Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του σωφρονιστικού συστήματος αναφέρθηκε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων, στην ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013.
«Η υπερπλήρωση των φυλακών οδηγεί στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κρατουμένων καθώς και στην απάνθρωπη και εξευτελιστική τους μεταχείριση. Είναι σαφές ότι σε αυτές τις συνθήκες, κάθε προσπάθεια για ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία ακυρώνεται εν τη γενέσει της» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, που ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε θετικό βήμα την καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να επιβάλλεται «μόνον εφόσον εξαντληθούν οι άλλες εναλλακτικές μορφές κράτησης όπως η ελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία, οι αγροτικές φυλακές». Επίσης, επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής επιτήρησης για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το σχετικό κόστος. Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε αφορά το φορέα που θα ασκεί τον έλεγχο του γεωεντοπισμού, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι θα πρέπει να θωρακιστεί ο προνοιακός και παιδαγωγικός χαρακτήρας της αντιμετώπισης των ανηλίκων παραβατών. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά για τη σύσταση Μονάδων Μέριμνας Νέων, η ίδρυση των οποίων εκκρεμεί από το 1984.
«Η αποσυμφόρηση των φυλακών αποτελεί αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος, που οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των κρατουμένων και να τους δίνει τη δυνατότητα ομαλής και ουσιαστικής επανένταξής τους στην κοινωνία», κατέληξε.