Κοινή επιστολή φορέων στον Αλέξη Τσίπρα


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Θεσσαλία, επιτρέψτε μας να σας απευθύνουμε δημόσια ορισμένα ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ως γνωστόν στα ορεινά της Δυτικής Θεσσαλίας, επί του Άνω Αχελώου, εκτελούνται δύο σημαντικά υδροδυναμικά έργα, τα οποία, με την ένταξή τους στο εθνικό ενεργειακό σύστημα, αναμένεται να αυξήσουν κατά 11 % (και υπό προϋποθέσεις κατά 17%) την συνολική ισχύ των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας της χώρας. Το γεγονός αυτό καθιστά την ολοκλήρωση και την λειτουργία των έργων, ένα μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, χωρίς να παραβλέπουμε και την αποφασιστική συμβολή τους στην υγιώς εννοούμενη ανάπτυξη της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας. (Άλλωστε η συμβολή της περιοχής μας στην εθνική ενεργειακή παραγωγή περιορίζεται κυρίως στον υδατικό τομέα, δεδομένου ότι πολύ πρόσφατα, σύσσωμη η Θεσσαλία, απέρριψε την ιδέα προώθησης λιγνιτικής μονάδας στην Ποταμιά Ελασσόνας).

Από τα δύο υδροδυναμικά έργα που αναφέραμε, ειδικά εκείνο της Μεσοχώρας με τον υδροηλεκτρικό σταθμό στην θέση «Γλύστρα», εξελίσσεται κυριολεκτικά σε ένα τεράστιο ηθικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, δεδομένου ότι το έργο αυτό είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένο από το 2001 αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Εκτός από ένα πλέγμα διοικητικών προβλημάτων και προσφυγών, αποφασιστικό ρόλο για την απίστευτη αυτή κατάσταση έπαιξαν και οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπούν ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας (κυρίως με εισαγόμενα καύσιμα) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Αλλά και το ΥΗΕ Συκιάς – του οποίου η κατασκευή ως φυσικό αντικείμενο υπερέβη το 60% – εκκρεμεί η ολοκλήρωσή του και η ένταξη του στο ενεργειακό σύστημα. Με τα έργα αυτά αναμένεται επίσης να δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και παράλληλα οι προϋποθέσεις περιορισμού των πανάκριβων εισαγωγών ενέργειας και εν τέλει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα απαραίτητο σήμερα για τους χειμαζόμενους καταναλωτές, την βιομηχανία, τους αγρότες, κ.ο.κ.

Δεν είναι του παρόντος να αναπτύξουμε αναλυτικά το πώς τα έργα του Άνω Αχελώου οδηγήθηκαν στις καθυστερήσεις αυτές. Ας μην διολισθήσουμε σε ατέρμονες συζητήσεις για το τι έγινε πριν 10, 20 ή 30 χρόνια. Επίσης δεν προσφέρεται η περίσταση για να αναπτύξουμε τα οφέλη από την υδροηλεκτρική ενέργεια για την χώρα μας. Επισημαίνουμε όμως ότι ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε, αφενός οι σημαντικοί πόροι που επενδύθηκαν στα έργα αυτά χωρίς να αποδίδουν, αφετέρου η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, θα μπορούσαν, αυτά και μόνο, να αποτελέσουν λόγους για εγρήγορση και συνεργασία όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις, στην κατεύθυνση της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών έργων.

Μετά από τα παραπάνω και εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών αλλά και των περιφερειακών εκλογών, ζητάμε το κόμμα σας και εσείς προσωπικά, να συνταχθείτε με όλους τους Θεσσαλικούς φορείς και να δεσμευτείτε για την κατά το δυνατόν ταχύτερη λειτουργία αυτών των τόσο μεγάλης σημασίας έργων. Σας παρακαλούμε επίσης να συμβάλλετε με το προσωπικό σας κύρος ώστε να αποδυναμωθούν οι ακραίες αντιλήψεις εκείνων που, μπροστά στο όραμα της εξουσίας, αισθάνονται ότι μπορούν να «κατεδαφίζουν» ή να ακυρώνουν όσα μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν στον τόπο μας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κατά μείζονα λόγο όταν όλα αυτά τα έργα έγιναν με την σύμφωνη γνώμη του λαού και των οργανώσεων του.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε χρήσιμο και επιβεβλημένο να προσδιορίσετε με σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις σας για τα υδροηλεκτρικά έργα (ΥΗΕ) γενικά αλλά και ειδικότερα για τα ΥΗΕ της Μεσοχώρας – Γλύστρας και της Συκιάς, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα να ενημερώνουν τους πολίτες τους για την πολιτική τους στα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κύριε πρόεδρε,

Επιλέξαμε συνειδητά να μην αναφερθούμε στις θέσεις μας για την ενίσχυση των υδάτων της λεκάνης του Πηνειού και του Θεσσαλικού κάμπου με την μεταφορά από τον Ταμιευτήρα Συκιάς 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού (γνωστή ως «εκτροπή Αχελώου»), όπως η Πολιτεία ενέκρινε μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών Αχελώου και Πηνειού. Άλλωστε γνωρίζουμε τις δημόσια εκφρασμένες επιφυλάξεις σας και αντιρρήσεις και δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε ασκόπως «παράλληλους μονολόγους».

Όμως, για τα έργα αποθήκευσης νερού στην περίμετρο της λεκάνης Πηνειού (περιφερειακά έργα), κάτι που η παράταξή σας προβάλλει ως μοναδική εναλλακτική λύση αντί εκείνης της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο, σας επισημαίνουμε ότι και εμείς είμαστε σύμφωνοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη την ένταξη συγκεκριμένων περιφερειακών έργων (Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων, Νεοχωρίτη, Πύλης, κ.α.), έστω και εάν γνωρίζουμε ότι αυτά θα λειτουργήσουν είτε ως συμπληρωματικά είτε ως τοπικού χαρακτήρα έργα. Παρατηρούμε όμως ότι εσείς, παρά την εδώ και πολλά χρόνια προτίμησή σας στην λύση των περιφερειακών έργων, προς το παρόν αρκείσθε σε μία ρητορική αορίστων και γενικών αναφορών στα έργα αυτά. Το ίδιο πράγμα μας προκάλεσε εντύπωση και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με το Γενικό Γραμματέα και στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός σας στην Αθήνα. Θεωρούμε μάλιστα πολύ πιθανόν πως και η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα παρέλθει χωρίς να έχει υπάρξει κάποια εξειδίκευση ή/και συγκεκριμενοποίηση των θέσεών σας.

Για τον λόγο αυτό θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς εάν η επίσκεψή σας στη Θεσσαλία συνδυάζονταν με μια δέσμευσή σας ότι σε περίπτωση εκλογής του κόμματός σας ή εκλογής της περιφερειακής σας παράταξης, θα γίνει πραγματικότητα, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. μέχρι το 2020), έστω ένα (1) συγκεκριμένο έργο αποθήκευσης νερού, από αυτά στα οποία βασίζεται η, κατά την άποψή σας, επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Κάτι τέτοιο για την ώρα θα ήταν αρκετό. Δεν ζητάμε περισσότερα, γνωρίζοντας άλλωστε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας δεν προσφέρονται για μαξιμαλισμούς.

Με όλα αυτά σας καλωσορίζουμε στην Θεσσαλία και σας δηλώνουμε απερίφραστα ότι, ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό μας ρόλο, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με σας και τους εκπροσώπους σας για όλα τα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και αναπτυξιακά θέματα της περιοχής μας.

Με τιμή

Γιάννης Βαρνάς

Πρόεδρος ΤΕΕ-Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας,

 

 

Γιάννης Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ-Κεντρικής Ελλάδας,

 

 

Δημήτρης Αδάμ

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας

 

 

Αιμίλιος Νταγιάννης

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Π.Τ. Θεσσαλίας ,

 

 

Γιάννης Καλλές

Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ).

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήριο Δήμου Τρικκαίων για συμμετέχοντες στο «Let’s Do It 2014»
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Γιώργου Περγαντή – Κώστα Κουφογάζου στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου