδου, με βασικούς επιχειρησιακούς άξονες την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους όπως είναι: ο μοναδικός φυσικός και δασικός πλούτος, η σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η αγροδιατροφή, η ζωική παραγωγή, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο περιηγητικός και ιαματικός τουρισμός, τα αρχαία μνημεία, ο πολιτισμός και η ξεχωριστή λαϊκή παράδοση.
Το αυτοδιοικητικό Δίκτυο που έχει ήδη συσταθεί από 11 Δήμους και 4 αναπτυξιακές εταιρίες των περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, είναι έτοιμο να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή και επισπεύδοντα του προγράμματος.
3) Να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός στρατηγικού εξειδικευμένου σχεδίου παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και οργανωμένης προώθησης κυρίως στις διεθνείς αγορές, των τοπικών ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, με καθοριστική ανάμειξη σε αυτό, τόσο του επιχειρηματικού, όσο και του αγροτικού κόσμου!
Ρόλο καθοδηγητών σε αυτό το Σχέδιο μπορούν να αναλάβουν οι κρατικές ερευνητικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δομές που εδρεύουν στην περιφέρειά μας και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί! Τέτοιες είναι:
• το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος,
• το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας,
• το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας,
• οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τα τρόφιμα και τις νέες τεχνολογίες.
Βασικός πυλώνας μπορεί να είναι η θέσπιση ειδικών οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και νέους ορίζοντες ανάπτυξης στην επαρχία, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη…
Είναι και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος!
Κυρίες και κύριοι
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες, να πούμε επιτέλους στον λαό την αλήθεια για την απαιτούμενη «συνταγή» της πολυπόθητης ανάκαμψης και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους και όραμα για το μέλλον της χώρας μας!
Μόνο η στενή συνεργασία των δημιουργικών-παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας και η σκληρή δουλειά όλων μας, μπορούν να απαλλάξουν την Ελλάδα από την δυστυχία της διαρκούς λιτότητας.
Πιστεύω ακράδαντα πως ακόμη και μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο Ελληνικός λαός έχει το σθένος και τις δυνατότητες να μπορέσει να ξεπεράσει όλα όσα τον κρατούν δέσμιο των καταστάσεων και με τη στήριξή μας και την εφαρμογή μια σταθερής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής να ξεδιπλώσει τις σπάνιες ικανότητές του, ώστε – όπως μας προτρέπει ο Νομπελίστας ποιητής – να κάνουμε πράξη για άλλη μια φορά ένα ιστορικό άλμα πέρα από τη θανατηφόρα φθορά της κρίσης!
Κλείνοντας θα ήθελα με τη έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, να ευχηθώ τα συμπεράσματά του να γίνουν εφαλτήριο ριζικής μεταβολής του δυσάρεστου κλίματος που επικρατεί στη χώρα και στην περιφέρειά μας και να αποτελέσουν το κορμό της εφαρμογής των απαιτούμενων πολιτικών, με στόχο την επιστροφή της ελπίδας σε όλους μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Θεσσαλίας και της Πατρίδας.

Προηγούμενο άρθρο Ανάπτυξη με αίμα εργαζομένων υπόσχεται η κυβέρνηση και η αστική πολιτική στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συναντήσεις Κ. Αγοραστού με Υπουργό Οικονομίας και Αν. Υπουργό Εργασίας