Νέα προβλήματα για τους βαμβακοπαραγωγούς


 Νέα εμπόδια δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες στους γεωργούς και ειδικότερα στους βαμβακοπαραγωγούς, με τις βροχοπτώσεις που πλήττουν το Νομό το τελευταίο διήμερο. Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΕΑΣΤ Αχιλλέας Λιούτας, αναφέρει πως η βροχή δεν επιτρέπει την συγκομιδή του βαμβακιού, προκαλώντας προβλήματα και πάλι στους καλλιεργητές. Η καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών επέτρεψε το μάζεμα του προϊόντος, δίνοντας ανάσα στους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν υποστεί ζημιά, απλά με την υποβάθμιση της ποιότητας που υπέστη το βαμβάκι από τις βροχές.

 Είχε ομαλοποιηθεί η ροή βάμβακος και όλα πήγαιναν καλά στα δύο εκκοκκιστήρια, σημειώνει ο κ. Λιούτας, προσθέτοντας πως από προχθές άρχισαν τα προβλήματα, όταν ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις. Αυτό σημαίνει νέες απώλειες για το εισόδημα των γεωργών, αφού το προϊόν υποβαθμίζεται, κατάσταση που επιβαρύνεται όσο παρατείνεται η συγκομιδή. Μέχρι την Δευτέρα, ενημερώνει ο κ. Λιούτας, στα δύο εκκοκκιστήρια της ΕΑΣΤ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων), το ιδιόκτητο στο Μεγαλοχώρι και το ενοικιαζόμενο του Παλαιολόγου, είχαν παραδοθεί 10.000 τόνοι βαμβακιού περίπου, ποσότητα που ξεπεράστηκε χθες με προϊόν όμως που είχε συλλεχθεί πριν τις βροχές.

Τώρα, οι παραγωγοί και τα εκκοκκιστήρια αναμένουν την παύση των βροχοπτώσεων, ώστε να επανέλθει η συγκομιδή στους κανονικούς ρυθμούς και να περιοριστούν όσο το δυνατό οι απώλειες. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή βαμβακιού έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Αρχικά από το σκουλήκι που “έφαγε” από 10% – 90% του προϊόντος στα χωράφια, ανάλογα με την περιοχή και την μέριμνα που έλαβε ο παραγωγός και από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα, οι οποίες υποβάθμισαν την ποιότητα του βαμβακιού. Εξάλλου συνεχίζεται η ανοδική πορεία στη τιμή του βαμβακιού διεθνώς. Στα 161,80 σεντς ανά λίμπρα σκαρφάλωσε η διεθνής τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ, ακολουθώντας ένα ανοδικό σερί 6 ημερών. Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου το βαμβάκι σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,8%. Να σημειωθεί ότι η πορεία της χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος παρουσιάζει άνοδο κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το χρηματιστήριο του Σικάγο, η διεθνής τιμή του βαμβακιού σημειώνει άνοδο της τάξης του 30% μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Προηγούμενο άρθρο Ταμήλος: «όποιος επιθυμεί τον Λάππα για δήμαρχο, ας τον ψηφίσει»
Επόμενο άρθρο Κάποτε ήταν… δήμαρχοι