Νέες προσλήψεις στους θεσσαλικούς δήμους


Σε 3.580 νέες προσλήψεις εποχικών και συμβασιούχων θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι δήμοι της χώρας, μετά τη συγκέντρωση των σχετικών αιτημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδικασίες για την έγκριση των θέσεων περιγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου και μόλις οριστικοποιηθεί η κατανομή τους ανά φορέα και ειδικότητα, θα εκδοθούν από τους δήμους οι προκηρύξεις.

Οι δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα προσλάβουν το επόμενο διάστημα τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες εποχικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα:

 Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη παροδικών αναγκών με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας οκτώ μηνών ή προκειμένου για παιδικούς σταθμούς έντεκα μηνών ή εφόσον πρόκειται για συμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης κοινοτικών ή λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων η διάρκειά τους μπορεί να ανέλθει στο ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης

 Προσωπικό με συμβάσεις μίσθωσης έργου μέγιστης διάρκειας ενός έτους

 Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας οκτώ μηνών για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση κ.ά.)

 Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβασιούχοι μίσθωσης έργου αμειβόμενοι αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμο που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. δημοτικά ωδεία, αθλητικά κέντρα)

Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού θα είναι κατά το τρέχον έτος μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα και με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Με δεδομένο πως στην περσινή χρονιά είχαν εγκριθεί 4.477 προσλήψεις εποχικών, υπολογίζεται ότι φέτος θα καλυφθούν 3.580 θέσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν προβλέπεται περιορισμός όταν οι προσλήψεις αφορούν προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, προσωπικό που αμείβεται αποκλειστικά από αντίτιμα που καταβάλλουν οι πολίτες, τους συμβασιούχους που απασχολούνται στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τρίτους καθώς και το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθληση για όλους».

Οι ειδικότητες. Σύμφωνα με τα αιτήματα δήμων, οι βασικές ειδικότητες που ζητείται να καλυφθούν είναι μεταξύ άλλων οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων έργων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, εργάτες καθαριότητας, εργάτες πρασίνου και κήπων, τεχνίτες διαφόρων κατηγοριών (π.χ. τεχνίτες πλακών, τεχνίτες σοβατζήδες), καθαρίστριες, μάγειροι, τραπεζοκόμοι, βρεφοκόμοι και βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, φύλακες και εργάτες γενικών καθηκόντων. Για τη λειτουργία των δομών, όπου καταβάλλεται αντίτιμο, θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις μουσικών, δασκάλων παραδοσιακών χορών, γυμναστών, φυσικοθεραπευτών κ.ά. Με την έκδοση των προκηρύξεων θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την υποβολή αιτήσεων και τα απαιτούμενα προσόντα. Σε κάθε περίπτωση οι προσλήψεις με σύμβαση έργου και ορισμένου χρόνου θα ακολουθήσουν – όπως ισχύει κάθε φορά – τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη σημασία για τις κατηγορίες αυτές προσωπικού έχει ο βαθμός εντοπιότητας των υποψηφίων. Σύμφωνα με τα οριζόμενα προτάσσονται στην κατάταξη οι δημότες του δήμου, ακολουθούν οι δημότες άλλου δήμου του ίδιου νομού και εν συνεχεία οι μόνιμοι κάτοικοι άλλων περιοχών.

Στα βασικά κριτήρια, που λαμβάνονται υπόψη και μοριοδοτούνται, είναι ο χρόνος ανεργίας καθώς και ο χρόνος εμπειρίας, η οικογενειακή κατάσταση και ειδικότερα η ύπαρξη ανήλικων τέκνων, εάν ο υποψήφιος είναι πολύτεκνος ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ή εάν ο υποψήφιος είναι γονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας. Ανάλογα με την κάθε ειδικότητα θα ορίζονται και τα απαιτούμενα προσόντα, όπως τίτλοι σπουδών, η γνώση ξένων γλωσσών ή χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, τυχόν άδειες άσκησης επαγγέλματος, οδήγησης συγκεκριμένης κατηγορίας.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η έγκριση θέσεων για την κάλυψη αμιγώς εποχικών αναγκών που παρουσιάζονται, όμως, σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτό, ανάλογα και σε αυτή την περίπτωση με τα αιτήματα των δήμων, θα δοθεί πράσινο φως για την πρόσληψη, για παράδειγμα, ναυαγοσωστών για τη θερινή περίοδο, πυροφυλάκων καθώς και εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις παιδικές δημοτικές κατασκηνώσεις.

H ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ ή και των δήμων. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται στη σχετική πρόσκληση. Το εμπρόθεσμο αυτής κρίνεται με βάση την ημερομηνία της αποστολής της ηλεκτρονικής αίτησης στον ΟΑΕΔ. Υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αυτοπροσώπως ή διά νομίμου αντιπροσώπου στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στην οποία είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τη διαπίστωση των κριτηρίων Α, Β και Γ.

Η μη υποβολή του πιστοποιητικού της οικογενειακής κατάστασης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από τους υποψήφιους ανέργους επιφέρει τον αποκλεισμό της αίτησής τους από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων. Η ηλεκτρονική αίτηση του ανέργου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/1986 όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον υποψήφιο στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Ο άνεργος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων για τυχόν ελλιπή στοιχεία – δικαιολογητικά, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων, οι οποίες ακυρώνονται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ο υποψήφιος μπορεί να εκτυπώσει την ηλεκτρονική του αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός και η ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Στις θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δήμους θα προσληφθούν οι υποψήφιοι που θα ενταχθούν στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων μετά την εξέταση των ενστάσεων και μόνον εφόσον διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου.

Η επιλογή πραγματοποιείται από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση την υψηλότερη συνολική βαθμολογία των υποψηφίων οι οποίοι έχουν δηλώσει ως προτίμηση τον οικείο φορέα. Προτάσσονται οι άνεργοι οι οποίοι δηλώνουν τον οικείο φορέα ως πρώτη προτίμηση, έπονται οι άνεργοι που τον δηλώνουν ως δεύτερη προτίμηση και ακολουθούν εκείνοι που τον δηλώνουν ως τρίτη προτίμηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία, προηγείται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες από το πρώτο κριτήριο και αν αυτές συμπίπτουν, από το δεύτερο κριτήριο και ούτω καθεξής. Αν εξαντληθούν όλα τα κριτήρια χωρίς να καταστεί δυνατός ο καθορισμός της σειράς κατάταξης μεταξύ των ισοβαθμούντων, προηγείται ο άνεργος με την μεγαλύτερη διάρκεια ανεργίας. Αν και πάλι δεν καταστεί δυνατός ο καθορισμός της σειράς κατάταξης βάσει όλων των ανωτέρω κριτηρίων, αυτή καθορίζεται με δημόσια κλήρωση η οποία διενεργείται με ευθύνη του προϊσταμένου του οικείου ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.

Η υπόδειξη των ανέργων γίνεται ύστερα από ηλεκτρονικό αίτημα του οικείου δημάρχου προς την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο δήμος, από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης και σύμφωνα με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία των ανέργων οι οποίοι έχουν δηλώσει ως προτίμηση τον οικείο δήμο/φορέα.

H διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι δήμοι

Οι δήμοι θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για την πρόσληψη ατόμων σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr), και θα την αποστείλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (https://ait.oaed.gr/) προς την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Το ηλεκτρονικό αίτημα του φορέα (δήμου) θα περιλαμβάνει τον αριθμό των προς κάλυψη θέσεων.

Ο δήμος υποχρεούται να προβεί στην πρόσληψη των επιλεγέντων ανέργων εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής του σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων. Όσοι προσληφθούν θα αναγραφούν σε πίνακα που θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου φορέα (δήμου) και θα διαγραφούν από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων. Στη συνέχεια ο δήμος θα προβεί στην ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψής τους.

Στην περίπτωση που κάποιος επιτυχών δεν αποδεχτεί τη θέση, ο φορέας απασχόλησης πρέπει να ενημερώσει το ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ και μπορεί με νέο ηλεκτρονικό αίτημά του προς το ΚΠΑ2 να ζητήσει την αντικατάστασή του. Οι άνεργοι οι οποίοι δεν αποδέχονται τη θέση εργασίας γενικών καθηκόντων διαγράφονται οριστικά από τον ισχύοντα Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων.

Σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των υποψήφιων για πρόσληψη ανέργων από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και υπάρχουν αιτούμενες κενές θέσεις εργασίας από τους δήμους, τότε δύναται με απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ να επαναληφθεί η διαδικασία κατάρτισης συμπληρωματικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για τους δήμους αυτούς.

ΤΑ ΝΕΑ

Προηγούμενο άρθρο Τρόμος στη Λαμία από δραπέτες των Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Βρέθηκαν και κινητά στο κελί του Βλαστού