Ο Μ. Ταμήλος ζητά ρυθμίσεις για την τόνωση της αγοράς ακινήτων


Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με το Υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κατασκευαστών Οικοδομών, ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης της αγοράς ακινήτων:

1. Παρατείνεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στόχος του μέτρου είναι η υποβοήθηση της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

2. Προβλέπεται ότι δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ από κατασκευαστικές επιχειρήσεις για νεόδμητα ακίνητα, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο εντός τετραετίας από την αποπεράτωσή τους. Ο φόρος θα πληρώνεται όταν το νεόδμητο πωληθεί.

Διότι, είναι γνωστό πως η προηγούμενη πρόβλεψη επέτεινε κατά πολύ τα ήδη μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς καλούνταν να καταβάλουν το ΦΠΑ, χωρίς να τον έχουν εισπράξει με την παρέλευση μιας τετραετίας από την αποπεράτωση του ακινήτου.

3. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων μετατίθεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων –το Ε9- που λήγει στις 30/12/2014.

Η υποβολή των δηλώσεων έτους 2010 που πραγματοποιείται έως και τις 31/12/2014 θα θεωρείται εμπρόθεσμη, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα έτη 2011-2014.

Οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 θα δηλωθούν μέχρι και τις 31/3/2015, ενώ η διαρκής ενημέρωση του περιουσιολογίου ακινήτων με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης θα ισχύει από την 1/1/2015.

Με το περιουσιολόγιο έχουμε για πρώτη φορά μια μεγάλη και επικαιροποιούμενη βάση δεδομένων της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών. Όμως, θα πρέπει να βλέπουμε και το μέλλον. Αυτή η βάση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη χάραξη και εκτέλεση της φορολογικής πολιτικής. Επιπλέον, θα έχει και τεράστια προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσής της με άλλες δημόσιες δεξαμενές πληροφορίας, όπως είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, αλλά και το περιουσιολόγιο της δημόσιας περιουσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Προηγούμενο άρθρο Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθρο Εντεχνο – Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι της ΚΝΕ στα Τρίκαλα