Λαοθάλασσα στην ομιλία Ταμήλου


Πλημμύρισε από κόσμο  τόσο μέσα όσο και στον προαύλιο χώρο το Πνευματικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού «Τρίκαλα Πόλη Αναφοράς», με τον επικεφαλής, νυν Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλο να αποθεώνεται από το ογκώδες ακροατήριο και με τον ίδιο να μιλάει ευρισκόμενος σε ένα πρωτότυπο σκηνικό πλαισιωμένος από όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Αναφερόμενος στην λειτουργία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και γενικότερα του Δήμου με την μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” τόνισε: “Τις επιτυχημένες δράσεις του Δήμου μας καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στο νέο μεγάλο Δήμο που δημιουργήθηκε με τον σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και περιλαμβάνει 8 Δήμους.

Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διοίκησης και οργάνωσης με τον πιο ανώδυνο τρόπο, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται μέχρι σήμερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Προτείναμε και εξηγήσαμε στις επαφές μας με τις τοπικές κοινωνίες το μοντέλο της  αποκεντρωμένης εσωτερικής οργάνωσης με τρείς ενότητες που καλύπτουν τους επτά Δήμους.

Αυτό το μοντέλο είναι η δική μας πρόταση για το  μεταβατικό στάδιο της οργάνωσης του νέου Δήμου και της απορρόφησης των εκατοντάδων νέων αρμοδιοτήτων που θα έρθουν στον Δήμο μας και από την ενσωμάτωση πολλών διευθύνσεων της καταργούμενης Ν. Α.

Στόχος είναι η αυτοδύναμη λειτουργία των περιοχών για να αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα διατηρείται αυτόνομη η λειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων σε θέματα καθημερινότητας και λειτουργίας της πόλης (άδειες καταστημάτων, ελεγχόμενη στάθμευση, λαϊκές αγορές κ.α.)

Σε κάθε αποκεντρωμένη ενότητα θα λειτουργούν οργανωμένα γραφεία καθαριότητας, πρασίνου και συντηρήσεων τεχνικών έργων.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει κυρίαρχο και επιτελικό ρόλο στην οργάνωση της οικονομικής πολιτικής  και της αναπτυξιακής οργάνωσης της περιοχής.

Η μεταφορά της έδρας στο ιδιόκτητο κτήριο της οδού Βασ. Τσιτσάνη θα γίνει στην επόμενη δημαρχιακή περίοδο διότι η συστέγαση των διασκορπισμένων δημοτικών υπηρεσιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου και για την εξοικονόμηση πόρων.

Το υφιστάμενο Δημαρχείο θα είναι η έδρα της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων και των συνοδευτικών υπηρεσιών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με αποκέντρωση και αξιοποίηση του δυναμικού του Δήμου θα επιτύχουμε τον στόχο που είναι ένας μεγάλος και ισχυρός Δήμος Τρικκαίων που θα στηρίζει ισότιμα όλους τους πολίτες σε όποιο οικισμό κατοικούν.”

Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού σε μια σειρά βασικών τομέων όπου σημείωσε τα εξής:”Στο πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας αναλύονται όλοι οι άξονες της πολιτικής μας για  το Περιβάλλον, την Κοινωνική Μέριμνα, την Νεολαία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και δεσμευόμαστε για τις άμεσες προτεραιότητες σε κάθε τομέα.

Το πρόγραμμα είναι ευαγγέλιο για μας και έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι τηρείται στο σύνολό του με ευλάβεια γιατί είναι απόσταγμα μελέτης των αναγκών και ελέγχου της δυνατότητας υλοποίησης. Είναι ρεαλιστικό και οικονομικά εφικτό διότι αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και θεσμοθετημένους πόρους της αυτοδιοίκησης.

Όμως το κρίσιμο στοίχημα για τον νέο μεγάλο Δήμο μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής που πλέον περιέρχεται στην ευθύνη και υποχρέωση του νέου Δημ. Συμβουλίου.

Ο δήμος μας έχει έκταση 600.000 στρέμματα και παράγει το 60% της αγροτικής παράγωγής του νομού και σχεδόν το 70% της Βιομηχανικής , βιοτεχνικής παραγωγής και του εμπορίου. Επομένως  είναι η κινητήριος δύναμις του νομού και της Δυτικής Θεσσαλίας.

Με τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης έχουμε μακρά και άριστη συνεργασία η οποία πρέπει να γίνει πιο στενή.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής και ειδικά τον Άξονα Ε 65 που άρχισε να κατασκευάζεται.

Να ολοκληρώσουμε το Γ.Π.Σ. της πόλης και τα ΣΧΟΑΠ που εκπονούνται στους όμορους δήμους.

Να χωροθετήσουμε ένα σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο συνδυασμένο με Εκθεσιακό Κέντρο της επιχειρηματικής , τουριστικής και αγροτικής παραγωγής του νομού.

Παράλληλα πρέπει να υποστηρίξουμε την τουριστική ανάπτυξη του νομού σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμπάκας και Πύλης.

Να σχεδιάσουμε την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών και τις τοπικές βιομηχανίες με ολοκληρωμένη μελέτη αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη της περιοχής είναι πλέον στην ευθύνη του Δήμου Τρικκαίων.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν την υποστήριξη μας και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.

Οι ευθύνες της νέας δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλες.Χρειάζεται γνώση , εμπειρία  και οργάνωση ενός φορέα υψηλών προδιαγραφών.Ο Δήμος δεν θα έχει πλέον ως κύριο καθήκον την καθημερινότητα αλλά  και την αναπτυξιακή διαδικασία που έως τώρα ήταν αντικείμενο της Ν. Α.Παράλληλα χρειάζεται αγωνιστικότητα , διάθεση συνεργασίας αλλά και σύγκρουσης με την εκάστοτε κυβέρνηση ακόμη και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση .”

Η κατάληξη της ομιλίας του κ. Ταμήλου αφορούσε τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως και τις προσωπικές του δεσμεύσεις σημειώνοντας:”Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν διπλή σημασία.

Πρώτα ψηφίζουμε Δημοτικές Αρχές, πρόσωπα και προγράμματα αλλά συγχρόνως με την ψήφο μας στέλνουμε βαρυσήμαντο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους συνεταίρους της στο εξωτερικό.

Η επιλογή μας είναι απόλυτα συνυφασμένη  με το πολιτικό μήνυμα που θα στείλουμε.

Ψηφίζουμε Δήμαρχο  που θα προστατεύσει τις κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων,

που θα παλέψει μαζί με τον τρικαλινό λαό για ένα καλύτερο μέλλον , για μας και τα παιδιά μας.

Δεν ψηφίζουμε Δήμαρχο για συνθηκολόγηση  και αποδοχή τετελεσμένων.

Ψηφίζουμε Δήμαρχο που θα διατηρήσει την κοινωνική πολιτική για τις οικογένειες, τα παιδιά, την Τρίτη ηλικία  και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Που θα στηρίξει την απασχόληση,  θα  καταπολεμήσει την ανεργία.

Δεν ψηφίζουμε Δήμαρχο που θα καταργήσει τις κοινωνικές δομές και θα απολύσει εργαζόμενους στους δήμους μας.

Ψηφίζουμε Δήμαρχο της νίκης και του αγώνα.

Δεν ψηφίζουμε Δήμαρχο της ήττας και της μοιρολατρίας

Ο αγώνας θα είναι επίπονος και μακρόχρονος. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες για όλους αυτό είναι δεδομένο.

Το κράτος μοιάζει  καράβι που βουλιάζει χωρίς κυβερνήτη και κινδυνεύουμε να μας παρασύρει  στο βυθό.

Ο Δήμος αυτή την στιγμή χρειάζεται ηγεσία με γνώση και  εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση , θάρρος, αγωνιστικότητα , συλλογικότητα και όραμα.

Η συγκλονιστική σας παρουσία σήμερα, δίνει την μεγάλη απάντηση στους  αντιπάλους μας, που τους τελευταίους μήνες προσπάθησαν χωρίς επιτυχία

να μηδενίσουν το έργο μας και να μας συκοφαντήσουν ακόμη και με αθέμιτα μέσα.

Προσπάθησαν να σας παραπλανήσουν συστηματικά , διοχετεύοντας ψευδείς και αβάσιμες  πληροφορίες για την λειτουργία και την οικονομική κατάσταση του Δήμου ενώ γνωρίζουν ότι το έτος 2009 ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών όπως ανέδειξε ο ισολογισμός του έτους και αποσιωπούν την διαρκή παρακράτηση των πόρων που κάνει η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.”

Προηγούμενο άρθρο Ανεργία, φτώχια, ανασφάλεια...
Επόμενο άρθρο ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ Η ΕΑΣΤ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.