Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας


Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η παρατεταμένη ζέστη και οι κλιματολογικές συνθήκες έκαναν αναγκαία την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου. Ήδη από τις αρχές Απριλίου πραγματοποιούνται ψεκασμοί ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός:

«Με σωστό προγραμματισμό και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εφαρμόσαμε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το πρόγραμμα κωνωποκτωνίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Στόχος μας ήταν να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία των πολιτών, και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στις τουριστικές περιοχές της Θεσσαλίας. Με συνολικό προϋπολογισμό 211.440 ευρώ η αιρετή Περιφέρεια εκτιμώντας τις κλιματολογικές συνθήκες, προέβη στην έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι στόχος μας είναι με λίγα να επιτύχουμε πολλά, να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και προς αυτήν την κατεύθυνση συντείνουν όλες οι ενέργειές μας. Οι αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων Π. Ενοτήτων κ.κ Ρένα Καραλαριώτου, Χρήστος Μιχαλάκης, Βασίλης Τσιάκος και Γιώργος Καλτσογιάννης, έγκαιρα κίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες και παρακολουθούν την υλοποίηση του προγράμματος παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται».

Το έργο ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό σε εξειδικευμένη εταιρεία στο αντικείμενο της καταπολέμησης κουνουπιών και ελέγχεται από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το έργο αποσκοπεί στην μείωση της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια, όπου σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο, άλλα κυρίως στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία και ασθένειες στις οποίες ενέχεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι οποίες έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία έτη. Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όταν δηλαδή αυτά βρίσκονται ακόμα μέσα στο νερό, κυρίως σε στάσιμα νερά πλούσια σε οργανικό υλικό. Οι ψεκαστικές εφαρμογές πραγματοποιούνται με την χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων δημόσιας υγείας.

Οι υδατοσυλλογές που αποτελούν τις εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής των προνυμφών ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών και στις υδατικές επιφάνειες όπου εντοπίζονται προνύμφες, πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις με τα κατάλληλα ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα.

Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και ελεγχθεί όλες οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες και θα ελέγχονται καθ’ όλη την διάρκεια του έργου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο καταπολέμησης αφορά αποκλειστικά τα κουνούπια, τα οποία από τους πολίτες μπορούν να διακριθούν από άλλα έντομα παρόμοιας μορφολογίας μόνο από την όχληση και τα τσιμπήματα που δημιουργούν. Επισημαίνεται ότι οι πολίτες σε περίπτωση που αισθανθούν σημαντική όχληση κουνουπιών σε μία συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να απευθυνθούν στην διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Το έργο εξελίσσεται στις θέσεις ευθύνης της περιφέρειας Θεσσαλίας με ιδιαίτερη έμφαση στα φυσικά και τεχνητά υγροτοπικά συστήματα ή όπου έχουν αναφερθεί προβλήματα και αναλυτικότερα στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε Καρδίτσας: Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Σοφάδων

Π.Ε Λάρισας: Δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών

Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων: Δήμους Αλμυρού, Αλοννήσου, Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Ν. Πηλίου, Ρήγα Φεραίου

Π.Ε. Τρικάλων: Δήμους Καλαμπάκας, Πύλης, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας

 

Προηγούμενο άρθρο Ώρα να ξυπνήσει ο ‘’μαρμαρωμένος’’ Ελληνικός Λαός
Επόμενο άρθρο Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 31 Μαΐου 2013