Λαμπρά τα εγκαίνια του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου


 Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, των Αρχών της πόλης, πλήθους κόσμου και με κάθε λαμπρότητα έγιναν σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης μας. Ο ανδριάντας έγινε με δαπάνη του συμπολίτη μας ιατρού κ. Ιωάννη Μιχαήλ Παντελιδάκη στη μνήμη του πατέρα του Μιχαήλ Στυλιανού Παντελιδάκη και φιλοτεχνήθηκε από τον Γλύπτη Σταύρο Βαλασάκη.

 Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα που ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με την προβολή ταινίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων διοργανώθηκαν από τον Δήμο Τρικκαίων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον Σύλλογο Κρητών Νομού Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης».

Η σημερινή τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο και αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Ταμήλος σημειώνοντας: «Η πόλη μας σήμερα απέτισε φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηγέτες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου αλλά και στην ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Θεωρήσαμε το σημείο αυτό όπου τοποθετήσαμε τον ανδριάντα του ως ιδανικό διότι βρίσκεται στην αρχή της οδού που φέρει το όνομά του ενώ βρίσκεται και μπροστά από την Λέσχη Αξιωματικών  Φρουράς Τρικάλων όπου εδώ ήταν παλιά όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις. Ακόμα και το Δικαστικό Μέγαρο που βρίσκεται πίσω ήταν παλιά στρατιωτικό κτήριο που εκφράζει παράλληλα τον αγώνα του Βενιζέλου για την Δικαιοσύνη αλλά και για την εκπαίδευση καθώς δίπλα υπάρχει Δημοτικό Σχολείο.

Θέλω όμως εδώ να τονίσω ότι η καθοριστική για την υλοποίηση αυτού του έργου ήταν η συμβολή του συμπολίτη ιατρού Ιωάννη Παντελιδάκη που κατάγεται από την Κρήτη, χάρη στις δαπάνες του οποίου έγινε το μνημείο και τον ευχαριστούμε θερμά παρά το ότι για προσωπικούς λόγους δεν κατάφερε να είναι κοντά μας σήμερα και πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι ο πατέρας του ήταν συμπολεμιστής του μεγάλου Εθνάρχη».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου που ανέφερε: «Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ σήμερα για αυτήν την όμορφη τελετή που τιμά με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαία παρακαταθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου στην ιστορία της χώρας μας. Από τα παιδικά της χρόνια ακόμα η γενιά μου άκουγε και μάθαινε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο που το 1910 εισέβαλλε ιδιαίτερα ορμητικά στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας αφήνοντας με τα χρόνια μια πολύ σημαντική σφραγίδα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Χαρισματικός, ικανός, με προσήλωση στους στόχους, με το χάρισμα του να εμπνέει τον Ελληνικό λαό, με ιδιαίτερη στρατηγική και διπλωματική ικανότητα στους χειρισμούς των μεγάλων εθνικών θεμάτων.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δημιούργησε την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Η σύγχρονη Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιτεύξεις εκείνης της περιόδου. Αλλά η προσφορά του ήταν εξίσου σημαντική και στον εκσυγχρονισμό που χρειαζόταν η χώρα μας σε πολλούς τομείς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι τυχαίο που πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό του η ελληνική κοινωνία και οι νεότερες γενιές εξακολουθούν να τον τιμούν με πολύ σεβασμό και αγάπη. Είναι όλο αυτό το μεγάλο έργο που έχει περάσει μέσα στην συλλογική συνείδηση του Ελληνικού Έθνους με αποτέλεσμα και σήμερα με σεβασμό και αγάπη να προσεγγίζουμε τον ίδιο, το έργο του και την εποχή του».

Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικολάου Παπαδάκη με θέμα «100 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Προηγούμενο άρθρο Στο μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο ο κ. Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Κινητοποιήσεις συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού μας για τα προβληματά τους