Κοινό Τρικαλινό μέτωπο για το ΤΕΙ


Μετά από μία περίοδο ομφαλοσκόπησης οι τοπικοί φορείς φαίνεται ότι αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή δράση απέναντι στην προοπτική κατάργησης ή μεταφοράς των ΤΕΙ των Τρικάλων στη Λάρισα.  Τα τελευταία 24ώρα με πρωτοβουλία κυρίως των σπουδαστών, ήρθαν στην επιφάνεια εισηγήσεις από πλευρά της διοίκησης του ΤΕΙ οι οποίες αποκάλυψαν μία διγλωσσία η οποία αποκαλύφθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων, η οποία μπορεί να συγκλήθηκε για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ΤΕΙ, με τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Μιχάλη Ταμήλο να δηλώνει «θύμα εξαπάτησης από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας κ. Κόκορα».
Ο ίδιος, ανέφερε πως από την εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται ότι υπήρχε μια μεθόδευση από τον Ιούνιο από τον κ. Κόκκορα και το ΤΕΙ γενικότερα και λόγω των εκλογών απεκρύβη για να μην έχει επιπτώσεις η κυβέρνηση και στο θέμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Έτσι επέλεξαν την επομένη της δεύτερης Κυριακής να δρομολογήσουν εξελίξεις οι οποίες είναι εντελώς αρνητικές για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Και αυτή η μεθόδευση έγινε αντιληπτή από τους ίδιους τους σπουδαστές όταν αποκάλυψαν τις εισηγήσεις του αντιπροέδρου του ΤΕΙ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι πρέπει να καταργηθούν τα δύο τμήματα, να μεταφερθούν στη Λάρισα, να συγχωνευθούν και ούτω καθ’ εξής.
Ο ίδιος μάλιστα, έκανε λόγο για τεχνητή στέρηση προσωπικού στο ΤΕΙ. Δηλαδή ενώ ήξεραν ότι θα λήξουν τον Οκτώβριο οι συμβάσεις, και ενώ είχαν εγκεκριμένες αρκετές συμβάσεις τις κράτησαν όλες στη Λάρισα προκειμένου να δημιουργηθεί ζήτημα με τα δύο τμήματα των Τρικάλων
Η παραδοχή του κ. Ταμήλου προκάλεσε της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσιάρας, μάλιστα, που προ τριών μηνών είχε ρωτήσει σχετικά τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο τον κατηγόρησε για αδικαιολόγητο εφησυχασμό.
Παρά τις αντιδράσεις, τελικώς, από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βγήκε ένα πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας για το ΤΕΙ. Μάλιστα, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Ταμήλος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Χρήστος Λάππας, θα υπογράψουν κοινή επιστολή στην οποία γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η απομάκρυνση των ΤΕΙ από τα Τρίκαλα.
Το κλίμα ομοψυχίας που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μάλλον θα έχει και συνέχεια. Στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας, την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι έντονη η Τρικαλινή παρουσία.
Αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης τόσο στο αίτημα για την κάλυψη θέσεων ή ακόμη και θέσης διοικητικού προσωπικού με αποσπάσεις από τη Λάρισα για να λειτουργήσει το παράρτημα των Τρικάλων, όσο και σε επίπεδο προθέσεων και εισηγήσεων από την πλευρά της διοίκησης, τότε την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στα Τρίκαλα, στην οποία θα μετέχουν δήμαρχοι, εκλεγέντες δήμαρχοι, νομάρχης, εκπρόσωποι της περιφερειακής αρχής, βουλευτές κ.α. προκειμένου να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία για τα ΤΕΙ, αλλά και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα, τόσο στη διοίκησή του, στη Λάρισα, όσο και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα για την αποφασιστικότητα των τοπικών φορέων να διατηρήσουν τα τμήματα στην πόλη μας.
8-1α
Η αποφασιστικότητα των σπουδαστών να διατηρήσουν τα τμήματα στα Τρίκαλα, αποδείχθηκε για πολλοστή φορά χθες, όταν εκπρόσωποί τους, προσήλθαν στο γραφείο του δημάρχου και έθεσαν το ζήτημα στον κ. Ταμήλο. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι των δύο τμημάτων ΤΕΙ της πόλης. Μάλιστα, υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του προϊσταμένου του τμήματος δομικών έργων κ. Λάμπρου Σδρόλια και σπουδαστών.

Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για τις σχολές ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Τεράστια τα ποσά που οφείλουν οι Δήμοι στην ΠΑΔΥΘ!