Η 17η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη Παγκόσμια στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Είναι ημέρα τιμής για τους ενεργούς και ευαίσθητους ανθρώπους που νιώθουν κερδισμένοι όταν προσφέρουν. Η Εθελοντική προσφορά μυελού οστών αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς ανθρώπου προς άνθρωπο, καθώς χαρίζει ΖΩΗ.
Μεγάλος αριθμός μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί ο μυελός οστού το «εργοστάσιο» που φτιάχνει το αίμα τους είναι ανεπαρκής έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα άτομα δεν είναι απρόσωπα. Είναι παιδιά, γονείς της διπλανής πόρτας. Δυνητικά όλοι είμαστε στόχοι μιάς απρόσμενης, αρνητικής εξέλιξης και από την άνεση και ευδαιμονία της καθημερινότητας να βρεθούμε σε κυκεώνα δυσάρεστων ψυχικών, σωματικών – οικονομικών εξελίξεων που οι συνέπειες διακτινίζονται σε όλο το οικογενειακό περιβάλλον.
Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε όλους εμάς να σώσουμε ανθρώπους προσφέροντας κάτι ελάχιστο από τον εαυτό μας. Με δείγμα σάλιου από το στόμα (με αποστειρωμένους στειλεούς) γίνεται εργαστηριακά ο έλεγχος συμβατότητας (Αν ταιριάζουν τα κύτταρα ώστε να γίνει η μεταμόσχευση. Κάτι σαν ομάδες αίματος όπου δεν δίναμε στον λήπτη αίμα που να μην είναι συμβατό σε ομάδα και ρέζους από τον δότη – αλλά πιο πολύπλοκο).
Το ποσοστό ασθενών που βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένεια του ανέρχεται μόλις στο 30%. Το υπόλοιπο 70% αναζητεί μια συγγενή δότη. Η εθνικότητα και η καταγωγή λαμβάνεται υπόψη επειδή υπάρχει ισχυρή γενετικά και φυλετική συσχέτιση μεταξύ ομοεθνών διότι μοιράζονται πιο συχνά κοινά αντιγόνα ιστοσυμβατότητα (HLA). Έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι σε μια χώρα με 10.000.000 ομοιογενούς φυλετικά πληθυσμού, όπως η Ελλάδα, η πιθανότητα εύρεσης δότη για έναν ασθενή αγγίζει το 80% με την προϋπόθεση ύπαρξης 200.000 Ελλήνων εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών
Παγκοσμίως οι δότες φτάνουν τα 23 εκατομμύρια. Τα μοσχεύματα που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς παιδιά και ενήλικες προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό διότι ο αριθμός Ελλήνων Εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός. Αυτό οφείλεται σε αδιαφορία, έλλειψη ενημέρωσης και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.
Σαν πόλη η ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Τρικάλων (Τμήμα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας) και το Σύλλογο Όραμα ΕΛΠΙΔΑ, ξεκίνησε εδώ και 1 ½ χρόνο και αύξησε τον αριθμό των εθελοντών δοτών σε περίπου 2.500 (μικρός αλλά διαρκώς αυξανόμενος).
- Αν λοιπόν είσαι μεταξύ 18 – 45 ετών
- Σε καλή κατάσταση υγείας και Πρόθυμος να βοηθήσεις
Σε περιμένουμε την Κυριακή 18/9/2016 στην Κεντρική Πλατεία όπου θα υπάρχει Ειδικό Συνεργείο λήψης δειγμάτων από τις 17:00 – 20:00.
Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από λίγο σάλιο και το χαμόγελό σου.
Σκέψου ότι μπορεί να είσαι ένα απλό καθημερινό άτομο στον κόσμο αλλά για κάποιον που σ’ έχει ανάγκη μπορεί να γίνεις ο κόσμος του όλος.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ