…..Αρκετά έχουμε δηλητηριάσει τους πολίτες λέγοντας ότι «όλα βαίνουν στραβά σε αυτό το κράτος».
Γίνονται και καλά πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα επαινέσουμε
και άλλα που πρέπει να τα κατηγορήσουμε……..
……….Πιστεύω ότι διδαχθήκαμε όλοι από τα λάθη
του παρελθόντος και είμαστε αρκετά σοφότεροι ώστε να μην
κάνουμε τα ίδια στο μέλλον…..
…….Με το «Δουβλίνο II», η χώρα μας κατάντησε αποθήκη λαθρομεταναστών……αν κάναμε ένα λάθος, δεν μπορεί να συνεχίσει να το πληρώνει ο ελληνικός λαός…….
………Δεν μπορεί να στηρίζουμε «alacarte» το κράτος δικαίου.
Όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση να τα βλέπουμε όλα μαύρα και όταν είμαστε στην εξουσία να τα βλέπουμε όλα καλά……..
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά την τοποθέτησή του, στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 11-4-13, με θέμα«Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις»».
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την ομιλία του Ηλία ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ:
Κατά το παρελθόν, έγιναν σπατάλες που τις πλήρωσε η χώρα. Αλλά πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που τις έκαναν. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση γι’ αυτό. Είπατε ότι οι Υπουργοί έχουν ασυλία και έρχονται στη Βουλή. Είδατε αυτήν τη Βουλή να δίνει ασυλία σε συναδέλφους μας, που έρχονται και για πράγματα που δεν ευθύνονται εξ αντικειμένου;
Εάν κατά τη δημαρχία κάποιου, ένας οργανισμός δεν πλήρωσε τα ένσημα στο ΙΚΑ, ερχόμαστε και στέλνουμε κατηγορούμενο σήμερα τον Βουλευτή, που τότε ήταν δήμαρχος και αντικειμενικά δεν έχει ευθύνη. Είδατε, όμως, ότι πηγαίνουμε στο άλλο άκρο. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Είπατε ότι δείχνουμε μηδενική ανοχή σε όλα. Αν εννοείτε μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα, ναι την έχουμε. Επιτέλους, πρέπει να μπει κάποια τάξη σε αυτό το κράτος. Εάν εννοείτε μηδενική ανοχή στους ταραξίες, ναι την έχουμε, γιατί επιτέλους υπάρχει κράτος και πρέπει να λειτουργήσει. Εάν εννοείτε αυτά που έγιναν στη Χαλκιδική, προφανώς με επιμέρους λεπτομέρειες μπορεί κανείς να έχει ενστάσεις. Διαφωνεί, όμως κάποιος, ότι το ένταλμα ενός ανακριτή πρέπει να εκτελεστεί σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, παρουσία δικαστικού λειτουργού; Δεν αποτελεί εχέγγυο η παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών για να εκτελεστεί ένα ένταλμα για κακουργηματική πράξη; Και βγαίνετε και ξεσηκώνετε τον κόσμο ότι έχει δίκιο; Δεν μπορεί να χαϊδεύετε αυτιά.
Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Πώς είναι δυνατόν να έχουν κάποιοι δίκιο, οι απέναντι να έχουν και αυτοί δίκιο και να έχουμε και όλοι εμείς δίκιο μέσα σε αυτήν την Αίθουσα; Όταν υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα, πρέπει να τα σεβόμαστε, να τα τιμούμε και να τα εμπιστευόμαστε.
Το ότι είμαστε στη γωνία οικονομικά, δεν σημαίνει ότι πολιτικά δεν μπορούμε να βγούμε μπροστά. Δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε καινούργιες συμμαχίες και να ανανεώσουμε τις παλιές φιλίες που παραδοσιακά είχε η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει σπουδαία θέματα να ασχοληθεί η Ελληνική Προεδρία, όπως τα θέματα της διεύρυνσης. Προφανώς, θα μας ασκηθούν πιέσεις, μέχρι τότε, να κλείσουν κάποια εθνικά θέματα και θα πρέπει να αντισταθούμε, αν δεν κλείσουν κατά επωφελή για εμάς τρόπο το Σκοπιανό και το Κυπριακό.
Είναι θετικό ότι επιτέλους για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση συντονισμένα, μεθοδεύει την άσκηση του δικαιώματος που έχουμε για τις πολεμικές επανορθώσεις αλλά χωρίς φανφάρες, χωρίς παλληκαρισμούς.Είδαμε ότι κινείται συντονισμένα η ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να συντάξει ένα κείμενο, το οποίο θα στέκει νομικά και θα μπορέσει πραγματικά στο μέλλον να αποτελέσει την απαρχή διεκδικήσεων, εφόσον αυτές κατά τη γνώμη μας υπάρχουν.
Πρέπει να ασχοληθούμε με το Δουβλίνο II, το οποίο ήταν ίσως μία από τις ατυχέστερες στιγμές της χώρας μας στο παρελθόν, με το οποίο η χώρα μας κατάντησε αποθήκη λαθρομεταναστών, εγκλωβίζοντας τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα να μην μπορούν να πάνε στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το λέω, γιατί στη Συνθήκη Δουβλίνο I, ήμουν εμπειρογνώμων και συμμετείχα στις εργασίες. Και εκείνη πραγματικά ήταν μία επιτυχημένη συνθήκη, γιατί αφορούσε την ευθύνη της χώρας εισδοχής για το άσυλο. Και αν κάναμε ένα λάθος σε αυτήν την συνθήκη, δεν μπορεί να συνεχίσει να το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι με την ανάληψη της Προεδρίας από εμάς, αυτό το θέμα θα έρθει πάλι στην επικαιρότητα και πιστεύω ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση μετά τη λήξη της Προεδρίας μας.