Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, διατύπωσε το εξής αξίωμα: «Τίποτα δεν υπάρχει στο νου του ανθρώπου, αν δεν έχει γίνει πρώτα αντιληπτό από τις αισθήσεις.» Η ψυχή, ο νους του ανθρώπου κατά τους πατέρες της Εκκλησίας μας πλάστηκε ασχημάτιστος για να είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση του απλού, χωρίς μορφή και σχήμα δημιουργού του.
Γι’ αυτό και ο Κύριός μας είπε: «Σας βεβαιώ, ότι αν δεν μετανοήσετε και δεν γίνετε σαν τα παιδιά δεν θα μπήτε στη βασιλεία των ουρανών». Δυστυχώς όμως όσο μεγαλώνουμε δεν προσέχουμε τη «φυλακή των αισθήσεών μας» και λερώνουμε την ψυχή μας γεμίζοντάς την πάθη.
Η βασιλικώτερη των πέντε αισθήσεων είναι η όραση. «Τα μάτια είναι τα δύο λυχνάρια του σώματος»,(Ματθ. 6,22), ενώ μια παροιμία λέγει «τα μάτια είναι πιο έμπιστα από τα αυτιά». Ο Μέγας Βασίλειος τονίζει πως τα μάτια είναι δύο ασώματα χέρια με τα οποία η ψυχή «πιάνει» ό,τι αγαπά σ’ αυτή τη ζωή που δε μπορεί να τα πιάσει με τα χέρια του σώματος.
Συχνά λοιπόν τα μάτια μας σαν δύο τεράστια πλοκάμια της ψυχής γίνονται οι δύο πρώτοι κλέφτες των αμαρτιών. Ψηλαφίζουμε αυτά που δεν μπορούμε να ψηλαφίσουμε. Ειδικά στις μέρες μας όπου και να στρέψεις τα μάτια σου υπάρχει το κεντρί της ηδονής, στην τηλεόραση, σ’ όλες τις διαφημίσεις, ακόμη και σε αθλητικά γεγονότα προβάλλονται νέες κοπέλες για να ελκύουν το ενδιαφέρον και έτσι να ανεβαίνει η ακροαματικότητα. ‘Ολα τα κέρδη της σύγχρονης μόδας στηρίζονται στην πρόκληση των ματιών μας.
Ήρωες είναι οι σημερινοί νέοι που διατηρούν αγνή την ψυχή τους. Λάμπει το πρόσωπο των ανθρώπων που τα μάτια τους βλέπουν ίσια και απονήρευτα. Κόρες ονόμασαν τους οφθαλμούς οι αρχαίοι Έλληνες, ώστε με τα βλέφαρά μας, που είναι δώρο του Θεού στο κατάλληλο σημείο, να τις διατηρούμε αγνές.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί οι νέοι μας δεν μπορούν να ερωτευθούν δυνατά, γιατί δεν μπορούν να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια υγιή σχέση και γιατί οι περισσότεροι μόλις παντρεύονται χωρίζουν; Κουράστηκε και μπούχτισε η ψυχή τους από εικόνες ηδονής από πολύ μικρή ηλικία. Ό,τι ώρα και να ανοίξεις την τηλεόραση ακόμη και μέσα στα παιδικά προγράμματα παρεμβάλλονται προκλητικές διαφημίσεις. Ελέγχουμε τα παιδιά μας σε ποιες σελίδες ταξιδεύουν στο διαδίκτυο; Καθόμαστε δίπλα τους όταν ανοίγουν την τηλεόραση για να δουν ανεξέλεγκτα κάποια ταινία; Ακόμη και στο σημερινό Γυμνάσιο και Λύκειο δυστυχώς πολλοί διευθυντές δεν υποδεικνύουν στις καθηγήτριες και στις μαθήτριες να ντύνονται όπως αρμόζει στο χώρο του σχολείου.
Η νοοτροπία «δεν πειράζει» λίγο το ένα, «δεν πειράζει» λόγο το άλλο, έχει ως αποτέλεσμα να αφήνουμε χαλαρά τα μάτια μας και να λερώνουμε σιγά-σιγά την ψυχή μας. Έτσι χάνουμε την πνευματική μας ελευθερία γι’ αυτό η ηθική κατάπτωση γύρω μας είναι τεράστια. Ο Άγιος Παΐσιος τόνιζε ιδιαίτερα στους νέους την αγνότητα λέγοντας: «να ξέρετε, οι νέοι που θα κρατηθούν σήμερα καθαροί, θα αριθμηθούν με τους μάρτυρες της Εκκλησίας μας την ώρα της κρίσεως».