Κιν\κη Λέσχη Τρικάλων: Έξι ντοκιμαντέρ και μια τρικαλινή ταινία στα σκαριά


Διπλός ο σκοπός της προβολής της ερχόμενης (Μεγάλης) Δευτέρας από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Ο ένας, το ότι προβάλλονται έξι ντοκιμαντέρ που μόλις πριν 15 ημέρες συμμετείχαν στον 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Νέες παραγωγές, για θέματα που μας απασχολούν, που έχουν σημασία, που αποτελούν τροφή για σκέψη.
Παραλλήλως, όμως, είναι και η ευκαιρία να «ψηλώσει» η ντόπια κινηματογραφική παραγωγή. Με αφορμή την έναρξη γυρισμάτων για την ταινία «Καλλιόπη» (μεταφορά του θεατρικού έργου «Το Τάβλι», η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων καλεί όλους τους τρικαλινούς να ενισχύσουν οικονομικά την παραγωγή. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με την προσφορά ποσού στον κουμπαρά που υπάρχει στο φουαγιέ της αίθουσας του Δημοτικού Κινηματογράφου κάθε Δευτέρα (στη διάρκεια προβολών της Λέσχης), είτε με το εισιτήριο για την προβολή των ντοκιμαντέρ.
Όπως είναι γνωστό, για τα μη μέλη το ποσό ανέρχεται σε 5 ευρώ και για τα μέλη σε δύο ευρώ.
Η Κινηματογραφική Λέσχη επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της προβολής της ταινίας, στην οποία παίρνουν μέρος τρικαλινοί συντελεστές (ηθοποιοί και τεχνικοί). Εξάλλου, σκοπός της Λέσχης δεν είναι απλώς και μόνο η προβολή ταινιών, αλλά και η συμβολή στην προώθηση κάθε προσπάθειας που μπορεί να δημιουργήσει τέχνη. Πόσω μάλλον, όταν αυτή η κίνηση γίνεται από τρικαλινούς και αποδεικνύει ότι και το U made it Festival (που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου) και η συγκεκριμένη προσπάθεια, κατατάσσουν την πόλη των Τρικάλων στις πλέον σημαντικές για τον κινηματογράφο.

Οι ταινίες

1.Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – «Ολοκαύτωμα» από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής / Burning Women at kali Sykia by German Nazis(27’)

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, σχετικά με τις θηριωδίες και βαρβαρότητες, των Γερμανών ναζί, σε βάρος κατοίκων σε χωριά στο Ρέθυμνο, στη Nότια Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής. Συγκεκριμένα, στα ορεινά χωριά Καλή Συκιά, Σελιά και Ροδάκινο, ναζί έκαψαν ζωντανές γυναίκες και ηλικιωμένους, μεταξύ αυτών και μια έγκυο κι έναν 86χρονο, που αντιστάθηκαν στην εισβολή στα σπίτια τους και δεν μαρτύρησαν που ήταν κρυμμένοι οι άνδρες τους, τους οποίους οι Γερμανοί έψαχναν να εκτελέσουν. Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, αλλά και κατοίκων που έζησαν τα βάρβαρα αυτά γεγονότα, το 1943. Χαρακτηριστική είναι η φράση μιας γυναίκας που λέει, μεταξύ άλλων, ότι «βουίζουν ακόμα στο χωριό αλλά και στα αυτιά των κατοίκων τα ουρλιαχτά των γυναικών που καιγόντουσαν ζωντανές!»

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου
Επόμενο άρθρο Τρικαλινό Τμήμα ΕΕΣΚΠ: Έκδοση εξάμηνων συνταγών για τις χρόνιες παθήσεις