Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων από τον επενδυτικό νόμο
Με το ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Επιχειρηματικότητας των Νέων ενισχύονται αποκλειστικά επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση αυτών των επιχειρήσεων.
Για την υπαγωγή τους στον ειδικό καθεστώς πρέπει:
- να προχωρήσουν στην υλοποίηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου το οποίο θα προτείνουν προς αξιολόγηση και ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης,
- οι επιχειρήσεις να έχουν ιδρυθεί τον Ιανουάριο του 2011 και εντεύθεν ή να μην έχουν κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους,
- να αποτελούν είτε ατομικές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, είτε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με ποσοστό άνω του 50% του εταιρικού τους κεφαλαίου, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας κατέχοντας θέση προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνοντος συμβούλου, διαχειριστή ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης.
Επισημαίνεται ότι, εκτός από το «Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων» δίνεται και η δυνατότητα ένταξης του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού, εφόσον πληροί τους σχετικούς όρους, και σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων του Επενδυτικού Νόμου, με την προϋπόθεση της μη ενίσχυσης των ίδιων επιλέξιμων δαπανών.
Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, πλην εκείνων που ρητώς εξαιρούνται στον Επενδυτικό Νόμο (3908/2011, άρθρο 2), μπορούν να υπαχθούν στο Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων.
1) Ποιο είναι το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων;
- Για μικρές επιχειρήσεις, οι 150.000 ευρώ και για πολύ μικρές επιχειρήσεις οι 100.000 ευρώ.
2) Ποιες δαπάνες ενισχύονται, εφόσον το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο υπαχθεί στο Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων;
Στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων δεν ενισχύονται οι δαπάνες παγίων της επένδυσης. Ενισχύονται οι δαπάνες που αφορούν:
1) Την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, και ειδικότερα:
- αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι ποσοστού 10% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού των 30.000 ευρώ.
- τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, όπως εκάστοτε καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
- μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και χρησιμοποίηση τεχνολογικών υποδομών που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση (όπως σε περίπτωση εγκατάστασης εντός Τεχνολογικών Πάρκων, Ζωνών Καινοτομίας κ.λπ.),
- ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών φόρων), όπως δημοτικά τέλη κ.λπ.,
- μισθοδοσία βάσει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι γι΄ αυτές δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις
2) Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
- Οι καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
H ενίσχυση των παραπάνω δαπανών αφορά στα 5 πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της επιχείρησης και μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία.
3) Ποια είδη κρατικής ενίσχυσης είναι διαθέσιμα;
Στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων παρέχεται ενίσχυση υπό τη μορφή επιχορήγησης ή /και της επιδότησης Leasing. Συγκεκριμένα, δίνεται:
- Επιχορήγηση, που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών που αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης
- Ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής, και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί των εκάστοτε καταβαλλόμενων δόσεων, αφαιρουμένου του ποσού του ΦΠΑ.
4) Τα ποσοστά ενίσχυσης που χορηγούνται είναι:
- Για τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 35% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη (το ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 5% σε στα νησιά των παραπάνω Περιφερειών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.
- Στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος και Αττικής, ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 15% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη.
5) Ποιο είναι το συνολικό ποσό της κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί στη διάρκεια της 5ετίας;
- Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης στην 5ετία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου που υποβλήθηκε προς υπαγωγή στο Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων.
- Δυνητικά, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στην περίπτωση χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ στην περίπτωση μη χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 500.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, τα παραπάνω ποσά παρέχονται συνολικά κατά τα πρώτα 5, μετά την ίδρυσή της, έτη λειτουργίας της επιχείρησης υπό τον όρο ότι το κατ΄ έτος χορηγούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούμενης ενίσχυσης.
Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται πρώτα ηλεκτρονικά μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (https://www.ependyseis.gr/ ), και έπειτα εντύπως στα παρακάτω γραφεία:
- Στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του Υπουργείου για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια (Κοραή 4, 6ος όροφος, ΤΚ 10564, Αθήνα, τηλέφωνο 210-3258800-4), πλην των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας,
- Στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του υπουργείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, Γραφείο 203, 2ος όροφος, ΤΚ 54123, τηλέφωνο 2310 379103 και 2310 379240), για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Μετατίθεται η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας
Για τα μέσα Σεπτεμβρίου μεταθέτει το υπουργείο Οικονομικών την ενεργοποίηση του συστήματος της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων (φοροκάρτα). Η κάρτα αποδείξεων, που προβλέπεται και στο τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής, αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, η κατάργηση του «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις οδηγεί στην αναθεώρηση του μέτρου. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού σκοπός της κάρτας είναι να απαλλάξει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να συγκεντρώνουν και να μετρούν τις αποδείξεις από τις κάθε είδους συναλλαγές τους. Η κάρτα αποδείξεων θα αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που έχουν εκδοθεί για φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο.
Παράταση για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν.2238/1994, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, που λήγει την 30η Ιουνίου. Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης που λήγει την 29η Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2011.
Νέες παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ
Νέες παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων από ελεύθερους επαγγελματίες, για την υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ» και για τις περιοδικές δηλώσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, χορηγούνται από το Yπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται ότι:
1. Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν. 2238/1994, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου που λήγει την 30ή Ιουνίου 2011, παρατείνεται μέχρι και τη 15η Ιουλίου 2011.
2. Παρατείνεται η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης που λήγει την 29η Ιουλίου μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2011.
3. Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ» της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1098/04.05.2011 (ΦΕΚ 826 Β΄/12.05.2011), ως ακολούθως:
α) Τη 18η Ιουλίου 2011, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1,2.
β) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 1,2, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3,4.
γ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 3,4, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 5,6.
δ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 5,6, προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7,8.
ε) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 7,8,
προκειμένου για υποκείμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 9,0.
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.
4. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή τους είναι η 26η Ιουνίου 2011 μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2011. Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων
Έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στις αρχές Ιουλίου προτίθεται να πραγματοποιήσει στην πόλη του Ρεθύμνου η Περιφερειακή Ενότητα, με σκοπό την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων του τόπου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου καλούνται όσοι παραγωγοί διαθέτουν τέτοια τυποποιημένα προϊόντα σε παραδεκτές ποσότητες να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην έκθεση (τηλέφωνα επικοινωνίας: 28313- 40763, 708, 709 ώρες υπηρεσιών).
Συνέδριο για την κρίση
Η μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για τη χώρα μας είναι το θέμα του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συνεδρίου «Συνεργασία, Ανάπτυξη, Επένδυση», που θα διεξαχθεί στις 7 με 10 Ιουλίου στην Αθήνα. Για πληροφορίες Δαρειώτη Βίβιαν στο τηλέφωνο 210/8810109 & https://www.gnl.gr/
Euro-China Business Meeting 2011
Η κυβέρνηση της επαρχίας Jilin της Κίνας και ο οργανισμός ΜΕCEC, διοργανώνουν την εκδήλωση επιχειρηματικής συνεργασίας Ευρώπης-Κίνας, Euro-China Business Meeting 2011 που θα διεξαχθεί στις 8-10 Σεπτεμβρίου 2011 στην πόλη Changchun της επαρχίας Jilin στην Κίνα. Η Global Greece εκπροσωπεί την εκδήλωση και οργανώνει την ελληνική αποστολή στην Κίνα. Αντικείμενο της εκδήλωσης το περιβάλλον, τα οικολογικά, τα ΙΤ – ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρολογικά, τα τρόφιμα και τα αγροτικά μηχανήματα,η αυτοκινητοβιομηχανία, τα τρένα και ο εξοπλισμός σιδηροδρόμων. Πληροφορίες στο bf@globalgreece.gr
Επιχειρείστε ηλεκτρονικά!
Γίνετε μέλος στο Portal του Επιμελητηρίου και αποκτήστε μοναδικά προνόμια ΔΩΡΕΑΝ:
- Δημιουργήστε την δική σας ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (Micro-site)
- Αποκτήστε το δικό σας εταιρικό e-mail
- Άμεση και Συνεχής Επιχειρηματική Ενημέρωση
- Πληρωμή των συνδρομών σας Online
…και άλλα πολλά, με ένα μόνο ΚΛΙΚ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Τρικάλων: 24310-27493, 24310-25004, e-mail: info@trikala-chamber.gr
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (24310 27493). ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ