Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι φαρμακοποιοί που προχωρούν σε νέες 24ωρες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, κατά των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου για το “άνοιγμα” του επαγγέλματος. Χθες, λοιπόν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ακόμα δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, μετά την συνεδρίαση το Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συγκληθεί γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Φθάσαμε στο “δια ταύτα”. Αυτή την Παρασκευή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο και την Δευτέρα θα κατατεθεί, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να αντιδράσουμε» τόνισε, στον “Π.Λ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Τρικάλων, κ. Νίκος Μάνος. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι φαρμακοποιοί θα κλιμακώσουν και θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του τοπικού Συλλόγου για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.
Διακόπτουν την πίστωση
Εν τω μεταξύ, χθες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε γενική συνέλευση, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών του, ενώ από σήμερα θα διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ,ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ. Επίσης, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους (σήμερα και αύριο), και έχουν σταματήσει τη διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ. «Ζητάμε να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν ριζικά τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, το εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας και την ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση προς τα ταμεία . Ζητάμε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Οι φαρμακοποιοί αναμένουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου όπως είπε ο κ. Αμπατζόγλου,«να βρεθεί μια λύση που να αποσκοπεί πραγματικά προς όφελος του Ελληνα ασφαλισμένου και του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης». Αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ είπε «στηρίζουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παραμένουν ωστόσο πολλά τεχνικά και διαδικαστικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».