Τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας επί των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας και την υπόθεση των έργων του Αχελώου παρουσίασε ο Ντίνος Διαμάντος. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ & Δ Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Στο πλαίσιο της συνέχειας και ολοκλήρωσης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας και, με δεδομένη πλέον, την, από 11/09/2012, απόφαση του ΔΕΕ επί των προδικαστικών ερωτημάτων που είχε αποστείλει το ΣτΕ, θεωρούμε ΚΡΙΣΙΜΗ την χρονική αυτή περίοδο για το «υδροδυναμικό μέλλον» της Θεσσαλίας.
Η έννοια αυτή, συμπεριλαμβάνει ότι έχει να κάνει με την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Παραγωγική φυσιογνωμία της Θεσσαλίας και, όχι απλά, μία παράθεση έργων αλλά, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων και δράσεων, που στοχευμένα θα αποδίδουν με την πραγμάτωσή τους «προστιθέμενη αξία» στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών της αλλά, και στην Εθνική Οικονομία που δοκιμάζεται.
Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε:
1.Στη σύνταξη «ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ» για τα ΣΔ και το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου στη Θεσσαλία, το οποίο και αποστείλαμε στο ΤΕΕ/τμήμα Μαγνησίας και στο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Ελλάδας, ώστε, να αποτελέσει ένα «Κοινό Υπόμνημα».
Μέσα από αυτό γίνεται σαφές ότι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη στρατηγικής διαχείρισης, που θα συνδέει επιτέλους τα μεγάλα θέματα του Περιβάλλοντος, της Γεωργίας, της Ενέργειας και της Υδατικής Πολιτικής γενικά.
Κύρια σημεία του προτείνονται:
•Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την μεταφορά του νερού έργων ως «περιβαλλοντικών έργων πολλαπλού σκοπού
•Η συνέχιση των υπόλοιπων εργασιών με σαφές χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση.
•Η άμεση προγραμματισμένη αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των υπογείων υδάτων
•Η ολοκλήρωση του ταμιευτήρα Κάρλας και του φράγματος Γυρτώνης
•Ζητούμε να αγνοηθούν από την κυβέρνηση οι προτάσεις για τη Θεσσαλία που (μέσα από τα Σχέδια Διαχείρισης αλλά και από άλλες πλευρές) προωθούν την αντίληψη για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, για μείωση (αντί για αύξηση) των αρδευομένων εκτάσεων και μετατροπή τους σε ξερικές, για ακύρωση εν εξελίξει υδατικών έργων και περιορισμό νέων αναγκαίων έργων, μείωση της απασχόλησης στη Γεωργία κ.ο.κ
•Η εκπόνηση ενός «Εθνικού Σχεδίου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Γεωργίας»
•Πολιτικές στην κατεύθυνση της μετατροπής του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό
•Το κράτος να παίξει τον επιτελικό του ρόλο στα θέματα έρευνας, εφαρμογής σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών, χρήση νέων τεχνολογιών, πιστοποίησης προϊόντων, εκπαίδευσης, Διοίκησης, Συνεταιρισμών, μελέτης των απαιτήσεων των αγορών τροφίμων κ.ο.κ.
•Η δημιουργία ενός ενιαίου αυτόνομου κρατικού φορέα διαχείρισης νερών στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλικής Λεκάνης.
2.Προγραμματίζουμε, οι 3 φορείς (με τη συνδρομή και της ΕΘΕΜ ) συναντήσεις σε Κεντρικό επίπεδο με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους (άμεσα ή έμμεσα) με τα ΣΔ Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κόμματα, Υπουργεία, Γραμματείες) όπου, και θα καταθέσουμε το σχετικό κοινό υπόμνημα.
3.Θα υπάρξει συνάντησή μας με εκπρόσωπο της νομικής υποστήριξης που είχαμε στο ΣτΕ και στο ΔΕΕ ώστε να διαθέτουμε πλήρη ενημέρωση και «ορθή ανάγνωση» της απόφασης και έτσι να είμαστε προσεκτικοί και αποτελεσματικοί στο επόμενο και αποφασιστικό στάδιο, τόσο του ΣτΕ όσο και των ΣΔ.
4.Θα υπάρξει συνάντηση με την «Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος» και τη Νομική Υπηρεσία του ΤΕΕ, κεντρικά ώστε, να αποτιμηθούν τα δεδομένα και να εκτιμηθούν οι επόμενες κινήσεις που συντονισμένα ως ΤΕΕ θα κάνουμε.
5.Αποφασίσαμε την δημιουργία «Επιστημονικής Δομής Υδατικών Πόρων» του τμήματός μας. Θέτοντας μάλιστα, αμέσως, και τον πρώτο στόχο υλοποίησης: Τη δημιουργία ενός «χρήσιμου εργαλείου», «Αρχείου-Βιβλιοθήκης με κωδικοποίηση υλικού, σχετικά με τις μελέτες και έργα διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας». Αυτό σημαίνει συγκέντρωση, οργάνωση και κωδικοποίηση (με αξιοποίηση της τεχνολογίας), ανάλυση και αξιολόγηση κάθε προσφερόμενου στοιχείου σχετικού με το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, της ιστορίας του τομέα, των επί μέρους έργων, των φορέων που συνδέονται με αυτά, κ.ο.κ. Όλο το αρχειακό υλικό θα ψηφιοποιηθεί και θα έχει «δυναμική μορφή» ως «εργαλείο χρήσης» που θα επικαιροποιείται.
Η υλοποίηση ορισμένων από τους παραπάνω στόχους, θα μπορούσε (ενδεικτικά) να περιλαμβάνει το εξής υλικό :
•Ιστορικές μελέτες (π.χ. BOOT, ElecroWatt, Sogreah, κ.α.) και όποιες άλλες ευρεθούν από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
•Ιδιωτικά αρχεία επιστημόνων που ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τα θέματα αυτά
•Εκδόσεις φορέων με ιστορικά ή θεματικά αφιερώματα, λευκώματα, κ.α.
•Δημιουργία μητρώου με κωδικοποίηση πληροφοριών για όλες τις μελέτες έργων της Θεσσαλίας (υλοποιημένων ή όχι), μέσω όλων των αρμοδίων Δ/νσεων του Δημοσίου, ΟΤΑ (ΔΕΥΑ, κ.α.), ΔΕΗ-ΔΑΥΕ, κ.ο.κ.
•Δημοσιεύματα θεσσαλικού (και όχι μόνον) τύπου διαχρονικά.
•Επιστημονικές εκδόσεις, Διδακτορικές διατριβές.
•Πρακτικά & εισηγήσεις συνεδρίων – ημερίδων του ΤΕΕ & ΤΕΕ/ΚΔΘ, του ΓΕΩΤΕΕ, των ΟΤΑ, των Νομαρχιών, της Περιφέρειας, Αγροτικών οργανώσεων, Πανεπιστημίων & άλλων επιστημονικών, πολιτικών ή κοινωνικών φορέων του κέντρου ή της περιφέρειας.
•Δικαστικά – Νομικά «ντοκουμέντα» (αποφάσεις ΣτΕ, κ.α.)
•Φωτογραφικό υλικό.
•Χάρτες (& σε μορφή GIS).
6.Προγραμματίζουμε 2 εκδηλώσεις μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
1η εκδήλωση: ΥΗΕ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ – ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΤΟΙΜΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ, ΕΝΩ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΧΑΝΕΙ 30 εκ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
Το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των διάφορων οικολογικών οργανώσεων και ορισμένων πολιτικών φορέων, τα υδροηλεκτρικά έργα ως επιβαρυντικά για το περιβάλλον, παραγνωρίζοντας ορισμένα βασικά στοιχεία, ότι δηλαδή τα έργα αυτά αξιοποιούν μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ότι προστατεύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, ότι παράγουν ακριβή ενέργεια (αιχμής), ότι σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στο σύνολο από Ελληνικές εταιρίες και Έλληνες τεχνικούς και επιστήμονες κ.ο.κ.
Οι άξονες θεματολογίας θα είναι:
α) Υδροηλεκτρικά έργα (ΥΗΕ) γενικά (σκοπιμότητα, σημασία, ενεργειακά οφέλη, περιβάλλον κ.ο.κ.).
β) ΥΗΕ επί του Αχελώου.
γ) Επικέντρωση στο φράγμα και τον ΥΗΣ Μεσοχώρας.
2η εκδήλωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το θέμα της αναγκαιότητας των περιφερειακών έργων στη Θεσσαλία, απασχόλησε τον τεχνικό-επιστημονικό κόσμο, τους φορείς & τους πολίτες για πολλά χρόνια. Συχνά αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης τόσο για τις δυνατότητες τους να καλύψουν το σύνολο του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας (σε σχέση με τα έργα Αχελώου), για το κόστος των έργων αυτών (ο μύθος για φθηνά & μικρά έργα), για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και για την μεταξύ τους προτεραιότητα (τοπικές θεσσαλικές διαμάχες & αποδυνάμωση θεσσαλικής συνείδησης).
Η εκδήλωση του ΤΕΕ στοχεύει να τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του διάσταση με αντικειμενικά κριτήρια (επιστημονικά, τεχνικά, οικονομικά & κοινωνικά), στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ορισμένων από τα περιφερειακά έργα ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία (ύδρευση, αντικατάσταση χρήσης υπόγειων νερών & κάλυψη τοπικών αναγκών) & γενικά στην «απομυθοποίηση» τους, σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες, το κόστος τους, τον χρόνο υλοποίησης, κ.λ.π.
Οι άξονες θεματολογίας θα είναι:
α) Φράγμα Μουζακίου (σκοπιμότητα, σημασία, ενεργειακά οφέλη, περιβάλλον κ.ο.κ.), το οποίο έχει διπλή σημασία, περιφερειακή μεν διότι θα χρησιμοποιηθεί ως αναρρυθμιστικός ταμιευτήρας των νερών του Αχελώου και τοπική λόγω της πολλαπλής σκοπιμότητας για τις ανάγκες της περιοχής.
β) Περιφερειακά έργα Θεσσαλίας (Περιγραφή, κατηγοριοποίηση, τεχνικά χαρακτηριστικά, ωριμότητα, κ.λ.π.)
γ) Ταξινόμηση αποδοτικότητας περιφερειακών έργων επιφανειακών υδάτων (με βάση αντικειμενικά κριτήρια).
7.Καταθέτουμε πρόταση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για να προκληθεί «Ειδική συνεδρίαση» του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Υδάτινοι Πόροι Θεσσαλίας- Άνθρωπος/Περιβάλλον/ Ανάπτυξη» με την ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών, δηλαδή περίπου 20/10/2012 ώστε, να έχει το ΠΣ όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του.
Η συνεδρίαση να είναι «ανοικτή» και η απαίτηση παρουσίας και υπεύθυνης και συγκεκριμένης τοποθέτησης κυβέρνησης, κομμάτων και φορέων να είναι επιβεβλημένη, στη βάση μάλιστα, τουλάχιστον, μίας ατζέντας ερωτημάτων που θα χρήζουν στοιχειοθετημένων απαντήσεων.
Σκοπός της πρόκλησης αυτής της «Ειδικής συνεδρίασης» είναι να δημιουργηθεί και να αποτυπωθεί σε απόφασή του, μία «ομόθυμη Πανθεσσαλική Υδατική Πολιτική» με τα απαραίτητα παραρτήματα της επιστημονικής τεκμηρίωσης, δημιουργώντας έτσι, ένα αρραγές μέτωπο διεκδίκησης του μέλλοντος της Θεσσαλίας.